14 september 2023

Vallen en weer opstaan

Als je beste spits even geblesseerd is, dan moet er iemand anders opstaan om zijn positie over te nemen. Warm lopen zat er niet echt in, maar met het juiste shirt om de schouders en de sokken opgetrokken, de noppen nog even aangescherpt mag deze bal gaan rollen. De captain van de ploeg neemt zelf de pen ter hand en hoopt dat hij zijn eigen spits weer snel op kan stellen. Geen Jansen in de ploeg dit keer; hij heeft last van een soort hamstringblessure. Duurt even maar gaat wel weer over. Even flink wat ijs erop, wat rust geven en dan komt het vast wel weer goed.

Nederlands elftal
Wat ‘genoten’ we van het spel van het Nederlandse elftal in de afgelopen dagen. Oké, zes punten zijn weer binnen, maar vraag me niet op welke manier. Met een goede en een slechte helft was het een soort vallen en weer opstaan, maar soms wel met de billen tegen elkaar in de hoop dat het toch weer goed af mocht lopen. We zagen met name een rommelige start tegen de Ieren afgelopen zondag. Wat een gepruts allemaal daar achterin. Hoe de onzekerheid ook op deze ervaren en goed betaalde voetballers grip kan krijgen. Ook zij kunnen vallen. Het lijken wel mensen. En langs de lijn? Daar staan zo’n zeventien miljoen bondcoaches klaar om hun mening te geven. Ook deze. Niets menselijks is mij vreemd. “Koeman, wisselen die gozer. Hij maakt er niets van!”

Selectie
Op school kenden we gelukkig een heel andere start, een veel betere. Met een nieuw gevormde selectie en twee assistent-trainers trapten we, zoals gebruikelijk, in gezamenlijkheid het nieuwe schooljaar af. Tijdens de openingsbijeenkomst verkenden we de linies. Wie staan als verdedigers solide in de laatste lijn en tackelen de tegenstander als het even nodig is? Wie zijn onze middenvelders en wie van hen heeft het meeste loopvermogen? Wie zetten we dit jaar in de spits om zoveel mogelijk te scoren? En als er soms gevallen wordt, wie neemt dan de spons met het ijskoude water ter hand of plakt een mooie pleister? Aan alles werd gedacht bij de samenstelling van de nieuwe selectie.

Nieuwe strategie
Het team werd gepresenteerd en er werd een nieuwe strategie gekozen. Op onze school gaan we – vanuit een goed georganiseerde verdediging – dit schooljaar vol in de aanval, met hoog staande verdedigers en met de ruit naar voren. We hebben diepgaande middenvelders en opkomende verdedigers. We hebben een soort van Frenkie die het spel verdeeld. Goed aan de bal en met een splijtende pass. We hebben een eigen Virgil die niet of nauwelijks te passeren is. Kopsterk ook. De school is blij met de presentatie van een compleet team; er zijn geen vacatures meer te vervullen. De transfermarkt is weer gesloten en dat houden we voorlopig zo. Alle lessen worden gegeven en dat kunnen niet alle scholen bij het begin van het schooljaar melden. De druk op de transfermarkt is enorm. Er zijn te weinig spelers en het is gemakkelijk om van de ene naar een andere club over te stappen. Overal gaan deuren open.

Opstelling
We hebben voor het nieuwe schooljaar ook een passende naam bedacht voor ons systeem. Bij ons spelen we niet volgens een 4-3-3 of 5-3-2 opstelling, maar ons systeem heeft een nieuwe flitsende naam gekregen: ‘Sport, Cultuur & Wetenschap’. Onze spelers ontwikkelen het voor alle leerlingen van het eerste en tweede leerjaar. We hebben het systeem in het eerste leerjaar al ingevoerd. De eerste meters zijn gemaakt en we gaan voor een klinkende overwinning. Ons publiek, onze leerlingen gaan projectmatig en vakoverstijgend werken. Onze wedstrijd gaat over levensecht en betekenisvol onderwijs. Onderwijs dat ze binnen en buiten school zullen volgen. Dat is nog eens scoren!

Vallen en opstaan
En bij het ontwikkelen en uitproberen horen vallen en opstaan. Vallen mag, opstaan moet. Met de juiste analyse van de opgedane ervaringen kan het spel daarna alleen maar beter worden. Daar gaan we voor. Als een ‘Koeman’ zullen we de prestaties analyseren en van de mislukte passes leren. We kiezen steeds de juiste strategie voor de volgende wedstrijd. En zo zullen we met vallen en opstaan bereiken waar we uit willen komen. Ons doel is de winst, maar dan wel met veel plezier in de manier waarop we het spel met ons publiek zullen spelen. We zullen ons publiek aanmoedigen om vooral mee te spelen, na het vallen helpen weer op te staan, te motiveren en te enthousiasmeren. Zo maken we er samen een mooie competitie van.

We wensen onze geblesseerden een spoedig herstel. Dat jullie de trainingen maar weer snel mogen hervatten.

We maken er samen een mooi schooljaar van. Met vallen en opstaan, elke dag een beetje beter.

Piet Oosting

Veluws College Twello