Langdurig lesverzuim en bijzonder verlof

De Leerplichtwet noemt een aantal redenen op grond waarvan een leerling beroep kan doen op vrijstelling van lessen:

 

Bijzonder verlof vanwege gewichtige omstandigheden:

Er kan in bepaalde situaties verlof worden verleend op grond van “andere gewichtige omstandigheden”  (Conform art. 11 sub g en art. 14 van de leerplichtwet). Het verlof dient, indien mogelijk, minimaal 4 weken voor de verlofdatum schriftelijk aangevraagd worden met het Aanvraag-gewichtig-extra-verlof-ingevolge-Leerplichtwet Dit formulier mag worden afgegeven bij het infopunt (k 178 of worden verstuurd naar [email protected]
Er kunnen voorwaarden worden gesteld aan het verlof zoals bijvoorbeeld het (achteraf) tonen van bewijsmateriaal.

In de volgende gevallen kan er verlof worden aangevraagd:

Wij kunnen en mogen geen bijzonder verlof  verlenen voor:

U ontvangt bericht of het verlof is toegekend of is afgewezen. Als een verlofaanvraag is afgewezen en u bent het hier niet mee eens, dan kan hier bezwaar tegen aangetekend worden. Meer informatie hierover kunt u vinden in het hoofdstuk leerplicht.

Als er geen toestemming wordt verleend voor verlof en de leerling is toch afwezig in de gevraagde periode dan zal er een melding van luxeverzuim worden gedaan bij de leerplichtambtenaar.
Na onderzoek door de leerplichtambtenaar kan deze tot de conclusie komen dat het verzuim ongeoorloofd is en kan er een proces verbaal worden opgemaakt. Zie luxeverzuim.

Bijzonder vakantieverlof

Vrijstelling vanwege vakantie buiten schoolvakanties vanwege het beroep van één van de ouder(s)/verzorger(s) kan eenmaal per schooljaar verleend worden voor ten hoogste 10 dagen. Het verlof dient minimaal 4 weken voor de verlofdatum schriftelijk aangevraagd worden (Aanvraag-extra-verlof-beroep-ouder). (conform artikel 11 onder f en artikel 13 van de leerplichtwet) De verlofaanvraag kan afgegeven worden bij het infopunt (kamer 178) of worden gemaild naar [email protected]  Het infopunt zal u informeren of het verlof is toegekend of afgewezen.

Er moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

De verlofaanvraag kan afgegeven worden bij het infopunt (kamer 178). De schoolleiding zal u informeren over het toekennen of afwijzen van het verlof.

Als een verlofaanvraag is afgewezen en u bent het hier niet mee eens, dan kan hier bezwaar tegen aangetekend worden.

Als er geen toestemming wordt verleend voor verlof en de leerling is toch afwezig in de gevraagde periode dan zal er een melding van luxeverzuim worden gedaan bij de leerplichtambtenaar. Na onderzoek door de leerplichtambtenaar kan deze tot de conclusie komen dat het verzuim ongeoorloofd is en kan er een proces verbaal worden opgemaakt.