11 januari 2024

Wensen

Namens alle medewerkers van het Veluws College Twello wens ik u allen een gelukkig, voorspoedig en gezond 2024. Dat het jaar mag brengen wat u ervan verwacht.  Dat geldt voor ons niet minder.
2024 wordt een interessant en spannend jaar. In de komende maanden proberen we leerlingen van groep 8 voor onze school geïnteresseerd te houden. Na een geweldig bezochte Open Dag in november 2023 verwachten we een groot aantal nieuwe brugklassers te ontvangen. Ons nieuwe vak SPORT, CULTUUR & WETENSCHAP gaat daarbij zeker helpen. In de komende weken werken we aan een EVENT dat op 14 februari a.s. gehouden zal worden, waarin we SPORT, CULTUUR & WETENSCHAP presenteren. Leerlingen van groep 7 en 8 worden dan nog een keer in school ontvangen. We zijn met bedrijven en organisaties in gesprek om met levensechte voorbeelden deze drie richtingen te presenteren.

Maar eerst beginnen we met het een jaarlijks nieuwjaarsontbijt voor alle medewerkers. Na een erg natte kerstvakantie komen we elkaar weer in school tegen. Na dit ontbijt ontvangen we onze leerlingen. Zitten alle vingers er bij hen nog aan? Zijn alle rotjes tijdig en op afstand ontploft? Hebben ze een mooie vakantie achter de rug en zijn ze klaar voor de komende weken? Vanaf volgende week wacht alle leerlingen een toetsweek. Het spel gaat zomaar weer op de wagen. Met welke voornemens starten zij 2024?

Voornemens heb ik eigenlijk nooit. Of het moeten die overtollige kilo’s zijn die er jaarlijks weer af mogen. December is wat dat betreft een lastige maand; te veel lekkernijen, te veel uitdagingen … Het is alleen daarom al fijn dat we weer in januari ‘aangekomen’ zijn en met ‘afvallen’ weer aan de slag kunnen. Eigen schuld? Ik ben bang van wel.

Wensen dan? Ja die zijn er wel.  Op persoonlijk vlak, maar veel meer nog voor onze samenleving. Hoe mooi zou het zijn als we van de huidige polarisatie in de samenleving los mogen komen. Dat we wat verdraagzamer met elkaar om zullen gaan. Dat we onze dienstverleners – politie, brandweer, ambulancemedewerkers – eindelijk eens respectvol gaan benaderen. Achter elke hulpverlener schuilt een mens met een vader, moeder, partner en/of gezin. Hoe schandalig met hen wordt omgegaan tijdens de jaarwisseling! Waarom? Onbegrijpelijk en onacceptabel wat mij betreft.

Wensen voor de wereld, die zijn er ook. Dat er een einde mag komen aan de conflicten tussen staten; de Oekraïene en Rusland, Israël en Hamas en op zoveel meer plekken op de wereld waar mensen elkaar zoveel verdriet aan doen. Achter elke gesneuvelde soldaat of burger schuilt een mens met een vader en een moeder, met familie en vrienden. Een mens met wensen voor de toekomst, met verwachtingen en verlangens. Een mens zoals u en ik …

Wensen voor onze school? Jazeker. Dat we met een mooie aanmelding van brugklassers het nieuwe schooljaar kunnen starten. Dat we een mooie start met SPORT, CULTUUR & WETENSCHAP zullen maken. Dat we elke dag weer met veel plezier onze leerlingen ontvangen. Dat onze leerlingen elke dag met plezier binnen komen stappen. Dat dit ook voor onze medewerkers mag gelden.
Wensen? Er is zoveel te wensen. Samen met al die anderen die samen het Veluws College Twello vormen wens ik u een prachtig 2024! In alle opzichten. Laten we er met z’n allen een mooi jaar van maken!

Piet Oosting

Veluws College Twello