07 maart 2024

Lentekriebels

Merkt u het ook?
Het is ’s ochtend alweer licht op weg naar school en dat geldt ook voor het einde van de dag. Na de voorjaarsvakantie lijkt het net even anders te zijn. De dagen worden al langer en lichter en dat doet wat met een mens. In ieder geval wel met mij. Ik kijk uit naar het voorjaar, waarin de grijze wolken plaats zullen maken voor blauwe luchten en regen voor zon en warmte. Ik kan niet wachten om een minder dikke jas aan te trekken en te genieten van een nieuw seizoen. Lentekriebels.

Ik merk het ook in school. Leerlingen en medewerkers reageren op het licht, op de zon en de aanstaande lente. Het maakt ons allemaal iets vrolijker. Die meteorologische lente is inmiddels begonnen. Het is alweer maart. De leerlingen hebben genoten van een weekje voorjaarsvakantie. Zo hier en daar komt er weer eentje op krukken het schoolgebouw binnen lopen. Ongelukje … skiën. De piste was toch net iets steiler dan gedacht. Op de rode werd het ineens zwart voor de ogen. Knie in de kreukels, einde skivakantie en strompelend de lente tegemoet. Gemankeerde lentekriebels?

Het gaat best snel allemaal. De examenleerlingen zijn nog maar zeven weken in school voordat de eindexamens beginnen. Nog maar zeven weken! Over een paar weken weten we hoeveel nieuwe brugklasleerlingen zich hebben aangemeld. Tussen 15 en 31 maart moeten zij zich inschrijven. Op 1 april weten alle scholen in Nederland hoe het er qua aanmeldingen voor staat. Spannend én belangrijk, want op het aantal leerlingen wordt het aantal klassen voor het nieuwe schooljaar bepaald en daarmee hangt dan ook weer werkgelegenheid voor docenten samen. We hebben er alles aan gedaan om leerlingen voor onze school te interesseren … en ja, ook voor ons is het spannend hoeveel zich zullen aanmelden. Een soort aanmeldingslentekriebels in de school.

In de afgelopen week organiseerde de gemeente Voorst een informatiebijeenkomst over de plannen voor de nieuwe sporthal naast het Veluws College Twello. In het gemeentehuis ontving men met goed verzorgde presentaties belangstellenden. Die konden zich een beeld vormen van de plannen voor deze nieuwe sporthal en haar omgeving. Het was mooi zoveel buren van onze school daar te ontmoeten en te merken hoe positief zij staan ten opzichte van deze plannen. Voor onze school is het een fantastische kans het sportonderwijs bij school aan te kunnen bieden. Leerlingen hoeven zich niet meer door het dorp richting Jachtlust te verplaatsen. Ook voor basisschool De Wingerd en de sportverenigingen in Twello  is de nieuwe sporthal een uitkomst. Met de nodige aandacht voor de omgeving en verkeersveiligheid komt er een prachtige sporthal naast de school te staan. Sporthallentekriebels bij de school. We kunnen niet wachten …

Tussen 4 en 8 maart vindt de landelijke Week van de Lentekriebels plaats. In deze week besteden scholen in heel Nederland aandacht belangrijke waarden als liefde, respect en eigenwaarde. Onderwerpen die niet alleen een gespreksthema op school moeten zijn, maar zeker ook thuis. Als ouder bent u het eerste aanspreekpunt voor vragen over seksualiteit en weerbaarheid. Hoe zit het met de Lentekriebels bij uw zoon of dochter?

Ik wens u en ons veel Lentekriebels, openbrekende wolkenluchten, prikkelende zonnestralen, een ontluikende natuur met veel nieuwe en fris groen aan struiken en bomen. Laat de lente maar komen!

Piet Oosting
Veluws College Twello