Veluws College pakt 3e prijs op Grieks filmfestival

16 december 2019

Twee leerlingen, Miranda Kempenaar en Ilse van der Kroft, en docent, Lukas Evers, hebben afgelopen week in Griekenland deelgenomen aan het Olympia Filmfestival voor jeugdfilms in het parallel-festival Camera Zizanio. Hun film “Xanny” die ze samen hebben gemaakt met Roos Veeneman, Finn Tanis en Nadja Koenders heeft de 3e prijs gewonnen en is daarmee de 3e beste jongerenfilm van Europa! Op Veluws College Walterbosch hebben de leerlingen tijdens hun vak “Kunst & Media” de tijd gehad om deze film te realiseren. In deze film hebben de leerlingen een eigen interpretatie gegeven aan het nummer “Xanny” van Billie Eilish waarbij ze het verhaal, het spel, de choreografie en de montage allemaal zelf hebben gedaan.

De leerlingen hebben meegedaan aan het Nederlands Film Festival voor Scholieren (NFFS). Het NFFS is opgezet door de in Lelystad wonende Dorée de Kruijk en het festival is in de afgelopen 15 jaar uitgegroeid tot een kweekvijver voor talent. Vanuit Nederland heeft een groep van ruim 20 leerlingen, die in de prijzen zijn gevallen bij het NFFS, deelgenomen aan het Olympia Festival. In de categorie van 13 tot 16 jaar zijn alle drie de prijzen gewonnen door het  deelnemers van het NFFS.

Aan het parallel-festival Camera Zizanio hebben tevens andere internationale groepen uit 25 verschillende landen gewerkt aan nieuwe korte films. Daarnaast hebben de leerlingen interviews gegeven aan lokale pers en mediastudenten. Een week vol bijzondere ontmoetingen en nieuwe ervaringen.

Op zaterdagavond 7 december jl. heeft de prijsuitreiking plaatsgevonden voor de ingezonden films. Hierbij hebben de NFFS-deelnemers het fantastisch goed gedaan met hun films. Miranda en Ilse hebben tevens gejureerd voor korte animaties en fictie films, wat inhield dat ze dagelijks achter gesloten deuren keuzes moesten maken met uiteindelijk een winnaar. Een bijzondere ervaring. e leerlingen kijken dan ook terug op een fantastisch week waarin ze veel geleerd hebben en veel internationale contacten hebben opgedaan.

Geïnteresseerden kunnen de film “Xanny” bekijken op YouTube; https://youtu.be/dsD6PH3sVF4 en binnenkort verschijnt er een vlog v over dit Griekse avontuur op de website van Veluws College Walterbosch.