Afspraken toetsbeleid

Sponsorreglement

Het Veluws College staat niet afwijzend tegenover sponsoring, zolang de sponsoring voldoet aan een aantal afspraken. Het Veluws College wenst geen agressief actieve rol te spelen ten aanzien van sponsoring, maar zal zeker geen aanbiedingen afslaan of voor de hand liggende sponsoring mijden.

Over sponsoring hebben we de volgende afspraken gemaakt:

Voor het volledige sponsorreglement klik hier.

Toelating 4 havo

Steeds meer leerlingen willen na het behalen van hun diploma mavo/vmbo-tl overstappen naar de havo. Dat kan!
Om toegelaten te kunnen worden tot havo 4 van het Veluws College dient de leerling aan de volgende eisen te voldoen:

Voor de leerlingen afkomstig uit de 4MH-klas van het Veluws College Mheenpark, het doorstroomprogramma Havo van het Veluws College Cortenbosch en de doorstroomleerlingen havo van het Veluws College Twello die voldoen aan de doorstroomcriteria voor deze klassen, vervalt het tweede toelatingscriterium.

Met deze regeling voldoet het Veluws College aan de toelatingscode vmbo-havo van de VO-raad.

Herkansingen

Herkansingen leerjaar 3 en 4

Een cijfer van een gemaakte toets kan soms behoorlijk tegenvallen. Iedereen heeft wel eens een slechte dag, niet goed gepland of te weinig tijd gehad om een toets te leren. Daarom kunnen leerlingen onder bepaalde voorwaarden een toets herkansen.

Herkansingen klas 3

Leerlingen kunnen in het 3e leerjaar per periode 1 toets herkansen. De regels hierover staan in het examenreglement 3 VMBO.

Examenklas

Ook voor de examenklassen is er een herkansingsregeling. Deze staat ook in het examenreglement voor 4 VMBO.

Meer over toetsen en examens, klik hier.

Regeling maatschappelijke stage

Regeling maatschappelijke stage (MaS)

Alle leerlingen van het Veluws College volgen een, verplichte, maatschappelijke stage. De maatschappelijke stage is geen gewone stage waarmee leerlingen praktijkervaring voor een bepaald beroep opdoen.
Doel van de maatschappelijke stage is dat jongeren tijdens hun schooltijd kennismaken met de samenleving door hieraan een onbetaalde bijdrage te leveren.
In het schooljaar dat de stage plaatsvindt, krijgen alle leerlingen voorlichting over en een handleiding van de maatschappelijke stage.

Spelregels rondom de maatschappelijke stage

In incidentele gevallen kan de vestigingsdirectie afwijken van de algemene regeling.

Meer informatie?

Veluws College Cortenbosch heeft een eigen mailadres bij wie ouders en leerlingen met vragen terecht kunnen: [email protected]

Inleveren opdrachten

Regeling inleveren praktische opdrachten

Regeling inleveren handelingsopdrachten

Stage

Voor alle profielen geldt niet alleen dat de praktijk wordt nagebootst, maar ook dat leerlingen in de bovenbouw stage lopen. In het derde leerjaar loop je stage twee weken stagen bij aan het profiel gerelateerde bedrijven of instellingen. In het vierde leerjaar loop je een week stage.

De stage is onderdeel van het PTA, dus verplicht. Zonder afgeronde stage kun je niet deelnemen aan het examen.

 

Loopbaanorientatie

Alle leerlingen krijgen individuele begeleiding op het gebied van LOB (Loopbaanoriëntatie en -begeleiding). Door middel van loopbaangesprekken en het bijhouden van een digitaal portfolio krijgen zij een goed beeld van hun talenten, ambities en mogelijkheden. LOB is het geheel van activiteiten en begeleiding waarmee we onze leerlingen helpen zelf sturing te geven aan hun loopbaan.

LOB geeft inzicht in de vijf loopbaancompetenties:

  1. Wie ben ik?
  2. Wat kan ik?
  3. Wat wil ik?
  4. Hoe kan ik dat bereiken?
  5. Wie kan mij daarbij helpen?

Deze vragen staan centraal binnen ons onderwijsprogramma, niet alleen in de lessen maar ook bij LOB-activiteiten buiten de school. We laten leerlingen zoveel mogelijk ervaren wat de verschillende toekomstmogelijkheden voor hen betekenen. Tijdens de loopbaangesprekken worden de opgedane ervaringen besproken en bereiden de leerlingen de volgende loopbaanstap voor. Zo leren zij stapsgewijs te reflecteren op ervaringen en op basis hiervan een goede loopbaankeuze te maken.

Social Media

Het Veluws College beschikt over een Social media code voor leerlingen. Onder social media verstaan we alle internettoepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen, zoals Twitter, Instagram, Facebook en Blogs.

Wanneer je via social media wilt berichten over aspecten die met school te maken hebben, willen we je op het volgende wijzen:

Het is belangrijk dat jij je aan de social media code houdt. Je bent zelf verantwoordelijk voor je publicaties en verspreiding van publicaties via social media, zowel in als buiten de school. Als je afwijkt van deze gedragscode zal de school je ouders informeren en maatregelen nemen. In ernstige situaties kan dit zelfs verwijdering van de school inhouden.

Ontstaat er ten gevolge van jouw gebruik van social media schade voor het Veluws College, dan zal de directie jou of jouw ouders daarvoor aansprakelijk stellen.

Financien

Hieronder vindt u alle informatie omtrent de financiën op het Veluws College Cortenbosch.

Ouderbijdrage

Kosten bijzondere activiteiten

WIS Collect

Tegemoetkoming schoolkosten

Stichting Leergeld

 

Convenant ‘Veilige School Apeldoorn’

Het Veluws College heeft het convenant ‘Veilige School Apeldoorn’ ondertekend. In dit convenant beloven de scholen voor voortgezet onderwijs, de politie Noord- en Oost-Gelderland en de gemeente Apeldoorn dat ze zich inzetten voor de veiligheid van leerlingen en medewerkers van de scholen.

Uit dit convenant vloeien voor alle betrokkenen verplichtingen voort. Zo moeten scholen aangifte doen van alle strafbare, of daaraan gerelateerde, feiten binnen school. Strafbare feiten zijn alle handelingen en gedragingen die op grond van een Nederlandse wettelijke bepaling als misdrijf of overtreding zijn aangemerkt. Maakt een leerling zich schuldig aan diefstal op school, dan kan dat dus niet intern worden afgehandeld.

Op grond van het convenant ‘Veilige School’ kan de politie met instemming van de Officier van Justitie eventueel gebruikmaken van het fotosysteem van de school en dit systeem ook gebruiken voor opsporingsdoeleinden. De videobanden of andere beeldbestanden van het bewakingssysteem kunnen ter beschikking worden gesteld aan politie en justitie. Tevens kunnen zij na toestemming van de vestigingsdirectie kluisjes en tassen doorzoeken.

De schoolleiding is bevoegd om de naleving van de verbodsbepalingen te controleren (artikel 3 van het convenant). Daarvoor mag zij de volgende onderzoeken uitvoeren:

Cameratoezicht

Op een aantal plaatsen in en rond de school houden we toezicht via camera’s. Indien de schoolpedagoog of leden van het managementteam menen dat daartoe reden is, kunnen ze beelden terugkijken. Bij vermoeden van strafbare handelingen kan de school beelden overdragen aan de politie.

Bijzonder verlof

Langdurig lesverzuim door leerlingen

De Leerplichtwet noemt een aantal redenen op grond waarvan een leerling beroep kan doen op vrijstelling van lessen:

Op grond van de Leerplichtwet hebben alle scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Apeldoorn de volgende regels opgesteld.

 

Extra verlof voor vakantie is toegestaan:

 

Extra verlof vanwege andere ‘gewichtige omstandigheden’ kan toegestaan worden:

  • alleen indien de specifieke aard van het beroep van een van de ouders het hen slechts mogelijk maakt buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan en het de enige gezinsvakantie in het schooljaar betreft. Dit moet met een werkgeversverklaring aangetoond worden.
  • eenmaal per schooljaar;
  • niet langer dan tien schooldagen;
  • niet in de eerste twee lesweken van het schooljaar.
 
  • voor verhuizing, voor ten hoogste één dag;
  • voor het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad, voor één of ten hoogste twee dagen. De duur van het verlof is afhankelijk van de omstandigheid of het huwelijk wordt gesloten in of buiten de woonplaats van de belanghebbende;
  • bij ernstige ziekte van ouders of bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad, duur van dit verlof in overleg met de schoolleiding;
  • bij overlijden van bloed- en aanverwanten in de eerste graad, voor ten hoogste vier dagen; van bloed- en aanverwanten in de tweede graad, voor ten hoogste twee dagen; van bloed- en aanverwanten in de derde of de vierde graad, voor ten hoogste één dag;
  • bij een 25-, 40- en 50-jarig ambtsjubileum en het 12 1/2-, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders voor één dag;
  • voor andere, naar het oordeel van de schoolleiding, belangrijke redenen.
Extra verlof voor meer dan 1 dag moet minimaal acht weken van tevoren bij de vestigingsdirectie worden aangevraagd. De aanvraag kan afgegeven worden bij de teamleider van uw zoon/dochter of bij de directiesecretaresse,
mevr. A.W. Braun-Hollak.
  Extra verlof voor maximaal 1 dag dienen ouders schriftelijk in voor zover de omstandigheden dat toelaten, uiterlijk een week voor verlofdatum vanwege ‘gewichtige omstandigheden’. De aanvraag doet u digitaal via de site van UGO.
Aanvraagformulier bijzonder verlof langer dan 1 dag leerling  

 

 

Tip, top of klacht

Bent u tevreden over onze school? Vertel het door en vertel het ons!! Wij horen deze signalen graag terug van onze leerlingen en hun ouders/verzorgers. Natuurlijk geldt dit ook als u tegen zaken aan loopt, waarbij het niet zo goed loopt. Enige kritiek dienen we te ontvangen en ons ter harte te nemen.

Elke tip, top of flop kunt u melden bij onze directiesecretaresse, mw. A.W. Braun-Hollak via het e-mailadres: [email protected]

Klacht

Soms vinden op school gebeurtenissen plaats waar ouders, leerlingen of personeelsleden problemen mee hebben. Waar mensen werken, kunnen fouten worden gemaakt.  Belangrijk hierbij is altijd hoe met gemaakte fouten wordt omgegaan. Indien u niet tevreden bent, wenst het Veluws College Cortenbosch een open en eerlijk gesprek aan te gaan. Wij vinden dat élk probleem opgelost moet worden, hoe vervelend deze ook is.

Heeft u een klacht, neem dan contact op met de mentor van uw zoon/dochter of de teamleider. Lukt dit niet, kunt u altijd contact opnemen met de directie. Dit kan via onze directiesecretaresse, mw. A.W. Braun-Hollak (telefonisch 055-5216377 of per mail [email protected])

Het Veluws College heeft een stappenplan waarin precies staat bij wie u een klacht kunt indienen:

klacht betreft verwijzing naar
Levering leermiddelenfonds/boetes mevrouw D. Schenk
Situatie in een klas de betreffende mentor
Een mentor de teamleider van het leerjaar waarin de leerling zit
Een docent de teamleider van het leerjaar waarin de leerling zit
Een conciërge de vestigingsdirectie
Een afdelingsleider de vestigingsdirectie
Een adjunct-vestigingsdirecteur de vestigingsdirecteur
Een vestigingsdirecteur de algemeen directeur VO
Sanctie opgelegd door school eerst de betreffende teamleider, daarna de vestigingsdirectie
Roosterzaken eerst de betreffende teamleider, daarna de vestigingsdirectie
Verlofaanvragen de teamleider van het leerjaar waarin de leerling zit
Rapporten eerst de betreffende teamleider, daarna de vestigingsdirectie
Bevordering eerst de betreffende teamleider, daarna de vestigingsdirectie
Progr. Toetsing en Afsluting eerst de teamleider van het examenjaar, daarna de vestigingsdirectie
Ongewenste intimiteiten vertrouwenspersoon

Het bovenstaande stappenplan is onderdeel van de klachtenregeling van het Veluws College. De volledige klachtenregeling vindt u hier.

U kunt ook altijd een klacht indienen bij de externe klachtencommissie:
Landelijke klachtencommissie Katholiek Onderwijs
Postbus 82324 • 2508 EH Den Haag • (070) 392 55 08

 

 

 

Ouderavonden

Op het Veluws College Cortenbosch vinden we het belangrijk dat we regelmatig persoonlijk contact hebben met ouders. Daarom organiseren we verschillende contactmomenten om elkaar te ontmoeten.

Ouderavonden

Jaarlijks wordt er een aantal ouderavonden gehouden. Een ouderavond gaat altijd over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld het kiezen van een leerweg/profiel. Een ouderavond is meestal bedoeld voor de ouders van een bepaald leerjaar. De data van de verschillende ouderavonden staan in de jaaragenda op onze schoolgids-website.

 

jaaragenda

10-minuten-gesprekken

Tijdens de 10-minuten-gesprekken krijgen ouders de gelegenheid te praten met de vakdocenten van hun zoon/dochter. De data van contactmomenten vinden ouders in de jaaragenda op onze schoolgids-website.

Uiteraard is het altijd mogelijk contact op te nemen met medewerkers van school. In eerste instantie kunnen ouders terecht bij de mentor.

Verzuimprotocol

Alle afspraken over te laat komen, missen van lessen, verwijdering uit de les en ziekmeldingen zijn opgenomen in een verzuimprotocol. Als ouder is het belangrijk hiervan op de hoogte te zijn, vandaar dat u het protocol via deze link kunt bekijken.

Verzuimprotocol VC Cortenbosch

Naast de afspraken die vermeld staan in het verzuimprotocol heeft het Veluws College Cortenbosch een vroegverzuimspreekuur. Leerlingen die 12 keer te laat zijn of 12 uur ongeoorloofd afwezig zijn worden hiervoor aangemeld door de verzuimcoördinator.

Langdurig lesverzuim door leerlingen

De Leerplichtwet noemt een aantal redenen op grond waarvan een leerling beroep kan doen op vrijstelling van lessen:

Leerlingenraad

De leerlingenraad bestaat uit een groep leerlingen uit alle leerjaren en profielen binnen onze school, en is bedoeld om de betrokkenheid en inspraak van leerlingen bij de school en alles wat daar gebeurt te vergroten.

Aangezien de school draait om de leerlingen vinden we het belangrijk dat leerlingen meedenken en meepraten over activiteiten die de school naast de gewone lessen organiseert.

Leerlingen moeten de mogelijkheid hebben om hun mening te laten horen en zo inspraak te hebben op zaken die de school voor hen regelt. Op deze manier kunnen zij zelf aangeven wat er leeft onder de leerlingen en mede bepalen wat onze school maakt tot wat hij is:

“Een school waar leerlingen inspraak hebben, gehoord worden en het naar hun zin hebben.”

De medewerkers, die de leerlingenraad begeleiden, zijn:

 

Trainingen

Faalangst- en SoVa-trainingen

Leerlingen in het eerste leerjaar, die faalangstig blijken te zijn, kunnen door het volgen van een faalangstreductietraining begeleid worden.

Bovendien verzorgen we voor leerlingen in klas 1 en 2 die moeite hebben om zich in bepaalde situaties adequaat te uiten trainingen in sociale vaardigheden (SoVa). Daarbij werk je aan het ontwikkelen van grotere sociale vaardigheden waardoor je beter leert omgaan met jezelf en anderen.

Tijdens het schooljaar volgt hiervoor een uitnodiging en kun je ervoor kiezen hieraan mee te doen.

Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Wij vinden het belangrijk dat leerlingen hiervoor hulp krijgen aangeboden, zodat het niet ten koste gaat van hun prestaties en welbevinden.

Examenvreesverminderingstraining

Examenkandidaten, die daar behoefte aan hebben, kunnen een examenvreesverminderingstraining op school volgen.

Basis- en studievaardigheden

Onder basisvaardigheden verstaan wij vaardigheden die vakoverstijgend zijn en belangrijk zijn voor een succesvolle schoolloopbaan. De belangrijkste basisvaardigheden waarop wij begeleiden zijn: rekenen, begrijpend lezen en spelling. Op basis van de toetsen bepalen wij welke leerlingen in aanmerking komen voor de begeleiding op de basisvaardigheden. Deze begeleiding is kortdurend en wordt geëvalueerd om de voortgang van uw zoon of dochter te monitoren.

Studievaardigheden worden aangeboden tijdens de wekelijkse mentorlessen.

Dyslexie en/of dyscalculie

Screening

Alle leerlingen die in leerjaar 1 starten op het Veluws College Cortenbosch worden gescreend op dyslexie en dyscalculie. Komt er vanuit de screening een vermoeden van een van beide naar voren dan is het mogelijk om vanuit school een vervolgtraject te starten. Wij bieden begeleiding en doen diagnostisch onderzoek, indien dit nodig is. Ook zijn er mogelijkheden voor psychologisch onderzoek op het Veluws College Cortenbosch.

Is er sprake van mogelijke dyslexie en/of dyscalculie, dan staat  in onderstaande plannen precies wat je bij ons op school mag verwachten van de ondersteuning op het gebied van dyslexie/dyscalculie.

Beleidsplan dyslexie VC Cortenbosch 2021 2022

Begeleiding op CB leerlingen met dyscalculie 2020

Pluspunt 051

Het Pluspunt 051 is voor leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeftes. Wij bieden hier verschillen vormen van begeleiding aan. Bijvoorbeeld ondersteuning op het sociaal-emotionele vlak, begeleiding van leerlingen die dreigen vast te lopen in het onderwijsproces of leerlingen die een time-out nodig hebben. Voor leerlingen die de overstap van de basisschool naar de middelbare school lastig vinden is er ook ondersteuning vanuit het Pluspunt 051 mogelijk. We kunnen niet alles, maar denken graag mee over de mogelijkheden in jouw begeleiding . Voor meer informatie over het Pluspunt 051 kun je contact opnemen met de schoolpedagoog.

Schoolpedagoog

Harrie Drost

 

Regeling ontheffing gym

Als je lichamelijke problemen hebt waardoor je het vak lichamelijke opvoeding (gymnastiek) niet kunt volgen, kan ontheffing worden aangevraagd voor lichamelijke opvoeding. Dat staat in het inrichtingsbesluit WVO (artikel 26e).

Aanvragen permanente ontheffing

De ouder van een leerling, of een meerderjarige leerling, die wegens lichamelijke problemen van de leerling ontheffing wil aanvragen voor het vak lichamelijke opvoeding, moet hiervoor een verzoek indienen bij de vestigingsdirecteur. Als dat mogelijk is, moet de ouder of leerling dit verzoek ondersteunen met een medische verklaring van de behandelend arts. De vestigingsdirecteur wint daarnaast advies in bij de schoolarts, die de leerling kan oproepen. De vestigingsdirecteur laat binnen twee weken na het advies van de schoolarts weten of de ontheffing wordt verleend.

Leerlingen met een ontheffing krijgen voor het vak lichamelijke opvoeding geen beoordeling op hun diploma. Het gaat hier dus om een permanente regeling.

Slotbepaling

De vestigingsdirecteur heeft het recht een aangepaste beslissing te nemen in alle gevallen waarin het reglement niet voorziet of waarin het tot onredelijkheid leidt.

CJG

In Apeldoorn is er passende hulp, ondersteuning en zorg voor elk kind. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is er voor jeugdigen én ouders.

Vragen over gezondheid, opgroeien en opvoeden.
De jeugdarts en jeugdverpleegkundige werken vanuit het CJG en komen regelmatig op school. De jeugdverpleegkundige nodigt uw kind in leerjaar 2 uit voor een gezondheidsonderzoek op school.

Het CJG in de buurt
In Apeldoorn zijn vier Centra voor Jeugd en Gezin waar jeugdigen en ouders terecht kunnen met vragen over gezondheid, opvoeden en opgroeien. Zo is er altijd eentje in de buurt. Jeugdigen en ouders kunnen er binnenlopen voor vragen en informatie. De professionals die in het CJG werken bieden hulp op maat of helpen bij het zoeken naar de juiste instanties die verder kunnen helpen.

De gezondheid van uw kind volgen
Het CJG volgt de groei en ontwikkeling van ieder kind in Apeldoorn.
Op de middelbare school biedt het CJG in schooljaar 2 een gezondheidsonderzoek aan. Daarvoor krijgt uw kind een uitnodiging thuisgestuurd en vraagt het CJG om thuis alvast een digitale vragenlijst in te vullen over gezondheid en welzijn. Tijdens het invullen worden ook informatie en tips gegeven. De jeugdverpleegkundige komt langs op school. De ouder hoeft daar niet bij aanwezig te zijn. Tijdens de afspraak meten en wegen ze het kind en bespreekt de jeugdverpleegkundige de vragenlijst. Ook komen (lichamelijke) veranderingen en andere belangrijke zaken in het leven van uw kind aan bod. Mocht het gezondheidsonderzoek daar aanleiding toe geven dan zal de jeugdverpleegkundige (met toestemming van uw kind) contact met ouder(s) opnemen.

Kernteam
Maakt u of de mentor van uw kind zich zorgen over uw kind? Vraag dan gerust via de ondersteuningscoordinator van school, advies aan het kernteam. In dit kernteam zitten verschillende professionals. Zij kijken op een aantal verschillende vlakken met u/uw kind mee. Samen kunnen jullie bespreken en bekijken wat er eventueel nodig is aan advies, hulp, ondersteuning of zorg.

Contact
Telefoon: (055) 357 88 75 (dagelijks van 8.30 – 17.00 uur)
[email protected]
www.cjgapeldoorn.nl
www.facebook.com/CJGapeldoorn

Vakanties

Vakanties schooljaar 2021-2022

Start schooljaar 2021-2022: 30 augustus 2021

Herfstvakantie 18 t/m 22 oktober 2021
Kerstvakantie 27 december 2021 t/m 7 januari 2022
Krokusvakantie 28 februari t/m 4 maart 2022
Paasmaandag 18 april 2022
Meivakantie (incl. Konings- en Bevrijdingsdag) 25 april t/m 6 mei 2022
Hemelvaart (+ extra vrije dag) 26 en 27 mei 2022
Pinkstermaandag 6 juni 2022
Zomervakantie 11 juli t/m 19 augustus 2022

Roostervrije dagen leerlingen:

Vrijdag 15 april 2022

Woensdag 15 juni 2022

Maandag 4 juli t/m donderdag 7 juli 2022
(wel boeken inleveren voor leerjaar 1 t/m 3, zie jaaragenda)

Vakanties schooljaar 2022-2023

Start schooljaar 2022-2023: 22 augustus 2022

Herfstvakantie 24 t/m 28 oktober 2022
Kerstvakantie 26 december 2022 t/m 6 januari 2023
Krokusvakantie 27 februari t/m 3 maart 2023
Paasmaandag 10 april 2023
Meivakantie (incl. Konings- en Bevrijdingsdag) 24 april t/m 5 mei 2023
Hemelvaart (+ extra vrije dag) 18 en 19 mei 2023
Pinkstermaandag 29 mei 2023
Zomervakantie 10 juli t/m 18 augustus 2023

 

Contact met school

Ziek melden
De ouders/verzorgers melden aan de school vóór het eerste lesuur (en het liefst voor 8.00 uur) digitaal de afwezigheid van hun kind met opgaaf van de reden van verzuim via Afwezigheid melden.

Bereikbaarheid docenten
Docenten zijn het best bereikbaar via de mail of door te bellen naar school (055-5216377). Hier vindt u de mailadressen van onze docenten. In dringende gevallen kunt u bellen naar de school en vragen naar de teamleider van de desbetreffende docent.

Leerlingenadministratie
De leerlingenadministratie is iedere schooldag geopend van 8.30-16.30 uur. Alleen gedurende deze uren is de administratie bereikbaar voor vragen en kunnen formulieren afgehaald of ingevuld worden.

Contactgegevens
Veluws College Cortenbosch
Prinses Beatrixlaan 259
7312 DG Apeldoorn

T: (055) 521 63 77
[email protected]

Examenresultaten

Slagingspercentages

Op het Veluws College Cortenbosch zijn de afgelopen twee schooljaren de volgende slagingspercentages behaald:

2018-2019

Van de 167 leerlingen zijn er 166 geslaagd.

Basis: 100%

Kader:  100%

Gemengde leerweg: 93%

Mavo (theoretische leerweg):  100%

2017-2018

Van de 254 leerlingen zijn er 251 geslaagd.

Basis: 97%

Kader:  100%

Mavo:  97%

 

Onderwijsprestaties

Wij vinden het belangrijk om ons te verantwoorden voor behaalde resultaten. Daarom nemen we deel aan het project Vensters VO en publiceren we onze resultaten van bijvoorbeeld doorstroming, examencijfers, slagingspercentages en uitstroom naar het vervolgonderwijs op de website Scholenopdekaart.nl.

Slagingspercentage

In het schooljaar 2018-2019 hadden wij een slagingspercentage van totaal 99,4% geslaagd. Onderverdeeld in de verschillende leerwegen zijn deze percentages als volgt:

Basisberoepsgerichte leerweg                  100%

Kaderberoepsgerichte leerweg                 100%

Gemengde leerweg                                     93,3%

MAVO (theoretische leerweg)                 100%

 

ERK

ERK is de afkorting voor het Europees Referentiekader voor Moderne Vreemde Talen. Het ERK biedt een instrument om het niveau waarop een leerling zijn of haar moderne vreemde talen (Engels, Duits, Frans, Spaans) beheerst, te beschrijven. Het ERK onderscheidt zes niveaus, van basisgebruiker tot zeer vaardige gebruiker. Deze niveaus kun je voor alle talen gebruiken en betekenen in alle landen hetzelfde.

Het ERK onderscheidt vijf taalvaardigheden: lezen, luisteren, gesprekken voeren, presenteren en schrijven. Dit zijn ook de vaardigheden die in de eindexamens in vmbo, havo 5 of vwo 6 voor de moderne vreemde talen worden getoetst. Het ERK gaat uit van wat je bij die vijf vaardigheden in de vreemde taal kunt. Om voor iedere vaardigheid het niveau te kunnen bepalen, zijn er voor ieder niveau zogenaamde ‘can do-statements’ (in het Nederlands: ‘ik kan-stellingen’). De docenten van de moderne vreemde talen van het Veluws College hebben de lessen, de toetsen en de schoolexamens aangepast aan de kwaliteitseisen die aan het ERK zijn verbonden. Hiermee garandeert het Veluws College dat de taalvakken goed op niveau zijn en dat er aansluiting is op het vervolgonderwijs. Dat is niet alleen handig als je voor je vervolgstudie bijvoorbeeld Engels of Duits nodig hebt, maar ook als je besluit om voor je vervolgstudie naar het buitenland te gaan. Bovendien is het aantrekkelijk voor werkgevers als duidelijk is hoe het met jouw taalvaardigheid staat.

Wil je meer weten, kijk dan eens op de website.

Tevredenheidsonderzoeken

Jaarlijks benadert het Veluws College Cortenbosch ouders, leerlingen en docenten met de vraag of zij deel willen nemen aan een of meer tevredenheidsonderzoeken. De onderzoeken worden digitaal afgenomen via www.kwaliteitscholen.nl. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn voor de school heel belangrijk om verder vorm te geven aan beleid en de kwaliteit van het onderwijs verder te verbeteren. Deelnemers krijgen per mail de inloggegevens die nodig zijn om aan het onderzoek deel te kunnen nemen.

De resultaten van het onderzoek worden door het managementteam gedeeld met het docententeam, de ouderresponsgroep en vermeld in de digitale nieuwsbrief voor ouders. Ook worden de resultaten gepubliceerd op de website scholenopdekaart.nl

 

Ouderresponsgroep

Een aantal keren per jaar spreekt de directie met de ouderresponsgroep over de kwaliteit van ons onderwijs. Door rechtstreeks van ouders te horen wat zij ervaren, kan de school het onderwijs verder verbeteren.

Indien u hierbij een rol voor uzelf ziet weggelegd, dan hoort de directie dat graag!
Aanmelden voor de ouderresponsgroep kan via de directiesecrecretaresse, mevrouw A.W. Braun-Hollak (mailadres: [email protected]).

Kwaliteitszorg

Kwaliteitszorg op het Veluws College houdt in dat we op systematische wijze en continu nagaan of we waarmaken wat we in plannen en beleidsvoornemens beloven. We hebben een sterke intrinsieke motivatie om onszelf steeds weer te verbeteren. Daartoe hebben we de volgende activiteiten opgezet:

Als school zijn we zelf verantwoordelijk voor onze kwaliteit en kwaliteitszorg. We hebben een hoog ambitieniveau als het gaat om het bewaken en verbeteren van de kwaliteit van ons onderwijs.

Onderwijsondersteunend personeel (OOP)

Klik hieronder voor een recente lijst met het onderwijsondersteunend personeel van Veluws College Cortenbosch.

Lijst OOP 2019-2020

Docententeam

Hieronder vind je een overzicht van de docenten met hun mailadres. In het algemeen geldt dat docenten kunnen worden gebeld op school, maar dan kan het zijn dat zij les geven op dat moment. Het handigste is om via de mail contact op te nemen met de docent van een bepaald vak als jij of je ouders (inhoudelijke) vragen hebben.

Lijst docenten 2021-2022

Managementteam

Het Veluws College Cortenbosch heeft een managementteam. Deze bestaat uit de vestigingsdirectie, vier teamleiders en de ondersteuningscoördinator.
Zie ook het Organogram 2021-2022

Vestigingsdirectie

De vestigingsdirectie bestaat uit een directeur en een adjunct-directeur.

Vestigingsdirecteur

Dhr. J.H. Podt
Vestigingsdirecteur
bereikbaar via de directiesecretaresse, mevr. A.W. Braun-Hollak (e-mailadres: [email protected])

Adjunct-directeur
De directeur wordt ondersteund door een adjunct-directeur:
dhr. J.J. van der Perk
adjunct-directeur
[email protected]

Teamleiders

De teamverdeling onder de teamleiders is als volgt:

Leerjaar 1 alle leerwegen
mevr. A. Liberg
[email protected]

Leerjaar 2 alle leerwegen
mevr. S. Daanen (a.i.)
[email protected]

Leerjaar 3 en 4 Basis en Kader Techniek en Zorg & Welzijn
dhr. N. Zwikker (a.i.)
[email protected]

dhr. F.D. Bos
[email protected]

Leerjaar 3 en 4 mavo en Basis en  Kader Economie & ondernemen
mevr. M.M. Kers
[email protected]

Ondersteuningscoördinator

mevr. M. Harthoorn
[email protected]

Stichting Leergeld

De Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst wil ervoor zorgen dat kinderen uit gezinnen die het financieel wat minder ruim hebben, kunnen meegaan met schoolexcursies en schoolkampen. Deze buitenschoolse activiteiten (sport, dans, creatieve vorming, enz.) worden door de Stichting Leergeld geheel of gedeeltelijk bekostigd. Daarnaast voorziet zij kinderen van diverse schoolkosten, zoals een fiets en/of een Chromebook. De Stichting Leergeld helpt gezinnen uit de gemeente Apeldoorn en Voorst als het inkomen van de ouder(s) onder de 120% van het bijstandsniveau ligt en als het gaat om kinderen van 4 tot 17 jaar.

Contact
Op werkdagen is Stichting Leergeld telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer 085-047 17 74. Daarnaast is er dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur een inloopspreekuur. Stichting Leergeld is te bezoeken in de bibliotheek junior (in de kelder) aan de Vosselmanstraat 299 te Apeldoorn.

[email protected]
www.leergeldapeldoornvoorst.nl

Tegemoetkoming schoolkosten

Heeft u kinderen van 12 tot 18 jaar? U kunt dan misschien kindgebonden budget krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten voor uw kinderen tot 18 jaar. Die krijgt u naast de kinderbijslag. Als u recht hebt op kindgebonden budget krijgt u bericht van de Belastingdienst.

Is uw kind achttien jaar en zit hij/zij op het voortgezet onderwijs? Dan kan uw kind in aanmerking komen voor een tegemoetkoming voor scholieren. Deze tegemoetkoming bestaat uit een basistoelage en eventueel een aanvullende toelage. De tegemoetkoming is een gift en gaat in vanaf het kwartaal na de achttiende verjaardag van uw kind. Ouders krijgen dan geen kinderbijslag meer. Vraag de tegemoetkoming schoolkosten tijdig aan bij DUO!

WIS Collect

Via WIS Collect kunt u snel en eenvoudig de ouderbijdrage voldoen en eventueel betalen voor leermiddelen en voor activiteiten waar een bijdrage aan verbonden is. Indien er een bijdrage van u verwacht wordt, krijgt u een mail met een link naar WIS Collect waarin wordt aangegeven dat er een artikel (betaling) voor u klaarstaat.

Bepaal en betaal

Wanneer u ingelogd bent in WIS Collect vindt u een overzicht van eerdere en huidige facturen. U kunt aanvinken welke bijdrage u wilt voldoen. Dit kunt u meteen betalen via iDEAL. Na uw betaling vindt u een afschrijving op uw bankrekening onder vermelding van ‘Mollie Payments’ met een factuurnummer.

Alle betalingen via WIS Collect worden met iDeal binnen uw eigen, veilige bankomgeving afgehandeld. Na het betalen van een factuur ontvangt u een kopie per e-mail, zodat achteraf duidelijk is waarvoor u heeft betaald. WIS Collect is aangesloten bij het Privacy Convenant waarmee gegarandeerd is dat er uiterst zorgvuldig wordt omgegaan met uw gegevens.

Mocht u vragen hebben dan kunt u mailen naar [email protected]

Kosten veiligheidskleding

Kosten veiligheidskleding Techniek

Voor leerlingen die vanaf leerjaar 3 het profiel PIE (Techniek) volgen, is het dragen van standaard beschermende kleding verplicht: overall, polo’s, werkschoenen en veiligheidsbril. Dit in verband met de veiligheidseisen. De overalls en veiligheidsbrillen worden aangeschaft op kosten van de school. De kosten van ongeveer € 55,00 voor werkschoenen en polo’s met naam en logo brengen wij  in rekening en wordt voldaan via Wiscollect.

Bijdrage Plusvakken

Veluws College Cortenbosch biedt de volgende PlusVakken aan:

Voor de PlusVakken Muziektheater en Sport+ vragen wij een vrijwillige bijdrage van € 50,00. Deze bijdrage is voor de aanschaf van specifieke materialen, de huur van attributen en/of het inhuren van professionals. Voor het PlusVak Mediawijsheid vragen wij geen bijdrage.

Ouderbijdrage

Vrijwillige ouderbijdrage

Veluws College Cortenbosch verzorgt regulier onderwijs. Daarnaast verdiepen we dit onderwijs met activiteiten die de maatschappelijke en persoonlijke ontwikkeling van leerlingen bevorderen (bijvoorbeeld culturele en sportactiviteiten). Hiervoor vragen wij een ouderbijdrage.

Voor dit schooljaar bedraagt de ouderbijdrage € 35,00. De gevraagde ouderbijdrage is vrijwillig. Kunt of wilt u de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen? Dan leidt dit nooit tot uitsluiting van deelname voor uw zoon of dochter. Al onze leerlingen kunnen meedoen aan alle activiteiten die wij aanbieden, ook buiten het verplichte lesprogramma om.

Het bevoegd gezag en de ouders uit de medezeggenschapsraad stellen samen jaarlijks de ouderbijdrage vast en bepalen waaraan deze wordt besteed. De bestedingsdoelen van de ouderbijdrage zijn altijd een aanvulling op reguliere bestedingen uit de overheidsbijdrage.

Zie hieronder het overzicht van de hoogte en bestemming van onze vrijwillige ouderbijdrage:

Bijdrage Bedrag
Collectieve leerlingverzekering € 3,00
Solidariteitsbijdrage capaciteiteitsonderzoeken € 4,50
Leerlingpas € 1,75
Kosten ouderraad € 1,25
Sportactiviteiten € 1,00
Diploma-uitreiking (solidariteitsbijdrage) € 8,00
Bijdrage in kosten communicatie ouders € 2,00
Bijdrage aan diverse leerlingactiviteiten, zoals: start schooljaar, sinterklaas- en kerstviering, sporttoernooien, diverse culturele activiteiten na lestijd, schoolfeesten, leerlingenraad € 13,50
Totaal € 35,00

Goed om te weten dat er aanvullende manieren zijn om schooluitgaven te bekostigen. Klik hieronder om er meer over te lezen:

Tegemoetkoming schoolkosten

Stichting Leergeld

Overgangsnormen

De overgangsnormen voor leerjaar 2, 3 en 4 van de leerlingen van Cortenbosch zijn te vinden op de schooleigen pagina op de website van UGO. Klik hier om deze pagina te bekijken. U vindt hier ook de  overgangsnormen.

Toelating andere leerjaren

De toelatingscommissie beslist of een leerling wordt toegelaten tot andere leerjaren. Een leerling kan alleen tot een bepaald type onderwijs op de vestiging Veluws College Cortenbosch worden toegelaten als hij/zij aan de gestelde toelatingsvoorwaarden voldoet:

Bovendien moet er een plaatsingsmogelijkheid zijn in het betreffende leerjaar. De toelatingscommissie kan aan de toelating van een leerling nadere voorwaarden verbinden.

Bezwaar

Ouders of wettelijk vertegenwoordigers kunnen bij de genoemde toelatingscommissie schriftelijk bezwaar aantekenen – met redenen omkleed – tegen dit besluit. Dat moet binnen een termijn van vijf werkdagen. De commissie heroverweegt dan haar standpunt en deelt belanghebbenden binnen een termijn van vijf werkdagen haar besluit mee. Tegen dit besluit is beroep mogelijk bij de vestigingsdirecteur van Veluws College Cortenbosch. Deze neemt een besluit waartegen verder beroep niet meer mogelijk is.

Toelating brugklas

Met een positief advies van hun basisschool worden leerlingen toegelaten tot de brugklas van Veluws College Cortenbosch. Voordat het schooljaar begint, nemen wij de zogenaamde Muiswerktoetsen af, om te bepalen of er achterstanden zijn waarmee we je moeten helpen. Eventueel volgt een aanvullend onderzoek om een LWOO-beschikking aan te kunnen vragen. Bij plaatsing in een bepaalde leerweg is het advies van de basisschool, afgegeven vóór 1 maart, leidend. Indien het resultaat van de Cito-eindtoets hoger uitpakt dan het advies van de basisschool wordt de plaatsing naar boven bijgesteld.

Bezwaar

Ouders of wettelijk vertegenwoordigers kunnen bij de toelatingscommissie schriftelijk bezwaar aantekenen – met redenen omkleed – tegen dit besluit. Dat moet binnen een termijn van vijf werkdagen. De commissie heroverweegt dan haar standpunt en deelt belanghebbenden binnen een termijn van vijf werkdagen haar besluit mee. Tegen dit besluit is beroep mogelijk bij de vestigingsdirecteur van Veluws College Cortenbosch. Deze neemt een besluit waartegen verder beroep niet meer mogelijk is.

Toelating

Het Veluws College hecht aan een juiste determinatie van leerlingen. Een leerling hoort zo spoedig mogelijk op de juiste plek te zitten die bij zijn/haar mogelijkheden past. Een optimale startsituatie is voor de leerling cruciaal. Instroom vindt bij ons voor het grootste deel plaats in de brugklas. Daarnaast kent het Veluws College ook instroom in andere leerjaren.

Binnen Apeldoorn bestaan tussen de scholen voor voortgezet onderwijs afspraken over de toelating binnen de verschillende schoolsoorten en plaatsing in leerjaren. Wanneer een leerling op één van de scholen niet wordt bevorderd of niet geplaatst is binnen een bepaalde schoolsoort, dan zullen de andere scholen deze beslissing volgen.

Samenwerking vmbo

Wij vinden het belangrijk dat er in Apeldoorn voor alle leerlingen een passende onderwijsplaats is, die aansluit bij de talenten van de leerling. Daarom werken wij nauw samen met Sprengeloo en Edison College. Gezamenlijk maken wij onder andere afspraken over onderwijsaanbod en leerlingenaantallen.

Toelating naar de brugklas

Toelating tot de andere leerjaren

Passend onderwijs

Met ingang van 1 augustus 2014 is de Wet passend onderwijs van kracht. Het Veluws College maakt deel uit van Samenwerkingsverband VO 25-05. Binnen dit samenwerkingsverband bestaat de afspraak dat we iedere leerling een passende onderwijsplek bieden. Ouders kunnen hun kind aanmelden bij de school die hun eerste voorkeur geniet. Afhankelijk van de ondersteuningsbehoefte bekijken we of de school in staat is de gewenste ondersteuning te bieden.

 

Regelingen

Klik op een regeling voor meer informatie:

Regeling ontheffing voor het vak lichamelijke opvoeding

Inleveren opdrachten

Maatschappelijke stage (MaS)

Herkansingen

Toelating 4 havo

Gebruik beeldmateriaal

Klachtenregeling

Sponsorreglement

Regeling communicatie met ouders die gescheiden leven

Convenant ‘Veilige school Apeldoorn’

EIC-regeling

Grijs verzuim

We vragen extra alert te zijn op het zogenaamd grijs verzuim. In dat geval is er sprake van fysieke of mentale problemen waardoor de reguliere schoolgang niet altijd mogelijk is, maar die soms voorgewend worden om vaker afwezig te zijn dan strikt noodzakelijk. In het kader van grijs verzuim hebben alle VO-scholen in Apeldoorn afspraken met de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar kan leerlingen oproepen die vaak te laat komen en leerlingen doorverwijzen naar de schoolarts indien sprake is van veelvuldige afwezigheid door ziekte.

Ongeoorloofd afwezig

Wanneer een leerling ongeoorloofd afwezig was, volgt er een gepaste sanctie en informeren wij de ouders. Vanuit ons schooladministratiesysteem vindt bij ongeoorloofde afwezigheid van een leerling altijd een melding plaats aan het verzuimloket van de DUO-IB-groep (www.ibgroep.nl). Van daaruit gaat een melding naar de ambtenaar van de leerplicht van de gemeente waarin de leerling woont. Deze legt vervolgens contact met de desbetreffende leerling en de ouders.

SOMtoday

Via SOMtoday beschikt u altijd over recente absentiegegevens van uw kind(eren). Door regelmatig in te loggen, krijgt u zicht op de afwezigheid van uw kind.

Afwezigheidsregistratie

Afwezigen registreren wij dagelijks in ons leerlingadministratiesysteem SOMtoday en elke ochtend is er een controleronde. Blijkt een leerling niet op school te zijn zonder dat daarvoor een verklaring is, dan bellen wij direct naar de ouders. Elke leerling moet zijn afwezigheid verantwoorden met een door de ouders ondertekend formulier. Iedere afwezigheid moet vooraf worden gemeld; gebeurt dat pas achteraf, dan beschouwen we die afwezigheid als onrechtmatig. In dergelijk gevallen volgt altijd een sanctie.

Anti-spijbelbeleid

Het Veluws College Cortenbosch biedt interessant, eigentijds en uitdagend onderwijs. Daarbij sluiten wij aan bij de persoonlijke interesses van leerlingen en reiken verschillende keuzemogelijkheden aan. Ons onderwijs is het belangrijkste wapen tegen spijbelen.

Door vroegtijdig spijbelgedrag te signaleren, kan de mentor adequaat sturen en zo een positieve gedragsverandering bewerkstelligen. Vaak is spijbelgedrag een symptoom van onderliggende problemen, daarom wordt dan ook dikwijls een counselor of zorgteam ingezet. Afwezigheidsregistratie en -controle is voor onze school een belangrijk speerpunt.

In ons verzuimprotocol vindt u precies de afspraken rond verzuim.

Verzuimprotocol

Alle afspraken over te laat komen, missen van lessen, verwijdering uit de les en ziekmeldingen zijn opgenomen in een verzuimprotocol. Als ouder is het belangrijk hiervan op de hoogte te zijn, vandaar dat u het protocol via deze link kunt bekijken.

Langdurig lesverzuim door leerlingen

De Leerplichtwet noemt een aantal redenen op grond waarvan een leerling beroep kan doen op vrijstelling van lessen:

● ziekte van een leerling;
● het vervullen van plichten, voortvloeiend uit godsdienst of levensovertuiging;
● vakantie buiten de vastgestelde schoolvakanties, indien de specifieke aard van het beroep van een van de ouders/verzorgers hen
slechts in staat stelt buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan;
● andere gewichtige omstandigheden.

Op grond van de Leerplichtwet hebben alle scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Apeldoorn de volgende regels opgesteld:

Extra verlof voor vakantie is toegestaan:

● eenmaal per schooljaar;
● niet langer dan tien schooldagen;
● niet in de eerste twee lesweken van het schooljaar;
● alleen indien de specifieke aard van het beroep van een van de ouders het hen slechts mogelijk maakt buiten de schoolvakanties
op vakantie te gaan en het de enige gezinsvakantie in het schooljaar betreft. Dit moet met een werkgeversverklaring aangetoond
worden.

Extra verlof voor vakantie moet minimaal acht weken van tevoren bij de vestigingsdirectie worden aangevraagd. De aanvraag kan afgegeven worden bij de teamleider van uw zoon/dochter of de directiesecretaresse, mevr. A.W. Braun-Hollak.

Aanvraagformulier bijzonder verlof langer dan 1 dag leerling

Extra verlof vanwege andere ‘gewichtige omstandigheden’ kan toegestaan worden:

● voor het voldoen aan een wettelijke verplichting, voor zover dit niet buiten de lesuren kan plaatsvinden;
● voor verhuizing, voor ten hoogste één dag;
● voor het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad, voor één of ten hoogste twee dagen.
De duur van het verlof is afhankelijk van de omstandigheid of het huwelijk wordt gesloten in of buiten de woonplaats van de
belanghebbende;
● bij ernstige ziekte van ouders of bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad, duur van dit verlof in overleg met de
schoolleiding;
● bij overlijden van bloed- en aanverwanten in de eerste graad, voor ten hoogste vier dagen; van bloed- en aanverwanten in de
tweede graad, voor ten  hoogste twee dagen; van bloed- en aanverwanten in de derde of de vierde graad, voor ten hoogste één
dag;
● bij een 25-, 40- en 50-jarig ambtsjubileum en het 12 1/2-, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders
voor één dag;
● bij gezinsuitbreiding, voor ten hoogste twee dagen;
● bij extreem slechte weersomstandigheden;
● voor andere, naar het oordeel van de schoolleiding, belangrijke redenen.

Ouders dienen voor zover de omstandigheden dat toelaten, uiterlijk een week voor een verlofdatum vanwege ‘gewichtige omstandigheden’ hun verzoek schriftelijk in te dienen bij het infopunt of de schoolleiding. De aanvraag kan afgegeven worden bij de teamleider van uw zoon/dochter.

Aanvraagformulier bijzonder verlof max 1 dag

Afwezigheid melden

Afwezigheid melden, zoals bij ziekte of verlof, gaat vanaf dit schooljaar via de site van UGO.

Leerlingenstatuut

In het leerlingenstatuut staan de rechten en plichten van alle leerlingen van het Veluws College. Het leerlingenstatuut is opgesteld in samenwerking met de medezeggenschapsraad, hierin zijn ook leerlingen vertegenwoordigd.

Klik hier voor het leerlingenstatuut.

Kledingvoorschriften

Op grond van de Algemene Wet Gelijke Behandeling mogen kledingvoorschriften niet discriminerend zijn t.a.v. godsdienst of levensovertuiging, politieke overtuiging, ras, geslacht, nationaliteit of seksuele geaardheid. De kledingvoorschriften van het Veluws College beperken zich tot het volgende:

Het managementteam ziet erop toe dat leerlingen en medewerkers op school gekleed gaan volgens algemene fatsoensnormen om een ongewenste seksuele uitstraling te voorkomen.

Social media code

Het Veluws College beschikt over een social media code voor leerlingen. Onder social media verstaan we alle internettoepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen, zoals Twitter, Facebook en Blogs.

Wanneer je via social media wilt berichten over aspecten die met school te maken hebben, willen we je op het volgende wijzen:

● Alleen de vestigingsdirectie brengt officiële mededelingen over de school naar buiten.
● Plaats en verspreid geen berichten of (film)beelden over anderen, zeker niet als het gaat om privé-informatie of vertrouwelijke
informatie. Je wilt immers ook dat anderen zo omgaan met informatie over jou.
● Gedraag je online zoals je je ook binnen de school behoort te gedragen. De schoolregels en de omgangsvormen binnen school
zijn ook van toepassing op social media.
● Pesten op school wordt niet getolereerd, dus ook niet op social media.
● Plaats geen berichten of (film)beelden die bedreigend, discriminerend, beschadigend of haatdragend zijn voor een andere
persoon (leerlingen en/of medewerkers) en/of het Veluws College.
● Foto’s of beeldmateriaal mogen op school zonder toestemming van betrokkenen niet gemaakt worden en kunnen dus ook niet
op social media verschijnen.
● Noem geen namen van docenten in je berichten.

Het is belangrijk dat jij je aan de social media code houdt. Je bent zelf verantwoordelijk voor je publicaties en verspreiding van publicaties via social media, zowel in als buiten de school. Als je afwijkt van deze gedragscode zal de school je ouders informeren en maatregelen nemen. In ernstige situaties kan dit zelfs verwijdering van de school inhouden. Ontstaat er ten gevolge van jouw gebruik van social media schade voor het Veluws College, dan zal de directie jou of jouw ouders daarvoor aansprakelijk stellen.

Laptop 9

Werken met een laptop tijdens schooltijd is leuk, handig en leerzaam. Hoewel de laptop jouw eigendom is, willen wij als Veluws College toch graag wat adviezen geven om er verstandig mee om te gaan.

Met jouw laptop kun je altijd gebruikmaken van ons draadloze netwerk. Het Veluws College heeft er voor gekozen om geen enkele website af te sluiten. Niet alleen omdat dit vaak lastig is, maar vooral ook omdat we het belangrijker vinden dat leerlingen leren omgaan met deze vrijheden dan ze te verbieden. Jij beslist dus wat er met jouw laptop gebeurt, welke sites je bezoekt, welke software je downloadt en wie jouw laptop mag gebruiken.

  1. Zorg dat je laptop opgeladen is als je op school komt en neem je oplader mee.
  2. Draag je laptop bij je of berg hem op in je kluisje als je hem niet gebruikt. Zo voorkom je diefstal.
  3. De laptop is ondersteunend aan je schoolwerk. Daarom gebruik je de laptop tijdens de les alleen voor schoolwerk. De docent
    geeft aan wanneer je de laptop mag gebruiken.
  4. Af en toe achter de laptop weg. We hechten veel waarde aan verstandig computergebruik. Gebruik je laptop daarom zo min
    mogelijk tijdens pauzes.
  5. Download geen zware bestanden tijdens schooltijd. Daarmee voorkom je overbelasting van het draadloze netwerk; daar kan de
    hele school last van hebben.
  6. Download alleen legale software. In de eerste plaats is het verboden om illegale software te downloaden. Door te werken met
    legale software voorkom je bovendien dat je virussen binnenhaalt.
  7. Maak regelmatig een back-up van al je belangrijke documenten. Bijvoorbeeld met een USB-stick of via internet met dropbox,
    sugarsync, google documents of myspace.
  8. Wees voorzichtig met je privacy. Zorg voor unieke wachtwoorden en vervang ze regelmatig, zeker als je vermoedt dat iemand
    jouw wachtwoord kent. Kijk ook eens naar onze social media code voor leerlingen.
  9. Zorg dat je laptop herkenbaar van jou is. Bijvoorbeeld door je naam te laten graveren in je laptop.

Gebruik internet

Op het educatieve netwerk mag je internet alleen gebruiken voor opdrachten die door een docent zijn opgegeven en/of die verbonden zijn aan een vak. Je mag internet dus niet gebruiken voor onacceptabele doeleinden als: spelen of downloaden van spelletjes, winkelen, gokken of meedoen met kansspelen. Het is absoluut niet toegestaan sites te bezoeken, te downloaden of te verspreiden die pornografisch, racistisch, discriminerend, beledigend of aanstootgevend materiaal bevatten.

Foto- en filmmateriaal

Schoolfotograaf

Aan het begin van het schooljaar maakt de schoolfotograaf van de leerlingen van leerjaar 1 en 3, naast de gebruikelijke klassenfoto, een set foto’s. Leerlingen die dat willen, kunnen de foto’s tegen een redelijke prijs kopen.

Gebruik beeldmateriaal

Op verschillende manieren informeren we (nieuwe) leerlingen en ouders over het onderwijs op onze school. Dit doen we onder andere door middel van foto’s en video’s. Opnames hiervoor worden gemaakt tijdens verschillende gelegenheden. Bijvoorbeeld tijdens activiteiten, excursies en lessen. Ook uw zoon/dochter kan op deze foto’s en video’s te zien zijn. We gaan zorgvuldig om met beeldmateriaal van uw zoon/dochter.

Voor het publiceren van beeldmateriaal in onze voorlichtingsmaterialen, zoals een poster, brochure of op onze website, vragen wij (digitaal via SomToday) toestemming aan de ouder die het ouderlijk gezag heeft over zijn/haar zoon/dochter. Deze toestemming geldt alleen voor foto’s en video’s die door ons, of in onze opdracht worden gemaakt.

U mag altijd terugkomen op de door u gegeven toestemming. Wij wijzen u hier jaarlijks op in onze nieuwsbrief. Zodra uw zoon/dochter 16 jaar is, mag hij/zij zelf toestemming geven voor het publiceren van zijn of haar beeldmateriaal.

Foto’s gemaakt door ouders of leerlingen

Zonder toestemming van een docent of een andere medewerker van de school, mag een leerling geen foto- of filmmateriaal van schoolse situaties maken. Het kan voorkomen dat ouders of leerlingen zelf foto’s maken tijdens schoolactiviteiten. Wij hebben daar geen invloed op, maar we vragen ouders en leerlingen terughoudend te zijn bij het plaatsen van foto’s en video’s op internet en social media.

Schoolplein

Het is niet toegestaan het schoolplein te verlaten voordat je lesdag is afgelopen, behalve wanneer je voor de volgende les naar een andere locatie moet gaan.

Mobiele telefoon

Tijdens de les mogen de leerlingen geen gebruik meer maken van hun mobiele telefoon, deze zit uitgeschakeld in de tas of in de kluis van de leerling. Houdt de leerling zich niet aan deze afspraak, dan zal de docent de leerling hierop aanspreken en de naam noteren. Deze geeft de docent door aan de verzuimcoördinator. De leerling blijft diezelfde dag een uur na bij de verzuimcoördinator. Als dit gezien het lesrooster niet mogelijk is, zal de straf naar de eerstvolgende mogelijkheid verschoven worden.

Roken

Op het schoolplein mag niet worden gerookt! Word je betrapt op roken, dan wordt jouw naam genoteerd. Er wordt door de verzuimcoördinator naar huis gebeld om met je ouders te bespreken dat roken op het schoolplein niet is toegestaan en dat jij dezelfde dag een uur nablijft in het daarvoor bestemde lokaal. Als dit gezien het lesrooster niet mogelijk is, zal de straf naar de eerstvolgende mogelijkheid verschoven worden.

Het Cortenbosch is een rookvrije school. Dit betekent dat er ook niet gerookt wordt door docenten en ouders binnen de school en op het schoolplein.

Te laat?

Om het probleem rond te laat komen goed aan te pakken, hebben we een aantal regels vastgesteld. Deze regels vind je terug in ons verzuimprotocol. Over de details van deze procedure informeren wij de ouders uitgebreid aan het begin van het schooljaar tijdens de informatieavond.

Invaluren

Iedere docent van het Veluws College Cortenbosch heeft een vast uur in zijn basisrooster waarop hij kan invallen voor een collega. Op het rooster wordt dan aangegeven om welk vak het gaat. Leerlingen moeten voor dat vak de boeken bij zich hebben. Als het een klas is waaraan de invaldocent ook lesgeeft, is het mogelijk dat zijn uur wordt verplaatst naar het invaluur.

Het Veluws College Cortenbosch maakt onderscheid tussen een invaluur en een toezichtuur.

Roosters

Als leerling heb je te maken met een basisrooster en een dagrooster. Het basisrooster is het normale rooster. In het dagrooster kun je zien of er die dag lessen uitvallen of dat er andere veranderingen zijn. Veranderingen zijn rood gemaakt, dus ze vallen op! Kijk elke dag via Somtoday of de roosterapp even op jouw dagrooster om te zien of er iets is veranderd.

Schoolafspraken

Klik op de afspraak voor de volledige tekst:

Roosters
Invaluren
Te laat?
Ziekmeldingen
Gebruik fietsenstalling
Roken
Mobiele telefoon
Schoolplein
Foto- en filmmateriaal
Gebruik internet
Laptop-9
(Cyber)pesten
Social media code
Kledingvoorschriften

Spelregels en Gedragsregels

Respect en belangstelling hebben voor elkaar zijn de basis voor overleg, samenwerking en hulpvaardigheid. Uiteraard worden hier met elkaar regels voor afgesproken. Het prettige resultaat? Een werk- en pedagogisch klimaat dat zowel veilig als uitdagend is!

Voor het aanspreken op correct taalgebruik en goede fatsoensnormen gelden de vijf spelregels:
1. Ik accepteer de ander en discrimineer daarom niet.
2. Ik praat met anderen en niet over anderen.
3. Ik gebruik in en buiten school geen geweld.
4. Ik blijf van de spullen van een ander af.
5. Ik help anderen om zich ook aan deze afspraken te houden.

Gedragsregels

Voor de leerlingen gelden onderstaande regels:

● Roken is ongezond. Daarom mag je in school en op het schoolterrein niet roken.
● Op school draag je geen pet, muts of cap.
● Niet uitwasbare inkt zorgt voor ellende. Dus permanent writers mogen niet mee naar school.
● Energy-drinks zijn op school niet toegestaan.
● Kauwgom is op school niet toegestaan.
● Alle disco-avonden en andere feesten voor leerlingen zijn alcoholvrij.

Voor de schoolafspraken, klik hier.

Klik hier voor het leerlingenstatuut. Hierin zijn de rechten en plichten van de leerlingen vermeld.

Verzekeringen

Onze school heeft voor leerlingen, docenten en diegenen die voor de school actief zijn (personeel, maar ook stagiairs, vrijwilligers, invalkrachten en anderen die deelnemen aan schoolse of buitenschoolse activiteiten die verband houden met school) een ongevallenverzekering en een doorlopende reisverzekering afgesloten.

Ongevallenverzekering

Op grond van de ongevallenverzekering zijn de leerlingen verzekerd. Deze verzekering geeft recht op een (beperkte) uitkering indien een ongeval tot overlijden of blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten gedeeltelijk meeverzekerd, voor zover de eigen verzekering van betrokkenen geen dekking biedt (bijvoorbeeld door eigen risico). Materiële schade valt niet onder de dekking; als bijvoorbeeld tijdens de gymles een bril door een bal wordt beschadigd, wordt deze niet door school vergoed. De ongevallenverzekering is afgesloten onder de navolgende voorwaarden:

Deze verzekering is van kracht gedurende de schooltijden evenals tijdens het gaan en komen van de scholen, en wel vanaf een uur voor de aanvang tot een uur na het verlaten van de school. Bovendien is deze verzekering van kracht gedurende excursies, schoolreizen en werkweken, die onder leiding staan van de school. In principe vallen alle door de school geïnitieerde activiteiten onder de dekking van de verzekering.

Indien onverhoopt een leerling een ongeval mocht overkomen, moet dit onmiddellijk aan de administratie van de school worden medegedeeld. De leerling ontvangt dan een schadeaangifteformulier dat na invulling en ondertekening direct moet worden ingeleverd bij de administratie.

Aansprakelijkheidsverzekering

Voor personeel, vrijwilligers en ouders die aan schoolse dan wel buitenschoolse met de school min of meer verband houdende activiteiten deelnemen heeft de school een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Verzekerd is de aansprakelijkheid voor door derden geleden schade in verband met handelen of nalaten in de verzekerde hoedanigheid, zulks met inachtneming van de in de polis van toepassing verklaarde voorwaarden en rubrieken. Opzet is uitgesloten van de dekking.

Eigendommen van de leerlingen
De school stelt zich niet aansprakelijk voor zoekraken, beschadiging of diefstal van eigendommen van de leerlingen, ook niet uit kluisjes.

Nota bene
Schade die door onrechtmatig handelen van een leerling wordt veroorzaakt, valt onder de eigen verantwoordelijkheid van die leerling (of die van de ouders als de leerling jonger dan 14 jaar is). In geval van schade zal dan aanspraak moeten worden gemaakt op de particuliere verzekering van de betreffende leerling/ouders.

Doorlopende reisverzekering

Deze doorlopende reisverzekering is van toepassing op personeel waaronder stagiaires, vrijwilligers, inleenkrachten en leerlingen en al degenen welke aan schoolse dan wel buitenschoolse met de school min of meer verband houdende activiteiten deelnemen.

Veilig Honk

Een Veilig Honk is een adres op de fietsroute van leerlingen van en naar school. Het doel van een Veilig Honk is het geven van hulp aan leerlingen die onderweg pech met hun fiets krijgen of om een andere reden hulp nodig hebben.

Als je om hulp vraagt bij de Veilig Honk-adressen gelden de volgende regels:

Leerlingen kunnen op de adressen terecht op weg naar school in Apeldoorn en op de terugweg naar huis. Het Veilig Honk-adres
is te herkennen aan het Veilig Honk-bord.

Leermiddelenfonds

Alle leerlingen krijgen een leermiddelenpakket. Het Veluws College biedt daarbij de service van een eigen leermiddelenfonds. Het leermiddelenfonds zorgt voor de correcte samenstelling van het jaarlijkse pakket van benodigde schoolboeken en materialen. Dat voorkomt dat je een verkeerd boek of een verkeerde druk van een boek aanschaft. Ook kun je bij een overstap binnen de school, of bij wijziging van het vakkenpakket, het leermiddelenpakket snel aanpassen. De boeken in het leermiddelenpakket zijn nieuw of verkeren in goede staat. Het Veluws College vraagt geen borg voor het leermiddelenpakket.

Klik hier voor het reglement ‘leermiddelenfonds Veluws College’.

Laptop

ICT speelt in ons onderwijs een grote rol. Het gebruik van digitale middelen maakt het eenvoudiger te differentiëren en in te spelen op de actualiteit. Om nog meer gebruik te kunnen maken van digitale leermiddelen, is het van belang dat leerlingen beschikken over een computer, die zij thuis en op school kunnen gebruiken.

Niet verplicht

Het is niet verplicht om een laptop aan te schaffen. Het Veluws College garandeert altijd dat onderwijs gevolgd kan worden. Hiertoe beschikken alle vestigingen over computers die de leerlingen kunnen gebruiken.

Laptop aanschaffen

Wil je een laptop aanschaffen die je goed kunt gebruiken voor je schoolwerk? Lees dan verder om te zien aan welke eisen een apparaat moet voldoen.

Eisen laptop

Misschien heb je al een laptop of wil je zelf een laptop aanschaffen? Je laptop moet in ieder geval voldoen aan de volgende eisen:

Praktische tips:

Office 365
Op onze school kun je gratis Office installeren op vijf verschillende apparaten. Handig, want zo kun je overal bij je gegevens en staat data veilig opgeslagen. Office 365 is een verzameling van je vertrouwde Officeprogramma’s (zoals Word en Excel) en extra’s zoals OneDrive en Sway. Voor het installeren van Office heb je de inloggegevens van je mail nodig. Nieuwe leerlingen ontvangen deze gegevens in de eerste week op het Veluws College. Ook is er ondersteuning bij het installeren van Office.

Tablet
Sommige leerlingen vinden het prettig naast hun laptop een tablet te gebruiken. Nog niet alle software is geschikt voor tablets. Daarom heb je voor schoolzaken altijd een laptop naast een tablet nodig.

Laptopdokters
Zijn er problemen met de software, dan kunnen leerlingen een beroep doen op de laptopdokters. Dit zijn leerlingen die hun uiterste best doen het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Bij problemen kunnen leerlingen een formulier ophalen bij de receptie, dit invullen en samen met de laptop afgeven bij de receptioniste. Zij zorgt ervoor dat de laptop bij de laptopdokters terechtkomt.

 

 

Printen en kopieren

Veluws College schoolpas

Je kunt gratis gebruikmaken van de printers en kopieerapparaten op school. Daarvoor heb je je Veluws College schoolpas nodig. Deze ontvang je als je begint bij ons op school.

Follow Me printen

Leerlingen kunnen vanaf een werkstation op school een printopdracht naar de ‘FollowMe’ printer sturen. Vervolgens kun je met je schoolpas de opdracht afdrukken met elke gekoppelde printer of multifunctional op school. Deze printers en multifunctionals zijn te herkennen aan de paslezer aan de zijkant en meestal te vinden op elke verdieping in een gang of openbare ruimte. Mocht je er niet uitkomen dan kun je altijd om hulp vragen bij de conciërge of receptie van jouw school.

Printen via de cloud
Leerlingen kunnen snel, simpel en veilig documenten uploaden met hun smartphone, tablet, computer of laptop. Deze documenten kunnen dan met behulp van de schoolpas op elke printer worden afgedrukt. Leerlingen moeten daarvoor eenmalig een account aanmaken. Met een account is het ook mogelijk via e-mail een document op school uit te printen. Klik hier om aan de slag te gaan.

 

 

ICT

Computerruimtes

Onze school over ruimtes waar leerlingen met hun laptop kunnen werken. Steeds meer vakken beschikken over digitaal materiaal, zodat jij als leerling zelfstandig bepaalde lesstof extra kunt oefenen.

ICT-lab

Op Veluws College Cortenbosch doen we ervaring op met het nieuwe leren in ons ICT LAB. Het is een oefenplek waar minder docent gestuurd gewerkt wordt, maar meer leerling gestuurd. ICT is daarbij onmisbaar, want dat stelt ons in staat om de leerling een persoonlijk programma aan te bieden.

De aanpak in het ICT LAB heeft te maken met de vaak genoemde 21st century skills. Niemand weet precies hoe de toekomst er uit gaat zien. Maar we verwachten dat de leerlingen in de toekomst van deze vaardigheden gebruik moeten kunnen maken in de veranderende maatschappij.

Draadloos netwerk

Op het Veluws College bereiden we je voor op jouw toekomst. ICT en digitalisering worden steeds belangrijker. Daarom speelt ICT in ons onderwijs een grote rol. Zo beschikken wij onder andere over een draadloos netwerk, digitale schoolborden en een digitale leeromgeving.

Schoolpas

Alle leerlingen van het Veluws College zijn in het bezit van een schoolpas. Deze pas is persoonsgebonden en daarom voorzien van een foto. Gedurende de hele opleiding aan onze school blijft deze pas geldig.

Veelzijdig in gebruik

Met de pas heb je als leerling toegang tot de computers in de mediatheek en kun je gratis printen en kopiëren. Daarnaast is de pas een identificatiemiddel voor toegang tot door school georganiseerde evenementen, zoals schoolfeesten.

Verlies en diefstal

Ben je de pas verloren? Of is hij gestolen? Laat je pas dan zo snel mogelijk blokkeren door mevr. J. van Vliet op de leerlingenadministratie. Voor € 7,00 kun je zelf een nieuwe Veluws Collegepas aanschaffen. Vraag daarvoor een formulier aan bij de betaalsysteembeheerder. Je blijft als leerling zelf verantwoordelijk voor verlies of diefstal.

Inleveren

De pas blijft eigendom van het Veluws College en wordt na het examen of bij het verlaten van de school weer ingeleverd.

Meer informatie?

Klik hier voor meer informatie en handleidingen.

Kluisjes

Op het Veluws College Cortenbosch krijg je een kluisje voor het bewaren van persoonlijke eigendommen.

De leerlingen houden gedurende de schoolperiode hetzelfde kluisje. Leerlingen betalen een borg van € 5,00 als zij op school starten. Bij het verlaten van de school krijgen ze deze weer terug, mits zij beide sleutels weer inleveren. Raken leerlingen de sleutels kwijt gedurende de schooljaren, dan betalen zij aan de schooladministratie:

● € 3,50       bij verlies van één sleutel
● € 5,50       bij verlies van beide sleutels

Voor leerlingen, die regelmatig met brommer of scooter komen, is een extra kluisje mogelijk voor hun helm.

Eten en drinken

Alle leerlingen kunnen de pauze op school doorbrengen. In de pauze kun je iets te eten of te drinken kopen bij de automaten, maar ook bij onze cateraar Markies.
Voor een gering bedrag kun je broodjes kopen die voldoen aan de schijf van vijf. Ook worden af en toe andere snacks te koop aangeboden. De ervaring leert dat 85% van onze leerlingen voor de gezonde snack kiest, wat veel hoger is dan het landelijk gemiddelde.

Gezonde school

Een gezond en gevarieerd assortiment zien wij als een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Onze school voldoet dan ook aan de ‘Richtlijnen Gezondere Kantines’ van het Voedingscentrum (klik hier voor de website van het Voedingscentrum). Het assortiment voldoet daarin aan de norm ‘goud’.

In de uitvoering van ons beleid hebben wij een focus op:

● het aanbieden van betere keuzes per productgroep
● het opvallend plaatsen van betere keuzes
● het stimuleren van water drinken

Gouden schoolkantine

Het Veluws College Cortenbosch heeft de Gouden schoolkantine Schaal 2019 behaald.

Fietsenstalling

Op onze school kunnen de meeste leerlingen een vrijwel volledig overdekte en met camera’s bewaakte fietsenstalling gebruiken. De fietsenkelder is bedoeld voor de leerlingen van klas 1 en 2, de stalling op het plein is voor de fietsen van leerjaar 3 en leerjaar 4. Bezoekende leerlingen van andere scholen maken gebruik van de fietsenstalling bij de gymzalen.

Afspraken over het gebruik van de fietsenstalling

Brommers en scooters

Kom je op je brommer of scooter? Dan moet je de ingang aan de Prinses Beatrixlaan gebruiken. Iedereen gebruikt de uitgang aan de Prinses Beatrixlaan om het terrein te verlaten. Brommers en scooters moet je vastzetten aan de daartoe bestemde reling, onder het afdak. Leerlingen die veelvuldig met de brommer of scooter komen, kunnen zich melden bij de leerlingenadministratie voor een extra kluisje in verband met hun helm.

Aansprakelijkheid

Om schade aan rijwielen en bromfietsen te voorkomen, mag je je tijdens pauzes en tussenuren niet in de fietsenstalling ophouden. De school probeert door gericht cameratoezicht aan de Prinses Beatrixlaan diefstal en vernieling zoveel mogelijk tegen te gaan. De school is echter niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor diefstal van of schade aan fietsen, bromfietsen of kleding.

Schoolgebouw

Het Veluws College Cortenbosch ligt aan de Prinses Beatrixlaan. Deze locatie beschikt over zeer goed geoutilleerde lokalen die voldoen aan de eisen van het moderne onderwijs. Bovendien kun je er tijdens pauzes terecht in een ruime aula en verscheidene zithoeken.

De praktijklokalen behoren tot de modernste van het land en zijn volgens de inzichten van onze eigen docenten ingericht. We bieden onderwijs dat goed bij je past. Variatie, niveau en uitdaging zijn daarbij belangrijk. We hebben een flink aantal werkplekken voorzien van computers en printers voor leerlingen. Ook kun je daar met je eigen laptop aan het werk.

Ben je brugklasser? Dan krijg je les in een apart gedeelte van het gebouw, waar bijna alle leslokalen bij elkaar zitten. Doordat je als brugklasser in deze veilige omgeving zit, waar iedereen elkaar kent, is de overstap naar het voortgezet onderwijs een stuk eenvoudiger. De intensieve begeleiding is in handen van ervaren brugklasmentoren

Contact met ouders

Op het Veluws College Cortenbosch vinden we het belangrijk dat we regelmatig persoonlijk contact hebben met ouders. Daarom organiseren we verschillende contactmomenten om elkaar te ontmoeten.

Ouderavonden

Jaarlijks wordt er een aantal ouderavonden gehouden. Een ouderavond gaat altijd over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld hoe het gaat met de leerling op school of het kiezen van een leerweg/profiel. Een ouderavond is meestal bedoeld voor de ouders van een bepaald leerjaar. De data van de verschillende ouderavonden staan in onze jaaragenda en vinden momenteel vanwege corona zoveel mogelijk digitaal plaats.

10-minuten-gesprekken

Tijdens de 10-minuten-gesprekken krijgen ouders de gelegenheid te praten met de vakdocenten van hun zoon/dochter. De data van contactmomenten vinden ouders in onze jaaragenda. Uiteraard is het altijd mogelijk contact op te nemen met medewerkers van school. In eerste instantie kunnen ouders terecht bij de mentor.

Rapporten

Alle leerlingen ontvangen twee keer per jaar een rapport: rond de kerst en voor de zomervakantie.

DIGITAAL

Wij als school vinden het ook belangrijk dat ouders goed op de hoogte zijn van wat er speelt op school. Om ouders snel en efficiënt te kunnen informeren, doen we dat bij voorkeur digitaal en vooral via de mail. Het is daarom belangrijk dat de school beschikt over het juiste e-mailadres. Graag wijzigingen in het mailadres, doorgeven aan de leerlingenadministratie.

Bent u niet in de gelegenheid om digitaal informatie te ontvangen dan kunt u hiervoor ook contact opnemen met de leerlingenadministratie. Zij zorgen ervoor dat de betreffende informatie voor u klaar ligt op school. U bent als ouders zelf verantwoordelijk voor de ontvangst van informatie van school.

SOMtoday

Om ouders/verzorgers en leerlingen goed op de hoogte te houden van cijfers en absentie, werken we met de website van SOMtoday. Ouders/verzorgers en leerlingen kunnen via de website op ieder gewenst moment gegevens inzien. Iedere ouder/verzorger heeft een eigen inlognaam en wachtwoord die toegang geven tot alle actuele gegevens van zijn/haar kind. Op SOMtoday zijn gegevens zoals cijfers, absentie en het lesrooster te vinden. Zo hebben ouders/verzorgers en leerlingen op elk moment inzicht in de meest actuele gegevens.

Cort voor Ouders

Ouders krijgen regelmatig onze nieuwsbrief, de Cort voor Ouders. Deze wordt digitaal verspreid. Klik hier voor meer informatie over de Cort voor Ouders.

Social Media

Behalve op onze eigen website zijn de vestigingen van het Veluws College ook actief op verschillende social media. De vestigingen zijn te volgen op Twitter en ze hebben ieder een pagina op Facebook, Instagram en YouTube. Deze pagina’s zijn allemaal aanvullend: ze geven een goed beeld van activiteiten, maar de belangrijkste informatie staat op de website van de school.

Nieuwsgierig geworden? Klik direct door naar onze pagina’s:

Twitter

Facebook

Instagram

Youtube

Rapporten

Rond de kerstvakantie en voor de zomervakantie ontvangen de leerlingen een schriftelijk rapport, zie jaaragenda. Hierop staan de gemiddelde cijfers. Bovendien kunnen resultaten het hele schooljaar via de website van SOMtoday worden opgevraagd.

Leerjaar 3 en 4

Het schoolexamen begint in het derde leerjaar. De resultaten die leerlingen behalen voor het programma van toetsing en afsluiting (PTA), tellen mee voor het behalen van het diploma en voor de overgang van leerjaar 3 naar leerjaar 4. Om die reden krijgen de derdejaars leerlingen twee soorten leerberichten. Voor meer informatie over het PTA en het examenreglement, klik hier.

De examenkandidaten (vierde leerjaar) ontvangen daarnaast kort voor het examen informatie in een examenboekje waarin alle informatie rond examinering staat omschreven.

Overigens is het cijfer dat in de administratie van de docent staat, het juiste cijfer. Dit cijfer wordt meegenomen bij de bepaling van het gemiddelde resultaat.

SOMtoday en ItsLearning

Het Veluws College heeft naast de algemene website www.veluwscollege.nl afgeschermde websites voor leerlingen en ouders: SOMtoday en ItsLearning.

SOMtoday

Om ouders/verzorgers en leerlingen goed op de hoogte te houden van cijfers en absentie werken we met de website en de app van SOMtoday. Ouders/verzorgers en leerlingen kunnen via de website op ieder gewenst moment gegevens zoals cijfers, absentie en het lesrooster inzien. Iedere ouder/verzorger heeft een eigen inlognaam en wachtwoord.

Elektronische Leeromgeving (ELO)

Voor leerlingen is een elektronische leeromgeving een belangrijke informatiebron. In deze elektronische leeromgeving vinden leerlingen uit alle jaarlagen informatie over de verschillende vakken, zoals studieplanners en extra oefenmateriaal. De ELO bestaat op het Veluws College Cortenbosch uit ItsLearning en SOMtoday.

Inloggen op afgeschermde websites

SOMtoday en de ELO zijn afgeschermd. De inlogcode en het wachtwoord, nodig om in te loggen, ontvangen ouders en leerlingen automatisch na inschrijving. Ouders die vorig schooljaar al één of meer kinderen op school hadden, krijgen geen nieuwe inlogcode en wachtwoord; de bestaande codes blijven geldig. Hiermee kunnen zij ook gegevens inzien van het kind dat nieuw op school komt. Ouders met kinderen op meerdere vestigingen kunnen gebruikmaken van dezelfde inloggegevens.

Digitale nieuwsbrief

Naast brieven en uitnodigingen ontvangen ouders regelmatig via de mail ook de digitale nieuwsbrief “Cort voor Ouders”. Het kan zijn dat de digitale nieuwsbrief wordt tegengehouden door de spamfilter. Om dit te voorkomen, moet u eenmalig de volgende handelingen uitvoeren:

● Voeg de afzender toe aan de lijst met vertrouwde afzenders.
● Markeer hiervoor de e-mail als gewenste e-mail door het bericht te selecteren.
● Klik op de rechter muisknop.
● Kies voor toevoegen als gewenste e-mail/vertrouwde afzender.

Via de mail kunnen we u snel informeren over zaken die spelen op de vestigingen. Het is dus van belang dat wij over het juiste e-mailadres beschikken. Mocht deze gewijzigd zijn, wilt u dit dan doorgeven aan onze leerlingenadministratie?

Bent u niet in de gelegenheid om digitaal informatie te ontvangen dan kunt u dit ook aangeven bij de leerlingenadministratie. Die zorgt dan dat de betreffende informatie voor u klaarligt op school. U bent als ouders/verzorgers zelf verantwoordelijk voor de ontvangst van informatie van school.

VC-mail

Alle leerlingen en medewerkers beschikken over een eigen VC-mailadres. Veel communicatie verloopt via de schoolmail.
Het is dan ook belangrijk dat leerlingen regelmatig hun e-mail checken!

De mailbox voor leerlingen heeft een limiet van 50MB. Zit de mailbox vol, dan worden mailtjes niet meer ontvangen.

Leerlingen zijn zelf verantwoordelijk voor het opruimen van hun mailbox.

Communicatie gescheiden ouders

Communicatie gescheiden ouders

Het contact tussen ouder en school loopt via de ouder bij wie de leerling in huis woont. Gescheiden ouders zijn volgens het Burgerlijk Wetboek verplicht om elkaar te informeren over belangrijke zaken rondom hun kind. Soms is de relatie tussen de ouders niet goed. Als de school hiervan weet, is deze verplicht beide ouders actief van informatie te voorzien. Beide ouders worden dan betrokken bij belangrijke beslissingen en ontvangen dezelfde informatie van de school.

Aanvullende afspraken
De niet-verzorgende ouder kan bij de directie een verzoek indienen om rechtstreeks door school geïnformeerd te worden. Dat verzoek dient schriftelijk ingediend te worden en voorzien te zijn van een kopie van een geldig legitimatiebewijs. De verzorgende ouder wordt op de hoogte gesteld van de aanvraag van dit verzoek.

Ouderlijk gezag
Soms heeft maar één van de ouders gezag over het kind. De ouder zonder gezag heeft geen zeggenschap over het kind, maar wel recht op informatie. De school is verplicht informatie over het kind te geven als de ouder daar om vraagt. De ouder heeft geen recht op inzage in het dossier van zijn of haar kind, maar mag wel belangrijke informatie zien, bijvoorbeeld de schoolprestaties.

In uitzonderlijke gevallen mag de school weigeren om informatie te geven aan ouders. Bijvoorbeeld als er sprake is van een rechterlijke beschikking waarin staat dat het recht op informatie voor ouders is beperkt.

Schoolarts

De GGD onderzoekt in het voortgezet onderwijs de leerling in de eerste klas. Afhankelijk van het schooltype gebeurt dit door de jeugdverpleegkundige en/of de jeugdarts. Zij besteden aandacht aan groei, gezondheid, gedrag en leefstijl. Voor het onderzoek ontvangen de jongere en zijn/haar ouders/verzorgers vooraf een uitnodiging. Het onderzoek bestaat onder andere uit het invullen van een digitale vragenlijst door de leerling. Daarnaast wordt de leerling gemeten en gewogen.

De ouders/verzorgers hoeven bij het onderzoek niet aanwezig te zijn, maar ze mogen het wel. Na afloop van het onderzoek krijgt de leerling een brief mee, waarin eventuele bijzonderheden vermeld zijn.

Naar aanleiding van het onderzoek kan de medewerker – afhankelijk van de bevindingen – het volgende doen:

● gericht advies en/of begeleiding geven aan jongeren (en soms ouders/verzorgers) bij bijvoorbeeld gezondheidsvragen of
gedragsproblemen;
● een jongere na verloop van tijd oproepen voor een vervolgonderzoek;
● het kind (en de ouders/verzorgers) voor uitgebreider onderzoek of behandeling verwijzen naar een andere
hulpverleningsinstelling.

Een eventuele doorverwijzing gebeurt altijd in overleg met ouders/verzorgers.

Afspraak maken met de jeugdarts of -verpleegkundige?
T: 088- 443 31 00 (maandag t/m vrijdag van 08.00-12.00)
E: [email protected]
W: www.ggdnog.nl

Anti-pestbeleid

Wij willen dat iedereen die aan het Veluws College Cortenbosch verbonden is met plezier naar school gaat. In zo’n sfeer is geen ruimte voor (cyber)pesten. Tegen elke vorm van (cyber)pesten treden we streng op. Bij een vermoeden van (cyber)pesten moet je daarvan direct melding maken bij de teamleider.

Anti-pestcoördinator

Een anti-pestcoördinator is een contactpersoon die binnen de organisatie deskundig is op het gebied van pesten. Het gaat om taken in beleid en uitvoering. De coördinator is een vraagbaak voor medewerkers, leerlingen en ouders.

De anti-pestcoördinator bij ons op school is:

Sjoerd Termaat
[email protected]

Aandachtsfunctionaris

Een aandachtsfunctionaris is een contactpersoon binnen de school die deskundig is op het gebied van kindermishandeling en goed op de hoogte is van de meldcode. Het gaat om taken in zowel uitvoering als beleid.

De aandachtsfunctionaris is vraagbaak voor medewerkers, biedt begeleiding wanneer de meldcode in werking treedt en onderhoudt contacten met externe organisaties. De aandachtsfunctionaris zorgt dat kindermishandeling op de beleidsagenda van de school blijft en volgt de beleidsontwikkelingen.

De meldcode luidt als volgt:

  1. In kaart brengen van de signalen.
  2. Overleg met deskundigen, zo nodig advies inwinnen bij ‘Veilig Thuis’ (zie hieronder punt 5).
  3. Gesprek met de leerling en/of ouder(s)/verzorger(s), afhankelijk van leeftijd en situatie.
  4. Afwegen van de signalen van geweld of kindermishandeling.
  5. Actie ondernemen:
    Hulp organiseren met medewerking van leerling/ouder(s)/verzorger(s)
    ● Melden bij ‘Veilig Thuis’

Aandachtsfunctionaris
Mevr. M. Harthoorn
[email protected]

Vertrouwenspersoon

Als je behoefte hebt aan een persoonlijk of vertrouwelijk gesprek, dan kun je hier op het Veluws College Cortenbosch terecht bij de vertrouwenspersoon/counselor of schoolmaatschappelijk werkster.

Vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon is het eerste aanspreekpunt voor ouders, leerlingen of personeel bij meldingen en klachten over ongewenste omgangsvormen (seksuele intimidatie, pesten, discriminatie, agressie en geweld) binnen de schoolsituatie.

De vertrouwenspersoon gaat na of door bemiddeling een oplossing kan worden gevonden, of dat de gebeurtenis aanleiding geeft tot het indienen van een klacht. Hij begeleidt de klager desgewenst bij de verdere procedure en verleent eventueel bijstand bij het doen van aangifte bij politie of justitie. Wanneer dat wenselijk of noodzakelijk is, verwijst de vertrouwenspersoon de klager ook door naar andere instanties, gespecialiseerd in opvang en nazorg.

Interne vertrouwenspersoon

De heer F. van Osch
E-mailadres: [email protected]

 

 

 

Counselor

Soms heeft een leerling een sociaal-emotioneel probleem; hij/zij voelt zich somber of heeft relationele problemen, zoals ruzie met klasgenoten of thuis. Wanneer de mentor je niet verder kan helpen, kan de hulp van een counselor gevraagd worden. Dat is een gespecialiseerde docent. De counselor helpt je beter om te gaan met het probleem. Ook begeleidt hij je als dat nodig is naar buitenschoolse instanties die gespecialiseerd zijn in sociaal-emotionele begeleiding of therapie. Verwijzing van een leerling naar een counselor vindt plaats na overleg met de betrokken mentor en teamleider. Ook de ondersteuningscoördinator kan doorverwijzen.

Counselor

dhr. F. van Osch
[email protected]

Decanen

De decanen helpen bij de keuze van een profiel. Zij werken hierbij samen met docenten, mentoren en teamleider(s). Daarnaast krijgen alle leerlingen van onder andere de decaan individuele begeleiding op het gebied van LOB (Loopbaanoriëntatie en -begeleiding). LOB is het geheel van activiteiten en begeleiding waarmee we onze leerlingen helpen zelf sturing te geven aan hun loopbaan.

De decanen begeleiden de leerlingen bij de keuze van een studie of beroep. Dat gebeurt via groepsvoorlichting of in een persoonlijk gesprek. Eventueel kun je bij de decaan een beroepsinteressetest doen.

Decaan onderbouw

 

Decaan bovenbouw

mevr. B. van Vroonhoven
[email protected]
mevr. C. Borgonjen
[email protected]

 

 

 

Mentor

Mentoren

Als je problemen hebt, of je wilt iets vragen, dan kun je altijd terecht bij jouw eigen mentor. Hij (of zij) is de persoonlijk begeleider van alle leerlingen uit jouw klas en alle informatie over leerlingen komt bij de mentor binnen. De mentor kent de eigen klas dus goed. Hij/zij let op jouw resultaten, helpt je bij specifieke problemen, maar geeft ook advies over zaken die belangrijk zijn voor jouw schoolloopbaan. De mentor biedt een luisterend oor als je daar behoefte aan hebt. Verder werkt de mentor aan een goede sfeer in de klas. Als je ouders/verzorgers vragen hebben, dan is de mentor voor hun het eerste aanspreekpunt.

Het kan zijn dat je mentor je doorverwijst naar iemand die je beter kan helpen. Zo hebben we decanen die je helpen met het maken van studiekeuzes, een vertrouwenspersoon die je helpt als je problemen hebt rondom bijvoorbeeld intimidatie en een remedial teacher die bijvoorbeeld kan helpen bij taal- en rekenproblemen.

Klassenmentoren

Voor een overzicht van de mentoren van dit schooljaar en hun e-mailadres, klik hieronder:

Lijst mentoren 2019-2020

Mentoruur

Alle klassen hebben eens per week een mentoruur. In dit uur bespreekt de mentor belangrijke zaken met de klas, en wordt (in de onderbouw) extra aandacht besteed aan bijvoorbeeld studievaardigheden. Vanaf het tweede jaar nemen we tijdens deze lessen ook ruim de tijd voor oriëntatie op studie en beroep (loopbaanoriëntatie).

 

Verwijsindex Gelderland

 

De Verwijsindex Gelderland is een informatiesysteem dat bedoeld is om hulpverleners binnen verschillende organisaties inzicht te geven in elkaars betrokkenheid bij een individuele jongere (tot 23 jaar).

Om hen goed te helpen, is een soepele samenwerking nodig tussen alle leerkrachten, hulpverleners en instanties. De Verwijsindex Gelderland zorgt daarvoor. De Verwijsindex is een systeem waarin hulpverleners en andere professionals de persoonsgegevens registreren van jongeren (tot 23 jaar) waarover zij zich zorgen maken. Deze registratie bevat geen inhoudelijke informatie. Met het afgeven van een signaal in de verwijsindex, wordt het netwerk rondom een kind/jongere in beeld gebracht. Het zorgt ervoor dat de hulpverleners elkaar snel weten te vinden.

Meer informatie: http://www.multisignaal.nl/gelderland-foodvalley/

 

Huiswerkbegeleiding

Leren wordt leuk, als je weet hoe het moet! Als je moeite hebt met het maken van je huiswerk kun je naar huiswerkbegeleiding. Hier helpen we je bij het maken, leren en plannen van je huiswerk. Als je op school je huiswerk maakt, ben je bovendien ‘thuiswerkvrij’! Huiswerkinstituut Synergie verzorgt de huiswerkbegeleiding op het Veluws College Cortenbosch. Wij bieden lokaalruimte en hebben nauw contact met Synergie. De begeleiding wordt gegeven door ervaren begeleiders met vakspecifieke kennis. In de actieplannen, die de mentor samen met leerlingen en ouders/verzorgers worden gemaakt, kan het advies om naar huiswerkbegeleiding te gaan ook zeker aan de orde komen.

Wanneer?

Drie dagen per week, tussen 14.00 en 17.00 uur, werken leerlingen op school aan hun huis- en leerwerk. Leerlingen gaan pas naar huis als hun huiswerk gecontroleerd is en het leerwerk overhoord is. Voor leerlingen en ouders is het prettig dat de begeleiding gewoon op school plaatsvindt.

Intake

Voordat een leerling kan deelnemen aan huiswerkbegeleiding, vindt er een intakegesprek plaats tussen instituut Synergie, ouders en de leerling. Tijdens dit gesprek worden de verwachtingen en mogelijkheden van huiswerkbegeleiding besproken en op elkaar afgestemd.

Bij belangstelling kan contact opgenomen worden met de heer S. Yildirim ([email protected])

Kernteam

Naast de ondersteuningscoördinator hebben een aantal deskundigen van buiten de school zitting in het kernteam: de leerplichtambtenaar, de arts of verpleegkundige van de GGD en een maatschappelijk werker van Stimenz.

Het kernteam richt zich op leerlingen met complexe problemen en het terugdringen van het verzuim. De verschillende deskundigen werken op meerdere gebieden samen om, samen met ouders en leerling, problemen aan te pakken en op te lossen. Wanneer een leerling in het kernteam wordt besproken, worden ouders hiervan op de hoogte gesteld.

Ondersteunings- en adviesteam

Aan iedere vestiging van het Veluws College is een intern ondersteuningsteam verbonden. Op het VC Cortenbosch noemen we dit het ondersteunings- en adviesteam, OAT. Samen met jou, je ouders/verzorgers en de mentor verzorgt het ondersteuningsteam de ondersteuning op school. Het OAT adviseert mentoren en teamleiders over de ondersteuning van leerlingen, vooral ten aanzien van problemen van leerlingen die extra ondersteuning of zorg nodig hebben. Zij kijken bij ieder kind naar de onderwijsbehoeftes. Mocht het nodig zijn dan kunnen zij een individueel plan maken.

Het OAT van het Veluws College Cortenbosch wordt aangestuurd door de ondersteuningscoördinator. In het ondersteuningsteam zitten onder andere twee orthopedagogen (gespecialiseerd in leren en gedrag), een schoolpedagoog, counselor, remedial teachers en leerlingondersteuners.

Het OAT kan ook doorverwijzen naar het kernteam.

Ondersteuningscoördinator en Orthopedagoog

Mevrouw M. Harthoorn

 

 

Ondersteuningscoordinator

Op 1 augustus 2014 is de Wet passend onderwijs ingegaan. Misschien heb je er wel eens iets over gehoord. In deze wet staat dat elke leerling recht heeft op goed onderwijs. Leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, moeten die zoveel mogelijk krijgen in het reguliere onderwijs. Zo worden jongeren het best voorbereid op een vervolgopleiding en doen ze zo goed mogelijk mee in de samenleving.

In het Schoolondersteuningsprofiel staat precies beschreven hoe we leerlingen, die extra hulp nodig hebben, kunnen helpen.

Hieronder wordt in het kort de meest voorkomende mogelijkheden voor ondersteuning op het VC Cortenbosch weergegeven.

Wilt u meer weten over bovenstaande, neem dan contact op met de orthopedagoog:

Mevrouw A. Loeffen, Orthopedagoog
[email protected]

Heeft u een algemene vraag over de ondersteuning op het VC Cortenbosch, dan kunt u contact opnemen met de ondersteuningscoördinator van school.

Ondersteuningscoördinator

De ondersteuningscoördinator doet wat haar naam aangeeft: zij coördineert de ondersteuning voor een leerling. In overleg met mentoren, teamleiders, counselor en externe partijen zorgt de ondersteuningscoördinator ervoor dat de leerling hulp krijgt van de juiste persoon. Denk aan bijvoorbeeld cognitieve ondersteuning, ondersteuning op het gebied van taal en/of rekenen, aanmelding/bespreking in het expertiseteam en/of het ondersteunings- en adviesteam.

Ondersteuningscoördinator:
Mevr. M. Harthoorn
[email protected]

 

 

Activiteiten leerjaar 4

Londen, Berlijn of Nederland (onder voorbehoud ivm corona)
Leerlingen uit de vierde klassen hebben de mogelijkheid om gedurende een midweek Londen, Berlijn of Nederland te verkennen. Het verblijf in het buitenland is in hotels in de buurt van deze steden. Het verblijf in Nederland overnacht je gewoon thuis.

Diverse bezienswaardigheden worden bezocht tijdens deze week in het buitenland, zoals de Tower of London en de Reichstag in Berlijn.  Op deze manier maak je kennis met een andere taal en cultuur en het leven in een dynamische wereldstad. Ook in Nederland bezoek je diverse bezienswaardigheden en ga je, net als in Londen en Berlijn naar uiteenlopende musea en attracties .

Den Haag (onder voorbehoud ivm corona)
Voor de vierdejaars leerlingen staat een excursie naar Den Haag op het programma. Op deze dag bezoek je (onder meer) de gebouwen in en rond Het Binnenhof. Ook krijg je de mogelijkheid de gezellige binnenstad even te bekijken.

Excursie 4 mavo (onder voorbehoud ivm corona)
Samen met leerlingen uit 3 mavo bezoeken leerlingen uit 4 mavo het Stedelijk Museum in Amsterdam. Daarnaast bezoeken zij ook de Joodse Buurt. Maar er zal vast ook tijd zijn om meer van Amsterdam te bezichtigen.

Afsluitmiddag (onder voorbehoud ivm corona)
Net voor de meivakantie en de examens sluiten wij de middelbare schooltijd op VC Cortenbosch af voor de leerlingen uit leerjaar 4 met een bbq. Even iets anders voordat het leren voor de examens gaat beginnen. Docenten doen ook mee.

Gala  (onder voorbehoud ivm corona)
Het Gala van het Veluws College Cortenbosch is het oudste en meest bekende van Apeldoorn. Jaarlijks vieren de vierdejaars leerlingen hun eindexamenbal op school aan de Prinses Beatrixlaan. De entree van de leerlingen op het binnenplein van de school is spectaculair met limousines, opgepoetste driewielers, sierlijke paardenkoetsen en snelle skateboards. Iedereen is van harte welkom om vanaf het plein en langs de aanrijroute de stoet te bekijken. Dranghekken zorgen ervoor dat de sterren van deze avond ongehinderd kunnen uitstappen en poseren voor de ‘societyfotograaf’.

Van alle activiteiten worden foto’s gemaakt. Kijk op onze Social Media om de foto’s van onze activiteiten te bekijken.

Activiteiten leerjaar 3

Ondernemersmarkt (onder voorbehoud in verband met corona)
In december organiseren wij ondernemersmarkt bij ons op school. De organisatie van die dag ligt in handen van onze eigen leerlingen. Leerlingen uit leerjaar 3, die gekozen hebben voor het keuzevak ondernemen, verzorgen een markt waar allerlei producten te koop zijn. Leerlingen uit de andere leerjaren, ouders en andere belangstellenden worden hiervoor uitgenodigd.

Apenheul leerlingen 3 mavo (onder voorbehoud in verband met corona)
Hoe kun je nou beter het gedrag van apen bestuderen dan tijdens een dagje in de Apenheul? De vakgroep biologie van het Veluws College Cortenbosch laat leerlingen van klas 3 mavo gedragsonderzoek doen in de Apenheul. Gedragsonderzoek is een onderdeel van het examenprogramma. Tijdens het bezoek zullen de leerlingen gegevens moeten verzamelen die zij uitwerken in een verslag. De apen kijken hier elk jaar enorm naar uit…

Excursie CKV
Tijdens het schooljaar zullen alle leerlingen van leerjaar 3 een aantal excursies maken en tentoonstellingen bekijken voor het vak CKV. Onder andere wordt het Stedelijk Museum bezocht door leerlingen uit 3 mavo.

Beeld en Geluid Hilversum (onder voorbehoud in verband met corona)
Voor het vak geschiedenis wordt in Hilversum het Beeld en Geluid museum bezocht. Naast een rondleiding zal er ook een workshop gedaan worden.

 

Van alle activiteiten worden foto’s gemaakt. Kijk op onze Social Media om de foto’s van onze activiteiten te bekijken.

Activiteiten onderbouw

Asselse Mijl (onder voorbehoud ivm corona)
Ieder jaar doet onze school met een team mee aan de Asselse Mijl, de leukste hardloopwedstrijd in het donker. Voor alle leerlingen van klas 1 en 2 bieden we de mogelijkheid om deel te nemen aan de Kids Run. In de lessen Lichamelijke Opvoeding wordt geoefend voor deze run van één kilometer. Deelname is op vrijwillige basis, máár de leerlingen die meedoen hoeven in de gymles de Coopertest niet te doen.

Leerjaar 1

Kennismakingsdagen leerjaar 1
De leerlingen uit leerjaar 1 beginnen bij ons op school met kennismakingsdagen. Sport, spel en kennismaken met elkaar zijn de hoofddoelen van deze dagen. Speciaal voor deze activiteit wordt camping Cortenbosch geopend: leerlingen slapen 1 nacht met z’n allen in school.

Brugklasfeest (onder voorbehoud ivm corona)
Voor leerjaar 1 wordt een feestavond georganiseerd rond Halloween. Deze avond wordt altijd druk bezocht door leerlingen in de leukste en griezeligste creaties. Dat geldt ook voor de docenten, je herkent ze bijna niet!!

Bezoek Open luchtmuseum leerjaar 1 (onder voorbehoud ivm corona)
Tijdens het schooljaar bezoeken de leerlingen uit leerjaar 1 voor het vak geschiedenis het Open Luchtmuseum in Arnhem. Naast rondkijken hoe het vroeger was, volgen leerlingen daar ook workshops.

Leerjaar 2

Excursie Rijks- en scheepvaartmuseum leerjaar 2 (onder voorbehoud in verband met corona)
De leerlingen uit leerjaar 2 gaan op bezoek bij het Rijks- en scheepvaartmuseum in Amsterdam en krijgen daar een rondleiding.

Kamp Westerbork leerjaar 2 (onder voorbehoud in verband met corona)
Voor het vak geschiedenis gaan de leerlingen uit leerjaar 2 een kijkje nemen bij kamp Westerbork. Zij zullen daar rond geleid worden, het museum bezoeken en een film bekijken over de geschiedenis van dit kamp.

Meeloopstage leerjaar 2
De leerlingen van het tweede leerjaar lopen een dag mee om te ontdekken hoe het is om een bepaald beroep te hebben en om te kijken of een bepaald werkveld bij hen zou kunnen passen. Een mooie voorbereiding op de profielkeuze die ze dit jaar gaan maken.

Van alle activiteiten worden foto’s gemaakt. Kijk op onze Social Media om de foto’s van onze activiteiten te bekijken.

Activiteiten voor iedereen

Gedurende het schooljaar vinden er diverse evenementen plaats voor onze leerlingen. In onze jaaragenda staat precies wanneer deze plaatsvinden. Dit schooljaar zijn deze activiteiten onder voorbehoud vanwege de situatie rondom corona.

Voor een overzicht van de kosten voor de diverse activeiten, klik hier.

Onderstaande activiteiten zijn voor leerlingen uit alle leerwegen:

Sportdagen
Tijdens het hele schooljaar organiseren we verschillende sportevenementen. Vanzelfsprekend is er een aantal sporttoernooien waar je jouw krachten kunt meten met leerlingen van andere klassen of scholen, maar ook met docenten. Er zijn voetbal- en basketbaltoernooien, en we organiseren ook sportdagen in en om het water.

 

Excursies langer dan 1 dag
In de brugklas starten we met kennismakingsdagen. Leerjaar 4 gaat een midweek op reis naar het buitenland of in Nederland (naar keuze).

Feest
We houden wel van een feestje, dus voor elk leerjaar organiseren wij een feestavond. Deze worden altijd druk bezocht! Het is erg leuk om leerlingen en leraren enthousiast te zien dansen. Leerjaar 4 heeft na de examens natuurlijk het spectaculaire Gala waar iedereen vier jaar lang naar uitkijkt!

Sinterklaasviering
Alle klassen vieren Sinterklaas op een manier die ze zelf leuk vinden: met surprises en gedichtjes, of met een activiteit buiten school. Het belangrijkste is dat je met je klas en je mentor een leuke middag doorbrengt.

Cultuurdagen
Iedere twee jaar organiseren wij cultuurdagen. Tijdens de cultuurdagen volgt elke klas van elk leerjaar  workshops die met cultuur te maken hebben. Voorbeelden zijn songwriting, djembé zeefdrukken, grafiti en “Rap and Beats”. De workshops worden verzorgd door kunstenaars en muzikanten.

Klassenuitje
Alle mentoren organiseren ieder jaar met hun klas een klassenuitje om de sfeer en het gevoel van saamhorigheid binnen de groep te bevorderen. Wij streven ernaar de kosten beperkt te houden, ongeveer € 25,00.

Een beeld krijgen van onze activiteiten? Kijk op onze Social Media voor foto’s!

Activiteiten

Leren doe je overal, dus ook buiten de muren van de school. Het Veluws College Cortenbosch organiseert daarom voor iedereen verschillende activiteiten. Een aantal van de genoemde activiteiten is op vrijwillige basis. Wie niet meegaat, volgt een alternatief programma op school.

Voor het schooljaar 2021-2022 zijn activiteiten ingepland, maar onder voorbehoud vanwege corona. We hopen natuurlijk wel dat het allemaal door kan gaan.  

Voor een overzicht van de kosten, klik hier.

Voor een overzicht van onze activiteiten, klik hieronder:

Activiteiten voor iedereen
Activiteiten voor de onderbouw
Actviteiten voor leerjaar 3
Activiteiten voor leerjaar 4

 

 

Toets en examen

Toetsbeleid

Leerlingen worden tijdens hun gehele schoolloopbaan getoetst. Op basis van de resultaten van deze toetsen worden belangrijke beslissingen genomen. Er moet duidelijk zijn wat er nu precies getoetst wordt, hoe er gemeten wordt en welke weging de beoordeling van de toets zal hebben. Hieronder staan de gemeenschappelijke afspraken die gemaakt zijn ten aanzien van de toetsen.

Afspraken toetsbeleid

Examen (PTA)

Informatie over PTA en examens van VC Cortenbosch voor schooljaar 2022-2023 vindt u op de website van UGO.

 

 

Lichamelijke opvoeding

Op het Veluws College Cortenbosch krijgen alle leerlingen elke week gymnastiek. In de wintermaanden sporten we in royale gymzalen. Van september tot half oktober en van mei tot juli sporten we buiten tijdens de dubbele lesuren. We doen dit op de sportvelden van Columbia aan de Winkewijertlaan.

Op de fiets

De leerlingen van klas 1 fietsen de eerste twee weken onder begeleiding naar de sportvelden. De overige klassen gaan zelfstandig. Wij verwachten van alle leerlingen dat ze zich houden aan de verkeersregels en over een degelijke fiets beschikken. Kom je met het openbaar vervoer naar school? Dan moet je zelf voor vervoer zorgen (bij een medeleerling achterop of een fiets lenen).

Sportkleding

We sporten in sportkleding. Meestal voldoet een korte broek met T-shirt. Bij kouder weer is het verstandig een sweater en/of trainingsbroek aan te trekken. Goede schoenen zijn belangrijk: zorg dat ze stevig zijn en voldoende profiel hebben. Uiteraard beschikt elke leerling over zowel binnen- als buitensportschoenen. In verband met de veiligheid mag je geen sieraden en horloges dragen tijdens de gymles. Het is verstandig waardevolle spullen niet mee te nemen naar de sportvelden of de kleedkamers, en ze in je kluisje op school te bewaren. In verband met een gezonde en hygiënische levenshouding krijg je de gelegenheid om na de gymles te douchen.

Blessure

Kun je niet meedoen vanwege bijvoorbeeld een blessure aan enkel of knie? Laat jouw ouders dan een briefje schrijven. Gaat het om iets wat langere tijd in beslag neemt, dan vragen we je ook de mentor te informeren. Geblesseerde leerlingen zijn wel bij de les aanwezig. Een vervangende opdracht behoort tot de mogelijkheden. Alleen in overleg met de gymnastiekdocent en de docent-teamleider kan hiervan worden afgeweken. We kunnen de jeugdarts om advies vragen over de mogelijkheden die een leerling heeft om aan de gymlessen mee te doen met een bepaalde blessure. Kun je helemaal niet (meer) meedoen aan gymnastiek, dan kunnen jouw ouders ontheffing aanvragen.

Lestijden

Lestijden leerjaar 2 t/m 4

Onderstaand vind je de standaard lestijden voor het Veluws College Cortenbosch, die het hele jaar gelden voor leerjaar 2 t/m 4.

 

 

 

 

 

 

Brugklas

De brugklassers hebben in het begin van het schooljaar, naast een aparte brugklasvleugel, op een ander moment pauze dan de overige leerjaren. Op deze manier kun je langzaam wennen aan het voortgezet onderwijs. Rond de kerstvakantie verandert dit en volgen de brugklassers de standaard lestijden.

De lestijden voor leerjaar 1 zijn:

Verkort lesrooster

Daarnaast hanteren wij op bepaalde dagen en bij prognose- en rapportvergaderingen een verkort lesrooster met zes lesuren van 40 minuten. Deze data staan precies vermeld in onze jaaragenda. Een overzicht van deze lestijden:

ICT-lab

Onze school beschikt over een ICT-lab, waar leerlingen na schooltijd tot 17.00 uur kunnen experimenteren met ICT. Bijna elke dag zijn er geïnteresseerde leerlingen aan het werk.

Bijvoorbeeld met een robot of vliegen met een drone. Ze leren een eenvoudige game te maken of te werken met Photoshop of een green screen. Ons ICT-lab is een oefenplek voor leerlingen, waar minder docent gestuurd gewerkt wordt, maar meer leerling gestuurd.

Voor meer informatie over ICT, klik hier.

Plusvakken en Fl@xuren

Iedereen heeft talenten. Op school kijken we natuurlijk of je je talenten voor het leren helemaal gebruikt en hoe we jou daarbij kunnen helpen. Maar wij vinden het ook belangrijk dat jij je talenten en persoonlijke kwaliteiten inzet!

Bij ons op school kun je namelijk jezelf ontwikkelen op allerlei gebieden tijdens onze Plusvakken en Fl@xuren. We kijken naar ambities, talenten en niveau. Je volgt gewone lessen, maar ook bijzondere vakken.

Combineer de Plusvakken, Fl@xuren en reguliere uren met elkaar tot een:

● Sportstroom (6 lesuren per week)
● Muziek- & theaterstroom (5 lesuren per week)
● ICT-stroom (5 lesuren per week)

Plusvakken

Je volgt op het Veluws College Plusvakken in de brugklas. Tot aan de herfstvakantie maak je kennis met elk Plusvak. Zo kun je ontdekken welk vak het best bij je past. Daarna kies je een Plusvak dat je de rest van het schooljaar gaat volgen.

Mediawijsheid
Je gaat heel praktisch en creatief aan het werk met alles wat met media te maken heeft. Zo leer je onder meer foto’s te bewerken, een film te maken over een nieuwsitem of een animatiefilm te maken. Ook het bouwen van een website komt aan bod.

Muziektheater

Hier leer je het beste uit jouw stem te halen en sierlijk te bewegen. Je maakt ook kennis met acteren, grimeren en theatertechniek. Bovendien leer je een voorstelling te organiseren. Door op het podium te staan, leer je jezelf te presenteren. Dat kan je weer helpen bij andere vakken, bijvoorbeeld als je een spreekbeurt houdt. De kosten voor deelname aan Muziektheater zijn € 50,00 per leerjaar.

Sport+

Sportievelingen maken hier kennis met verschillende sporten, zoals voetbal, fitness, squash, tennis en mountainbike. Maar je leert ook organiseren en samenwerken. Verder leer je alles over gezond en sociaal gedrag. De kosten voor deelname aan Sport+ zijn € 50,00 per leerjaar.

Fl@xuren

Het VC Cortenbosch biedt ook Fl@x-uren aan voor klas 1 en 2. In 4 periodes van 9 weken volg je twee uur een vak naar keuze. Elke periode wordt afgesloten met een certificaat, voorstelling of tentoonstelling. Met deze Fl@xuren willen we leerlingen meer keuzevrijheid bieden, dat aansluit bij de individuele talentontwikkeling van onze leerlingen.

 

Doorstroomprogramma Havo

Mavoleerlingen die later naar de havo willen, kunnen in het derde jaar worden geplaatst in ons Doorstroomprogramma Havo.

Waarom het Doorstroomprogramma Havo?

De keuze voor het Doorstroomprogramma Havo is uitsluitend mogelijk na het tweede leerjaar. Het is niet mogelijk na de derde klas nog over te stappen van mavo naar het doorstroomprogramma.

Profielen

Naast een leerweg kiezen leerlingen aan het eind van leerjaar 2 ook een profiel. Het Veluws College Cortenbosch heeft de volgende 3 profielen:

● Zorg & welzijn
● Techniek (PIE)
● Economie & ondernemen

De profielen bereiden de leerlingen goed voor op hun vervolgopleiding en toekomstige beroep. De leerling mag ook kiezen voor een keuzevak uit een andere profiel om zich zo breder te oriënteren op verschillende beroepenvelden. Denk bijvoorbeeld aan vakken op het gebied van design, robotica, ondernemerschap en techniek.

Begeleiding

Alle leerlingen krijgt individuele begeleiding op het gebied van loopbaanoriëntatie. Door middel van loopbaangesprekken en het bijhouden van een digitaal portfolio krijgen zij een goed beeld van hun talenten, ambities en mogelijkheden. Dit zal hen helpen hun loopbaan, ook na het vmbo, goed gestalte te geven.

We leren niet alleen op school: ook investeren wij in goede contacten met het bedrijfsleven en vervolgopleidingen, zodat er voor de leerling na het examenjaar een vertrouwde overstap kan plaatsvinden.

Stage
Voor alle profielen geldt niet alleen dat de praktijk wordt nagebootst, maar ook dat leerlingen in het derde leerjaar 2 weken en het vierde leerjaar 1 week stage lopen bij verschillende aan het profiel gerelateerde bedrijven of instellingen.

Leerwegen

Het Veluws College Cortenbosch heeft alle leerwegen van het vmbo in huis. Je kunt er naar:

Mavo (TL)

De mavo (theoretische leerweg) is het hoogste niveau van het vmbo. Hier doe je examen in zes theorievakken. Na de mavo kun je doorstromen naar het mbo niveau 4 of, onder bepaalde voorwaarden, naar de havo.

Gemengde leerweg (GL)

Het niveau van de gemengde leerweg is hetzelfde als dat van de mavo, maar het examenpakket bevat vijf theorievakken en een beroepsgericht vak. Met een diploma kun je doorstromen naar mbo niveau 3 en 4.

Kaderberoepsgerichte leerweg (KB)

De kaderberoepsgerichte leerweg is duidelijk meer gericht op de praktijk. Hier krijg je 12 uur per week beroepsgerichte vakken. Uiteindelijk kun je doorstromen naar mbo niveau 3 (of in een aantal gevallen) niveau 4.

Basisberoepsgerichte leerweg (BB)

In de basisberoepsgerichte leerweg volg je 12 uur per week beroepsgerichte vakken. Als je met deze opleiding klaar bent, kun je verder leren op mbo niveau 2.

Veluwse Onderwijsgroep

Veluws College Cortenbosch is onderdeel van de Veluwse Onderwijsgroep, een door talent en ambitie gedreven organisatie die er in de eerste plaats is voor de leerling. Wij geven leerlingen de ruimte en de mogelijkheden hun talenten te ontdekken en zichzelf zodanig te ontwikkelen dat zij daar nu en later zo optimaal mogelijk gebruik van kunnen maken. Medewerkers blijven zich daarvoor ook als professional ontwikkelen. Onderwijs is onze kerntaak en dit is gericht op het heden en de toekomst van de leerlingen. Ons onderwijs verbindt hen met de samenleving.

Bijna 2.000 medewerkers zetten zich dagelijks in voor onze ruim 13.000 leerlingen. Iedere leerling op onze vijftien basisscholen, één school voor het speciaal onderwijs en elf middelbare scholen voorzien wij van een breed onderwijsaanbod. Hierdoor krijgen zij allemaal gelijke kansen en worden zij uitermate gestmiuleerd om hun eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Zo kunnen zij deze delen met anderen.  Wij staan stil bij resultaten, vieren successen, maar blijven kritisch kijken naar wat beter kan en moet.

Algemeen directeur voortgezet onderwijs
Dhr. Theo Bekker
[email protected]

Voorzitter CvB
Dhr. drs. W.D. Hoetmer
Mail: [email protected]
Tel: (055) 577 97 99

Medezeggenschapsraad

De medezeggenschapsraad (MR) is het officiële ontmoetingsplatform van ouders, leerlingen, medewerkers van de school en het college van bestuur. Het doel van de MR is om de openheid, de openbaarheid en het onderling overleg binnen de school te bevorderen. Het college van bestuur heeft in bepaalde gevallen de instemming van de raad nodig. In een aantal andere gevallen wordt de raad om advies gevraagd. In de MR zijn leerlingen, ouders en personeel vertegenwoordigd.

Personeelsgeleding
(neemt ook deel aan DMR’ren op vestigingen)

Veluws College Cortenbosch

Fabian Spiegelenberg (voorzitter)
Hanneke van de Wetering

Veluws College Walterbosch

Karen van Wichen (secretaris)
Astrid Ligtenberg

Veluws College Twello

Samantha Esmeijer
Eric Maandag

Veluws College Mheenpark

Maayke Maaskant
Nico van de Wetering

Personeelsgeleding
(neemt alleen deel aan DMR’en op vestigingen)

Debbie Visser (VC Cortenbosch)
Robbert Brekveld (VC Walterbosch)
Dorry van Luijk (VC Twello)
vacature (VC Mheenpark)

Oudergeleding

Veluws College Cortenbosch

Renate Roeterdink
vacature 

Veluws College Walterbosch

Karin Akkerman
John ten Wolde

Veluws College Twello

Bert Boer
Alinde Switters

Veluws College Mheenpark

Chantal Linnenbank
vacature

Leerlinggeleding

vacature (Veluws College Cortenbosch)
Gigi Limburg (Veluws College Walterbosch)
Sabine Maneschijn (Veluws College Walterbosch)
vacature (Veluws College Twello)
Tim Masselink (Veluws College Mheenpark)

Algemeen directeur VO

Tjeerd Biesterbosch

Verslaglegging

Eline Verhaagen

Algemeen e-mailadres van de medezeggenschapsraad van het Veluws College: [email protected]

Topsport en talent

 

Als een van de 30 Topsport Talentscholen in Nederland biedt het Veluws College leerlingen die op hoog niveau sporten faciliteiten aan, zodat ze hun sport en hun schoolwerk goed met elkaar kunnen combineren.

Topsport Talent-status (TTS)

Om voor faciliteiten in aanmerking te komen moet je een TTS-status hebben. Deze landelijke status wordt bepaald door de nationale sportbonden en goedgekeurd door NOC*NSF.

Er zijn drie niveaus: Belofte, Nationaal Talent of Internationaal Talent. Voor voetbal-talenten is de KNVB Beloftestatus een voorwaarde.

De status wordt per jaar verleend. De facilitering wordt ook jaarlijks opnieuw beoordeeld en in een contract vastgelegd.

Wat kunnen die faciliteiten zijn?

● een flexibel lesrooster dat ruimte laat voor trainingen en wedstrijden;
● (gedeeltelijke) vrijstelling van bepaalde vakken;
● uitstel of vermindering van huiswerk;
● voorzieningen om achterstanden, veroorzaakt door afwezigheid in verband met trainingen en wedstrijden, weg te werken;
● uitstel of aanpassing van toetsen en/of schoolexamens;
● gespreid examen over twee schooljaren;
● begeleiding door een TTS-coördinator.

Meer informatie

Bezoek de website van stichting EVOT voor meer informatie: https://www.evot.nl

Ruimte voor Talent

Sporters die geen TTS-status krijgen maar wel op hoog nationaal/regionaal niveau presteren kunnen in enkele gevallen facilitering krijgen op basis van de Ruimte voor Talent-regeling. Het gaat hierbij om kleinere aanpassingen “op maat”. De Ruimte voor Talent-regeling geldt ook voor leerlingen die op een ander gebied excelleren, zoals dansers, musici of acteurs.

Neem voor meer informatie contact op met de TTS-coördinator van het Veluws College Cortenbosch:  mevr. B. van Vroonhoven
[email protected]

Burgerschap en integratie

Op het Veluws College Cortenbosch willen we leerlingen opvoeden tot respectvolle burgers die zich betrokken voelen bij en een positieve bijdrage leveren aan de samenleving.

Verplaatsen in de ander
Tijdens de les van je mentor leer je om te gaan met jouw gevoelens, open te staan voor andere meningen en ideeën en je te verplaatsen in andere mensen. We luisteren naar leerlingen en stimuleren hen om een onderbouwde mening te formuleren.

Jouw mening telt!
Je kunt ook betrokken zijn bij school door zitting te nemen in de medezeggenschapsraad en/of de leerlingenraad en door jouw mening te geven bij tevredenheidsonderzoeken.

Iets doen voor de ander
Onze leerlingen nemen deel aan de maatschappelijke stage om zo iets te betekenen voor hun medemens. Ook voeren we regelmatig actie voor goede doelen. Bij het vak maatschappijleer worden maatschappelijke thema’s en de actualiteit besproken.

Andere normen en waarden
Tijdens de lessen levensbeschouwelijke vorming ten slotte, doe je kennis op over religieuze stromingen en ga je met elkaar in gesprek over normen en waarden.

Zijn wie je bent
Op het Veluws College Cortenbosch vinden we het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en respect heeft voor de ander. Of het nu gaat om afkomst, seksuele voorkeur of de religie die je aanhangt, bij ons op school mag je zijn wie je bent. We staan open voor elkaar en gaan met elkaar in gesprek om van elkaar te leren. Dit doen we in de praktijk van alledag en nog eens extra tijdens de (mentor)lessen en in de bovenbouw bij maatschappijleer.

Identiteit

Het Veluws College is een brede, katholieke scholengemeenschap waar onze leerling centraal staat. Dat betekent dat we zorgvuldig en respectvol omgaan met elkaar in een veilig en zorgzaam schoolklimaat.

Kortom: een goede sfeer, waarin iedereen zich prettig voelt.

Op het Veluws College hechten we grote waarde aan goede omgangsvormen. Dit stelt onder andere eisen en grenzen aan de manier waarop we elkaar aanspreken, aan het taalgebruik en aan het opleggen van sancties. Bij het oplossen van conflicten vindt altijd hoor en wederhoor plaats. Uitgangspunten christelijke traditie:

Uitgangspunten

Het Veluws College is een brede scholengemeenschap met drie katholieke vestigingen in Apeldoorn en een oecumenische in Twello.

Uitgangspunten

● Het Veluws College brengt kennis, inzicht en vaardigheden over van vmbo tot en met gymnasium in een veilige en ordelijke
sfeer.
● Het Veluws College wil leerlingen op hun bestemming brengen, niemand achterlaten en voorkomen dat leerlingen zonder
diploma de school verlaten.
● Het Veluws College wil leerlingen leren zelfstandig te zijn en hun verantwoordelijkheid te nemen.
● Op het Veluws College leren we leerlingen kritisch naar zichzelf en de wereld om zich heen te kijken.
● Op het Veluws College dagen we leerlingen zowel in als buiten de lessen uit het beste uit zichzelf te halen op verschillende
terreinen.
● Op het Veluws College willen we inspelen op de individuele interesses en talenten van leerlingen. Daarom bieden we op de
vestiging Cortenbosch PlusVakken, keuzevakken en het Doorstroomprogramma Havo aan.
● Op het Veluws College hechten we grote waarde aan goede omgangsvormen.
● Op het Veluws College verzorgen we modern en eigentijds onderwijs.
● Het Veluws College wil leerlingen met bijzondere talenten de ruimte geven deze naast hun opleiding verder te ontwikkelen. Daarom zijn we Topsport Talentschool en bieden we Ruimte voor Talent.