vwo-Erasmus

Ben je nieuwsgierig, leer je heel gemakkelijk en werk je graag zelfstandig? Dan is ons programma vwo-Erasmus iets voor jou!

Voor wie?

Je kunt terecht op vwo-Erasmus met een vwo+ advies. Verder heb je:

  • de hoogste score behaald voor begrijpend lezen en reken;
  • laten zien dat je goed zelfstandig kunt werken;
  • een positief advies van de leerkracht in groep 8 gekregen.

Bij vwo-Erasmus leer je via projecten en thema’s om kennis te combineren. Bij talen krijg je bijvoorbeeld niet alleen Engels, Nederlands of Frans, maar ook taalkunde. Je leert daar hoe een taal is opgebouwd. Je werkt aan oplossingen voor vragen en gaat daarbij zelf – en met je klasgenoten – op zoek naar de kennis die je nodig hebt om een vraag te beantwoorden.

Je krijgt zeven projecten in een jaar. Na vijf weken wisselen de projecten. Vier projecten hebben wij al voor je ingevuld: Technasium (2x), Kunst & Media en Informatica. Je mag daarnaast zelf ook drie projecten kiezen.

Je leert zelfstandig werken aan de hand van een weektaak. Als je ergens heel goed in bent, kun je vakken eerder afsluiten. Als je meer uitdaging wilt, kan dat ook, bijvoorbeeld door deel te nemen aan de studievereniging, een onderzoek te doen of een extra vak te leren.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Elke ochtend werk je (alleen of in kleine groepjes) onder begeleiding van een coach aan je weektaak. Bijvoorbeeld aan een experiment  in het binask-lab of aan een schrijfopdracht in het studiecentrum. Je kunt je weektaak snel afronden en doorgaan met een nieuwe taak of juist moeilijkere stof kiezen. Je coach helpt je bij het maken van je weektaak en leert je hoe je slim leert en samenwerkt. ‘s Middags kun je vragen stellen aan docenten, krijg je colleges over vakken werk je onder begeleiding aan projecten. Je krijgt les in leren leren, debatteren, logisch denken en onderzoeken. Je hebt elke dag school van 08.30 u tot 14.20 of 15.15 uur.

Bijzonder aan vwo-Erasmus

We willen dat jij  het onderwijs krijgt dat goed bij jou past: bij jouw niveau en bij jouw interesses. Daarom kies je veel zelf: de inhoud van je opleiding, de snelheid waarmee je vakken afrondt en de uitdaging die je wilt. Veluws College Walterbosch is één van de dertig scholen in Nederland die versneld en verrijkt vwo mag aanbieden. Best bijzonder! Dat betekent dat je  – als je dat kunt en wilt – eerder eindexamen kunt doen en meer vakken kunt volgen dan normaal. Als je erg makkelijk leert, kun je masterclasses volgen aan universiteiten of een stage doen. Er zijn zelfs leerlingen die in vijf jaar (in plaats van zes) examen doen. Dat is echter wel een uitzondering. Op het Walterbosch zien we je liever verrijken dan versnellen, maar versnellen is wel mogelijk.

Lysanne:

“Bij vwo-Erasmus leer je sneller en werk je  projectmatig. Je kan sneller door de stof omdat je er meer in kunt verdiepen en je eigen tempo bepaalt. Ook krijg je leuke en creatieve opdrachten, waarbij je zelf (in een groepje) mag bedenken hoe je ze uitvoert! Zo hebben we een reisgids gemaakt voor een cruise over de middellandse zee. Binnen deze opdracht kwamen de vakken topografie, filosofie en geografie aan bod. Ook mag je zes uur per week werken aan een project da je zelf leuk vindt. Bijvoorbeeld een game ontwerpen of je verdiepen in iets waarin je geinteresseerd bent.”

 

Bekijk hier het filmpje dat je alles vertelt over het Erasmusprogramma: