31 mei 2018

Mobiele tijd en privacy

Bert Jansen laat u de sfeer proeven op het Veluws College Twello. In deze blog schrijft Bert, docent Nederlands en maatschappijleer op deze middelbare school, over ontroerende, grappige of confronterende belevenissen, vaak gekoppeld aan de actualiteit.


31 mei 2018

Bij een proefwerk maatschappijleer was er een vraag over de betekenis van het begrip ‘sociale mobiliteit.’ Dat betekent dat je als persoon kunt ‘klimmen op de maatschappelijke ladder.’ Een leerling omschreef het begrip echter als volgt: ‘Of je een goede bereikbaarheid hebt met je mobiel.’ Wanneer je weer eens niet aan leren was toegekomen kun je maar beter iets bedenken dan helemaal niets invullen. En eigenlijk was dit best een mooi antwoord. We leven tenslotte in de ‘mobiele(n)tijd.’ Zo hoor ik regelmatig het woord ‘puberteit’ (ja, zo schrijf je het echt en de klemtoon valt op de laatste lettergreep) uitspreken als púbertijd’ (met de klemtoon op de éérste lettergreep) en zo wordt het dan ook vaak genoteerd. En het is niet eens fout, want dan is het de ‘de tijd dat je puber bent’, of nog leuker: ‘de tijd die je in de puberteit doorbrengt.’ Tot zover de les Nederlands van vandaag…

Ik noem al niet snel namen van leerlingen in een column en na de invoering van de nieuwe privacywet (officieel de Algemene Verordening Gegevensbescherming) zal ik het helemáál uit m’n hoofd laten. Misschien best goed dat in deze ‘mobielentijd’, waarin we van alles en iedereen foto’s en filmpjes posten, gegevens van Jan(neke) en alleman en -vrouw in het digitaal heelal rondzwe(r)ven, eens even op de rem wordt getrapt. Hoewel mijn mailboxen nu volstromen met vernieuwde privacy-verklaringen van instellingen waarvan ik niet eens wist dat ze mijn gegevens hádden…

Als aanloop op de nieuwe wet, die afgelopen vrijdag inging, kwam er een ploeg van het Jeugdjournaal én Radio 2 bij ons op bezoek om wat leerlingen uit klas 1HV (ik noem nog steeds geen namen) te interviewen over dit onderwerp. Ook zij werden opeens geconfronteerd met lastige vragen op bijvoorbeeld Insta(gram) en whatsapp. Een flink aantal gaf gewoon een hogere leeftijd op, want zonder bovengenoemde apps besta je zo ongeveer niet meer. En dat werd dan weer niet gecontroleerd, waardoor je na een paar minuten weer rustig verder kon Insta-appen! Leerlingen vertelden dit en nog veel meer trouwens in keurige, eerlijke, duidelijke zinnen voor camera en/of microfoon, mooi om te zien en horen! En dan zijn we natuurlijk gewoon apetrots op ‘onze’ kinderen.

Zo las ik op FB een prachtig zelfgeschreven gedicht van een oud-leerling (nee, ik noem wéér g……) ter nagedachtenis aan een inwoner van Twello, die vorig jaar door geweld om het leven kwam. Er is ook een bankje op het dorpsplein aan hem ‘gewijd.’ Ik vroeg haar (oké, het is een meisje) of ze het goed vond wanneer ik m’n eerste les van deze week begon met haar gedicht. Gelukkig vond ze dat helemaal goed. Zij trots én ik trots.

Vaak dienen de onderwerpen voor een verhaal zich vanzelf aan. Soms tijdens het nakijken van een toets, het rondscrollen op social media of het bekijken van een journaal. Op dat laatste medium werd gemeld dat zowel oppositie- als coalitiepartijen het erover eens zijn dat het Passend Onderwijs niet naar behoren functioneert. Dat hadden de meeste docenten bij de invoering ervan al voorspeld. Met te volle klassen en te weinig geld voor te weinig ondersteuning van tevéél leerlingen die die extra hulp zo nodig hebben, is dat eh… zoiets als zwemmen op het droge. Je maakt niet snel meters en het kost véél energie.

Toch doen we ons best die leerling er niet de dupe van te laten worden. En dat weten ze in Den Haag natuurlijk ook heel goed.

Of dat dit jaar ook weer een beetje gelukt is, zullen we bijvoorbeeld over een aantal spannende weken weer weten wat betreft onze examenkandidaten. Die inmiddels zijn begonnen aan Het Grote Wachten. Ik zeg het maar weer eens: ga vooral door met léven, neem er ff een hobby bij, ga werken, sporten, iets dóen! Ook goed voor je mobiele tijd, eh… mobiliteit.

Wij duimen dan intussen wel voor jullie.

Voor jullie állemaal!

Dan hoeven we tenminste geen namen te noemen…😊