Extern ondersteuningsteam en het CJG

Het extern ondersteuningsteam is schoolbreed, dat wil zeggen dat ondersteuningscoördinatoren van andere vestigingen ook zitting hebben in dit team. Al deze ondersteuningscoördinatoren zijn bekwaam op het gebied van leerlingbegeleiding. Bovendien zitten in dit team deskundigen van buiten de school: de ambtenaar van de leerplichtwet, de schoolarts en iemand van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

In sommige casussen heeft de school specifieke deskundigheid nodig. Bijvoorbeeld om te bespreken welke hulptrajecten een leerling nodig zou kunnen hebben om zijn schoolgang goed te kunnen doorlopen. Via schoolmaatschappelijk werk heeft de school de link met het CJG gelegd. Via deze weg kan de school deskundigheid inschakelen op diverse gebieden. Indien nodig heeft de school een principe afspraak met een extern bureau om, in overleg met ouders en directie, hulp in te kopen als het gaat om vaststellen van dyslexie of andere leerstoornissen. Dit gebeurt alleen als in het intern ondersteuningsteam helder is dat er specifieke deskundigheid ingeschakeld moet worden.

 

Opgroeien in Apeldoorn is leuk, veilig en gezond!  –  In Apeldoorn is er passende hulp, ondersteuning en zorg voor elk kind. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is er voor jeugdigen én ouders.

  • Vragen over gezondheid, opgroeien en opvoeden. De jeugdarts en jeugdverpleegkundige werken vanuit het CJG en komen regelmatig op de school. Zij hebben de kinderen al vanaf de geboorte in beeld en volgen de groei en ontwikkeling. Leerlingen van klas 1 t/m 4 vullen een vragenlijst over hun gezondheid en welzijn in. Alle leerlingen van klas 1 worden door de jeugdverpleegkundige gewogen en gemeten. Leerlingen krijgen daarna een digitaal gezondheidsadvies. De jeugdverpleegkundige nodigt jongeren  persoonlijk uit voor een gesprek als er reden is om verder te praten. Dat kan omdat de jongeren dat zelf wil. Dat kan ook als de jeugdverpleegkundige graag wat meer wil weten naar aanleiding van de antwoorden van de leerling. Mocht dit gesprek daar aanleiding toe geven dan zal de jeugdverpleegkundige (met toestemming van de jongere) contact met ouder(s) opnemen. Als het gesprek aanleiding geeft tot meer ondersteuning, zullen wij de ondersteuningscoördinator van school betrekken. Er zijn verschillende mogelijkheden die wij samen met school kunnen inzetten, zoals schoolmaatschappelijk werk en pedagogenteam.
  • OJA!  –  Wanneer een kind zowel thuis als op school gedrag laat zien dat jou als ouder en leerkracht op school voor vragen stelt, kan OJA! mogelijk wat voor jullie betekenen. OJA! Is een module dat zich richt op kinderen die niet goed in hun vel zitten. Samen met de ambulante jeugd – gezinswerker en met school, worden de hulpvragen die ouders en de leerkrachten hebben in kaart gebracht.
  • Het CJG bij u in de buurt  –  In Apeldoorn zijn vier Centra voor Jeugd en Gezin waar jeugdigen en ouders terecht kunnen met vragen over gezondheid, opvoeden en opgroeien. Zo is er altijd eentje in de buurt. Jeugdigen en ouders kunnen er binnenlopen voor vragen en informatie. De professionals die in het CJG werken bieden hulp op maat of helpen bij het zoeken naar de juiste instanties die verder kunnen helpen.
  • Filmpje?  –  Mocht je hier meer informatie over willen, check onze site.

 

Contact met het CJG? 

[email protected]

(055) 357 88 75 (dagelijks van 8.30-17.00 uur)

www.cjgapeldoorn.nl
www.facebook.com/CJGapeldoorn

Verwijsindex

De Verwijsindex Gelderland is een informatiesysteem dat bedoeld is om hulpverleners binnen verschillende organisaties inzicht te geven in elkaars betrokkenheid bij een individuele jongere (tot 23 jaar). Om hen goed te helpen, is een soepele samenwerking nodig tussen alle leerkrachten, hulpverleners en instanties. De Verwijsindex Gelderland zorgt  daarvoor. De Verwijsindex is een systeem waarin hulpverleners en andere professionals de persoonsgegevens registreren van jongeren (tot 23 jaar) waarover zij zich zorgen maken. Deze registratie bevat geen inhoudelijke informatie. Met het afgeven van een signaal in de verwijsindex, wordt het netwerk rondom een kind/jongere in beeld gebracht. Het zorgt ervoor dat de hulpverleners elkaar snel weten te vinden. Meer informatie: http://www.multisignaal.nl/gelderland-foodvalley