02 november 2023

In regenpak of een natte broek?

Buiten kletst de regen tegen de ramen. Het is herfst. De bladeren kleuren, de straten zijn nat. Het is ’s ochtends op weg naar school nog donker. ’s Avonds begint de avond al tegen zessen. Leerlingen van scholen vinden hun weg door het verkeer. Gehuld in regenpakken, waarvan de mutsen van de jassen tot ver over het gezicht gaan om alle regenspetters te ontwijken. Dat lukt deels, gelukkig vallen de meeste regendruppels er naast. Er zijn ook fietsers waarbij het direct zichtbaar is dat ze nooit in hun leven zo’n regenpak aan zouden trekken. Hun ouders hadden het nog zo gezegd: “Trek nou toch een regenpak aan, je wordt hartstikke nat zo.” Maar jij? Jij dacht daar toch echt anders over. Een regenpak? Echt niet. Nu niet en nooit niet. Gevolg: kletsnat, van boven tot onder. De hele schooldag met een half natte broek in de schoolbanken en maar hopen dat je snel weer op zult drogen. Je boekentas was ook drijfnat geworden. Hoe zouden je schoolboeken eraan toe zijn? Welke waterschade hadden zij opgelopen en moest je daarvoor straks een boete gaan betalen? Jij kon er toch niets aan doen? Zo onterecht allemaal! En dan kwam er ook nog iemand langs van een of andere organisatie om je fietsverlichting te controleren. Belachelijk. Ze zien me toch fietsen? En mijn voorlamp, die doet het toch nooit. Mijn vader zou hem repareren, zei hij. Moet nog gebeuren, want hij heeft nooit tijd. Stomme vader. Snertweer. Stomme school. Vieze regen. Bah! Het leven van een scholier valt niet mee. Zeker niet in de herfst.

Zo komen ze soms ’s ochtends aan. Verzopen en balend van het tochtje naar school. Dan staan we er, net als op alle andere dagen, om ze te begroeten en een bemoedigend woord mee te geven. “Kom lekker binnen jongens. Hier is het lekker warm!” Misschien hebben ze dat op dit soort dagen nog wel meer nodig. Het gevoel welkom te zijn in een behaaglijke omgeving. We doen het graag en met veel plezier.

In deze herfstmaanden gaan veel leerlingen van groep 8 – in weer en wind – op pad om zich te oriënteren op een school voor voortgezet onderwijs. In deze maanden organiseren alle scholen activiteiten om kennis te komen maken en sfeer te proeven. Zo organiseren wij in onze school de zogenaamde ‘Meeloopdagen’. Basisscholen komen met alle leerlingen van groep 8 een dagdeel naar ons gebouw om een eerste ervaring op te doen. De leerlingen krijgen een speciaal programma aangeboden waarin ze lessen volgen, een pauze meemaken, het gebouw leren kennen. Ze ontmoeten ook een aantal docenten van school, die allemaal verschillende vakken geven. Wat zou het vak SPORT, CULTUUR & WETENSCHAP toch inhouden? Hoorde ik daar iemand Frans spreken? Wat zie je rare beestjes door een microscoop. Ze komen even ‘proeven’.

De bezoekende leerlingen lopen een dagdeel mee als echte brugklassers in een nieuwe school. We maken er de school voor vrij. Onze eigen leerlingen volgen ook een onderwijsprogramma, maar doen dat thuis. Met behulp van een aangepast rooster krijgen ze ‘online lessen’. Sinds corona weten we hoe dat werkt. Het enige positieve uit die periode? Elk jaar merken we opnieuw hoe waardevol deze Meeloopdagen voor leerlingen zijn. Even de school voor jou alleen. Even alle aandacht voor jouw vragen en eerste ervaringen. Sommige bezoekertjes zouden na de Meeloopdagen meteen al willen beginnen. Mooi!

In de herfst kunnen leerlingen van groep 7 en 8 zich ook oriënteren op de Voorster Onderwijsmarkt. Op woensdag 15 november staan de scholen voor voortgezet onderwijs uit Twello en Apeldoorn in het Zone.College in Twello. In een soort beursopstelling kunnen leerlingen met hun ouders langs de stands van scholen trekken om zich te laten informeren. Leerlingen worden daar ook uitgenodigd om naar de Open Dag te komen. In ons geval is dat een week later. Op woensdag 22 november staan tussen 18.00 en 20.30 uur de deuren open om zoveel mogelijk leerlingen en ouders te ontvangen. Vanuit alle basisscholen in de gemeenten Voorst, Apeldoorn en Deventer kan het Veluws College Twello een passende keuze zijn. Om tot een goede keuze te kunnen komen, moet je volgens ons de school wel bekeken hebben. We zetten daarom de deuren open voor alle leerlingen van groep 7 en 8 om met hun ouders te komen kijken. Tijdens Open Dagen mag je op alle scholen het gebouw bekijken, lessen volgen, opdrachten uitvoeren. Er is van alles te zien en te doen. Je kunt er met leerlingen, ouders en medewerkers een gesprekje voeren. Je kunt nog wat informatie over de school horen. Vaak zijn er rondleidende leerlingen die als ware ambassadeurs hun school ‘verkopen’. Volgens ons zijn deze rondleiders de beste ambassadeurs die je je kunt wensen. Zij vertellen hun verhaal. Zij maken de school dagelijks mee. We genieten elke keer weer van het plezier en enthousiasme waarmee zij dat doen.

Wij zijn de organisatie van onze Open Dag op 22 november al begonnen. Het wordt zeker weer een mooi evenement. We hopen dat de herfst ons op deze dag wel even met rust zal laten. Hoe dan ook, je bent welkom! Met regenpak of natte broek? Het maakt niet uit. We zullen je met een warm gevoel ontvangen. Tot dan.

Piet Oosting