07 mei 2024

Finale

Ik kom hem ’s morgens bij de deur tegen als de schooldag weer begint. Samen met zijn makkers uit 4 mavo, de examenleerlingen in onze school. Allemaal een zwarte jas aan. Allemaal met de muts nog over het hoofd. Nauwelijks zichtbaar. “Goedemorgen L. Koud hè? Of ben je niet op de fiets?” Met de jas hoog dicht geknoopt en de capuchon nog over de haren komt L. binnen stappen. “Ach, doe de muts ook even af. Dan kunnen we je nog zien ook.” De capuchon gaat omlaag en de ‘mannen’ lopen de school in. Op weg naar de kluis om boeken te pakken en een jas achter te laten. Jongens van een jaar of zestien op weg naar hun laatste lessen voordat het centrale examen gaat beginnen. Jongens die soms klaar zijn met school, die eraan toe zijn om vrijheid te ervaren en een volgende stap te mogen maken. Zo hoort het ook! Na vier jaren middelbare school wordt het echt tijd voor iets nieuws. Ook voor deze ‘mannen’.

  1. en ik komen elkaar door de dag heen geregeld tegen. Dan hebben we het over ons favoriete clubje uit Deventer, waar we alle thuiswedstrijden aanwezig zijn. Daar geven we elkaar voor de wedstrijd een hand en wensen elkaar een goede wedstrijd. L. is er met zijn vrienden, ik met mijn zoon. Allemaal ‘mannen’ met zwarte jassen en een capuchon over het hoofd. We delen dezelfde passie voor ‘onze Eagles’ en hebben het er ook in school nog over. We spreken over de afgelopen wedstrijd of kijken vast vooruit naar de komende. Met trots roept L. dan dat hij ook meegaat met de bus naar de uitwedstrijd. “Gedraag je je wel een beetje daar. Je hebt een eer hoog te houden, makker.” ‘Meneer, ik maak nooit trammelant.” En met een glimlach op zijn gezicht gaat L. op weg naar zijn volgende les. Na die wedstrijd hebben we het er weer over. “Echt, in de laatste minuut verliezen. Ze hadden het allang af moeten maken.” We zijn het vaak eens met elkaar.

In de laatste minuut. Afmaken. Soms gaat het op een school ook op deze manier. De examenleerlingen moesten alle schoolexamenonderdelen voor de meivakantie afgesloten hebben. Ze moesten immers aangemeld kunnen worden bij DUO. Niet klaar? Geen deelname aan het centrale examen, dat na de meivakantie begint. Dat levert zo hier en daar nog flinke stress op, maar met de vriendelijke en dwingende aansturing van mentoren, docenten, decaan en teamleider kwam het dan toch allemaal uiteindelijk weer voor elkaar. Voor een aantal duurden de laatste lesdagen van hun schoolloopbaan toch net iets langer dan bedoeld. Er werd hier en daar nog flink gezweten, maar met het bedoelde resultaat. Iedereen was uiteindelijk klaar om aan te kunnen melden. Hier en daar een terechte diepe zucht; bij hen en bij ons. Het valt soms niet mee om ze allemaal in de juiste beweging te krijgen.

De examenleerlingen sloten hun schoolexamenperiode af met een activiteit in de binnenstad van Deventer, bedacht en georganiseerd door hun mentoren. Wij hadden gelukkig geen last van uit de hand gelopen examenstunts, waarbij met meel, eieren en andere ellende onder de noemer van ‘grappig’ schade in en om een schoolgebouw werd aangericht. Ik heb te doen met mijn collega’s in den lande die na een examenstunt de brokken bij elkaar kunnen vegen en voor enorme schoonmaakkosten komen te staan. Daar is weinig ‘grappigs’ aan. Wij proberen met onze examenleerlingen samen deze periode op een leuke en ontspannen manier af te sluiten. Samen … om daarna op te gaan voor het centrale eindexamen.

  1. kom ik zeker weer tegen in het stadion. Dan hebben we het er weer over. Over voetbal en over school. Of misschien ook wel even over een nieuwe plek in de gemeente Voorst, waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Waar ze plezier met elkaar beleven. Waar ze gezien en gehoord worden. Ik zag onlangs L. in de Stentor staan. Hij maakt zich zelfs in de gemeenteraad hard voor zo’n nieuwe plek voor jongeren. Mooi om te lezen en te merken dat jongens als L. deel willen nemen en hun samenleving zelf ook vorm willen geven. Het komt wel goed met L. Hij snapt het.

Namens alle medewerkers van onze school wens ik L. en alle andere examenleerlingen in de gemeente Voorst veel succes in de komende weken. Jullie gaan allemaal je eigen finale spelen. Om de wedstrijd uiteindelijk af te maken en de hoofdprijs in ontvangst te kunnen nemen. Jullie beker heet een diploma en vormt het toegangsbewijs voor de volgende fase. Scoren mag hier ook in de laatste minuut. Zolang je maar weet te scoren. Zet hem op allemaal! Jullie kunnen het.

Piet Oosting

Veluws College Twello