16 november 2023

Hoe overleef je ‘keuzestress’?

Je zult er maar voor staan. Als elfjarige scholier van een basisschool die op zoek moet naar een nieuwe school voor voortgezet onderwijs. Al in groep zeven begint deze zoektocht met een voorlopig advies van de leerkracht en de mogelijkheid om scholenmarkten en open dagen van scholen voor voortgezet onderwijs te bezoeken. En dat zien wij dan ook gebeuren. Tijdens de open dagen van de afgelopen jaren waren er ook opvallend veel leerlingen van groep zeven aanwezig in school. Met vader en/of moeder, soms met opa of oma of een oudere broer of zus. Met z’n allen op ‘scholenjacht’, met z’n allen te gast bij een aantal scholen naar keuze. En die zoektocht krijgt ook in groep acht een vervolg. Dan wordt vaak nog een aantal andere scholen bezocht. Keuzestress?

Interessant aanbod
Er is nogal wat te kiezen voor basisschool scholieren uit de gemeente Voorst. Ze kunnen terecht op een van de beide Twellose scholen voor voortgezet onderwijs: het Zone.College en het Veluws College Twello. Twee scholen met moderne schoolgebouwen en een interessant onderwijsaanbod voor alle scholieren uit de gemeente Voorst en omgeving. Onderwijs voor de praktisch ingestelde leerlingen en onderwijs passend bij meer theoretisch ingestelde leerlingen; van basis, kader, mavo tot havo en vwo. Het is allemaal in Twello te vinden. Voor veel leerlingen is het fijn om nog even in het dorp te blijven en de eerste jaren van het voortgezet onderwijs in een kleine, veilige en beschermde omgeving te volgen. Daar staan deze beide scholen ook voor. Wil je toch alvast wat verder kijken, dan zijn er ook in Deventer, Apeldoorn en Zutphen meer dan voldoende keuzemogelijkheden. De keuze is reuze. Keuzestress?

Om deze scholieren en hun ouders wat verder te helpen in deze zoektocht organiseren de scholen voor voortgezet onderwijs allerlei activiteiten om de drempel te verlagen en eventuele keuzestress wat voor te zijn. We organiseren ouderavonden en informeren ouders over de mogelijkheden op onze scholen. We staan op POVO-avonden en scholenmarkten. We organiseren Meeloopdagen of Doe-dagen om leerlingen een indruk te geven van het voortgezet onderwijs. Onze eigen brugklasleerlingen helpen tijdens deze dagen om de toekomstige brugklassers wegwijs te maken in het schoolgebouw. Ze kennen elkaar vaak nog vanuit de basisschool of sportverenigingen. Dan maakt het allemaal wat vertrouwder.

Open dagen
In het najaar of in het voorjaar kunnen leerlingen Open Dagen bezoeken. Wij doen dat volgende week op woensdag 22 november. Natuurlijk zorgen we er dan voor dat de school er goed uitziet. Dat doe je toch als je gasten in je huis ontvangt? Veel eigen leerlingen helpen tijdens Open Dagen op allerlei manieren. Ze zijn vaak de rondleiders in de school, ze helpen bij vakken waar proeven worden uitgevoerd of beeldende activiteiten te volgen zijn. Ze zijn de verkeersregelaars bij de gebouwen en helpen bij het vinden van een geschikte parkeerplek. Ze zijn vaak de gastheren en gastvrouwen bij de entree van de school. Niet omdat ze dat moeten. Nee, ze vinden het leuk om te doen. Ze zijn trots op hun school. Het zijn onze beste ambassadeurs. Voor de bezoekende scholieren is het prettig om door een leeftijdgenoot ontvangen te worden. Het maakt het allemaal iets vertrouwder. Keuzestress?

Doorstroomtoets
In de loop van het voorjaar wordt dan een keuze gemaakt voor een nieuwe school. Na de doorstroomtoets volgt een definitief advies en kan de keuze voor een nieuwe school uiteindelijk bepaald worden. De aanmelding bij een nieuwe school wordt door de ouders verzorgd. De leerkracht van groep acht wordt hiervan door de ouders op de hoogte gesteld. Na aanmelding gaat de school voor voortgezet onderwijs de ‘warme-overdracht-gesprekken’ voeren. We gaan naar de basisscholen om te horen welke leerlingen zich bij ons hebben aangemeld en wat handig is om te weten voor de opvang en begeleiding van deze nieuwe brugklassers. Als we alle informatie ontvangen hebben, kunnen we bepalen of een leerling kan worden toegelaten en hoe die leerling wordt geplaatst. In welk type brugklas is de meeste kans op succes? Daarbij volgen we de niveaubepaling en het plaatsingsadvies van de basisschool.

Toelatingsbrief
Leerlingen en ouders ontvangen vervolgens een formele toelatingsbrief. Daarmee is de plaatsing in een nieuwe school een feit. Weg keuzestress! Voor de zomervakantie worden alle nieuwe brugklasleerlingen op de scholen voor voortgezet onderwijs ontvangen voor een eerste echte kennismaking met nieuwe klasgenoten en mentoren. Bij wie kom ik in de klas? Wie wordt mijn mentor? Met welke andere leerlingen maak ik al snel contact? Het helpt allemaal om een beetje te ‘landen’ in de nieuwe school.

In de laatste periode van de basisschool staan allerlei leuke en belangrijke activiteiten in de planning. Veel scholen organiseren nog een schoolkamp en een musical. Er wordt uitgebreid afscheid genomen van de basisschool en zo moet het ook zijn. Met een lach en soms een traan gaan de toekomstige brugklassers de zomervakantie in. Ze sluiten een periode van hun leven af en beginnen aan een nieuwe fase. En wij mogen ze daarbij helpen; in het vinden van de weg, in het succesvol doorlopen van een leerroute, met plezier, in een aangename en veilige setting. Wij gaan in het begin van het schooljaar met alle nieuwe leerlingen naar Heino; een meerdaags brugklaskamp om elkaar goed te leren kennen. Wij onze nieuwe leerlingen. Zij elkaar en ons.

Keuzestress? Welnee. Nergens voor nodig. Zowel de leerkrachten van de basisschool als de docenten van het voortgezet onderwijs doen er alles aan om deze overgang zo gemakkelijk en plezierig mogelijk te maken. Francien Oomen hoeft hierover geen ‘Hoe overleef ik …?’ meer te schrijven. Wij redden het samen wel! We wensen je een plezierige zoektocht. Zonder stress. Tot gauw.

Piet Oosting