Laptop Tip 10

Werken met een laptop tijdens schooltijd is leuk, handig en leerzaam. Hoewel de laptop jouw eigendom is, willen wij als Veluws College toch graag wat adviezen geven om er verstandig mee om te gaan.

Met jouw laptop kun je altijd gebruikmaken van ons draadloze netwerk. Het Veluws College heeft er voor gekozen om geen enkele website af te sluiten. Niet alleen omdat dit vaak lastig is, maar vooral omdat we het belangrijker vinden dat leerlingen leren omgaan met deze vrijheden dan ze te verbieden. Jij beslist dus wat er met jouw laptop gebeurt, welke sites je bezoekt, welke software je downloadt en wie jouw laptop mag gebruiken.

  1. Zorg dat je laptop opgeladen is als je op school komt en neem je oplader mee.
  2. Draag je laptop bij je of berg hem op in je kluisje als je hem niet gebruikt. Zo voorkom je diefstal.
  3. De laptop is ondersteunend aan je schoolwerk. Daarom gebruik je de laptop tijdens de les alleen voor schoolwerk. De docent geeft aan wanneer je de laptop mag gebruiken.
  4. Af en toe achter de laptop weg. We hechten veel waarde aan verstandig computergebruik. Gebruik je laptop daarom zo min mogelijk tijdens pauzes.
  5. Download geen zware bestanden tijdens schooltijd. Daarmee voorkom je overbelasting van het draadloze netwerk; daar kan de hele school last van hebben.
  6. Download alleen legale software. In de eerste plaats is het verboden om illegale software te downloaden. Door te werken met legale software voorkom je bovendien dat je virussen binnenhaalt. Mocht je laptop in quarantaine zijn geplaatst kun je je bij het Infopunt-Leerlingen melden voor instructies.
  7. Maak regelmatig een back-up van al je belangrijke documenten. Bijvoorbeeld met een USB-stick of via internet met dropbox, sugarsync, google documents of Myspace.
  8. Wees voorzichtig met je privacy. Zorg voor unieke wachtwoorden en vervang ze regelmatig, zeker als je vermoedt dat iemand jouw wachtwoord kent. Kijk ook eens naar onze Social-media-code voor leerlingen.
  9. Neem je laptop mee in een stevige tas of een beschermende hoes. Zo voorkom je schade.
  10. Zorg dat je laptop herkenbaar van jou is. Bijvoorbeeld door je naam te laten graveren in je laptop.