17 oktober 2022

Terugblik Werkweek Klas 3 – Uitstapje Noord-Brabant

Voorwoord

Een avond voordat we gingen heb ik m’n koffer/tas ingepakt. We gingen toch maar voor 2 nachten dus zoveel kleren waren er ook niet nodig.  De ochtend toen we gingen was ik heel vroeg wakker. We reden om 11 uur pas weg en ik was om 7 uur al wakker. Ik ben ook nog snel naar de Appie geweest nog wat snoep/koekjes en drinken inslaan.  Nog effen alles checken ontbijten tandenpoetsen en gaan. Ik wist eerst niet naar welke plek we gingen maar blijkbaar was het Hoogeloon dichtbij Eindhoven. In de bus zat ik naast xxx4 en op de terug weg naast xxx3. In de bus was het heel gezellig met veel muziek en gelach.

Dag 1 

We vertrokken om 11 uur en we waren er om 1. In de bus is het goed gegaan niemand heeft overgegeven zo ver ik weet. We komen aan en we zien een receptie/buurthuis. We lopen richting ‘’de schaapskooi’’ de plek waar de jongens sliepen. De kamerindeling was al gemaakt dus iedereen ging snel zijn kleren in de kasten leggen en hun bed opmaken. Ondertussen is het al 14 uur we gingen lunchen. We hadden lekkere Kaiserbroodjes met jam en nog veel meer. We hadden tot 15 uur vrije tijd. Beetje kamers laten zien aan elkaar en tafelen, dat hebben we ook heel vaak gedaan. Want we hadden daar een pingpong tafel maar geen pingpong maar we hadden wel een bal dus daarmee gingen we tafelen.

Activiteit dag 1                                                                                                                                             Toen het 15 uur was kwamen de mensen van de activiteiten, ze legde het een en ander uit en maakte groepen waarmee je de activiteiten ging doen. Ik zat in het groepje met xxx, xxx , xxx en nog veel meer kinderen. Onze eerste activiteit was kratten stapelen. We moesten eerst een helm opdoen anders kwamen we er niet in, we gingen toen de kratten pakken. Daarna werd xxx1 vast gemaakt voor de veiligheid, en hij mocht gaan xxx die had bijna het record. Het record was 21 kratten xxx1 die had er 18. Xxx2 dacht dat hij het beter kan, dat hij het record wel kon breken maar helaas net niet gelukt want hij had 20 kratten kunnen stapelen. Toen mocht ik. Ik werd weer vastgemaakt voor de veiligheid. Toen andere het deden leek het niet zo lastig, maar toen ik zelf stond wel. De eerst 13 kratten waren niet zo moeilijk maar daar na begon het zwaar te worden, want ik zat de hele tijd in een gehurkte houding. Het was ook lastig om je evenwicht te houden, want die kratten wiebelden. Het was ook steeds moeilijker om die kratten daar te krijgen want je zat best wel hoog. Een paar gemiste kratten verder heb ik toch het record kunnen breken met 23 kratten. De tijd was al bijna om en de andere kinderen van ons groepje durfde niet dus zijn we alvast door gegaan naar het volgende onderdeel. Bij dit onderdeel gingen we een vlot bouwen met van die tonnen met lucht. We kregen eerst uitleg van hoe je hem moest bouwen en ieder groepje kreeg een soort van bouwtekening. De materialen die we konden gebruiken waren houten balken en touw. We begonnen best wel goed en gingen ook zo door we de houten balken aan elkaar moesten maken met touw. Op de tekening  stond niet duidelijk hoe je dat moest vastbinden. Toen kwam zo’n man van het park die ging ons helpen met het vastbinden. De anderen van ons groepje konden het snel oppakken maar ik was er net iets te moe voor om het te leren dus heb ik maar lekker niks gedaan. Maar het is toch nog goed gekomen, we hebben niet kunnen testen of hij het deed. Je moest namelijk op het water gaan maar het water was vies en je moest met schoenen aan. Ik had maar 1 paar schoenen mee dus die wou ik niet vies maken dus ben ik er ook niet opgegaan. Maar die van de andere groep die ging niet helemaal goed. Ze hadden hem niet goed vast gemaakt dus viel hij uit elkaar. De mensen die er wel zijn in gegaan mochten gelijk naar het huisje om te douchen. De rest moest nog allemaal kleine spelletjes spelen zoals twister, tanga voetballen.

De avond van 31 augustus                                                                                                                     We zijn rond 16:00 weer teruggegaan en we hebben nog een beetje uitgerust, getafeld en gepraat. Om 19:00 kwam het eten we hadden ‘’lekkere’’ macaroni. Na lekker ons buikje weer vol gepropt te hebben gingen we lekker uitrusten/ blackjacken. Met wie ik op de kamer sliep hadden we een afspraak gemaakt niemand in onze kamer, nou 2 uur later en onze kamer zat helemaal vol met mensen die aan het blackjacken waren. Nou dan denk je waarschijnlijk al wat is blackjacken. Ik wist zelf ook eerst niet wat blackjacken was maar toen ze me het uitlegden was het eigenlijk best wel leuk. Het is dus een kaartspel met een zogeheten dealer en spelers de dealer geeft kaarten uit en je moet zo dicht mogelijk zijn bij de 21 als je over 21 bent ben je dood. We gingen ook inzetten met 10 en 20 centjes. Om 9 uur begon het avondspel. Eerst was het idee om bingo te doen maar daar had toch niemand zin in dus gingen we levend Stratego doen. Toen gingen we naar een heel groot bos/grasveld dat spelen. De jongens tegen de meisjes aan het begin was het nog best wel licht maar aan het eind was het pikdonker. Je kreeg steeds een kaart en ik had de eerste keer een bom dus iedereen gaat af als ze je aanraken behalve de nummer 3. Dus heel veel mensen gingen dood. De tweede ronde was ik een nummer vier heb ik uiteindelijk geruild met xxx4. En werd toen gefopt door mevrouw Gooyaers, zij zei tegen mij als jij me de rode bom kan brengen krijg je morgen een zak marshmallows en ik had die rode bom dus ik gaf die aan haar in hoop dat ik die zak marshmallows krijg tot de dag van vandaag heb ik nog steeds geen zak marshmallows. Maar natuurlijk hebben de jongens alle 2 de rondes gewonnen, want die zijn gewoon beter. Daar na wouden we naar het doolhof gaan maar dat mocht niet omdat de docent dat de eng vond voor ons. Dan maar terug naar onze kamer om elf uur moesten we op onze kamer zijn en toen begon

De mislukte prison break. De eerste nacht 23:15                                                                          Toen iedereen ongeveer in bed lag waren ik xxx4 en xxx1 ons klaar aan het maken voor een prison break. We zaten een plan voor te bereiden hoe we kunnen ontsnappen om  naar de meiden te gaan. De meiden zaten aan de telefoon, met ons het plan voor te bereiden. Het plan was dus om rond 1 uur ’s nachts te via de nooduitgang weg te gaan dus gingen we douchen zodat we rond 00:45 klaar waren om te vertrekken naar de meiden. Xxx1 ging dus eerst douchen en daarna xxx4 en als laatst ik. Nou toen xxx1 net klaar was met douchen gingen we kijken of de docent al sliepen we deden de deur open en daar stond meneer Middelhuis. Hij kwam bij ons naar binnen en zak dat we onze schoenen al aan hadden en onze outfits al aan hadden. Dus hij verdacht ons al een beetje. Toen iedereen klaar was met douchen gingen we ons plan nog even goed door nemen en kijken of de docenten al sliepen nou die sliepen niet, het plan doornemen is wel gelukt. En ook opeens maakte onze deur een heel hard piepgeluid als je hem opendeed. Dus ik maakte die deur beetje bij beetje open om zo min mogelijk geluid te maken. Toen maakten de andere kinderen naast ons geluid en toen kwam de docent en die zag dat onze deur open is en zei dat hij dicht moest blijven. Dus eigenlijk hadden we bijna geen kans meer om te slagen tot we ongeveer rond 1:30 niks meer hoorden dachten we, we gaan maar als het lukt lukt het en als niet dan niet. We maken ons klaar om te gaan we maken die deur open en wat denk je er zit een stoel voor de nooduitgang zijn deur dus we kunnen niet we wij sprinten weer terug naar onze kamer en gaan in ons bed liggen, want de docenten hebben ons gehoord. Wij hoorden de docenten al aan komen want ze gaan langs elke kamer en dan die van ons. We zeggen dat we van niks weten en dat we aan het slapen waren. We hebben toen een meisje gevraagd om die stoel weg te halen zodat je het weer open kan maken. Een half uur later was het weer stil dus proberen we het weer deze keer lukt het wel we rennen het gebouw uit en gaan dat gebouw van de meiden in we sprinten naar hun kamer en we dachten dat we binnen waren. Blijkbaar had meneer Middelhuis ons gehoord en zag dat onze deur open stond met niemand er in Dus is hij ons gaan zoeken. Na veel zoeken is heeft hij ons gevonden en moesten wij terug en ze waren een beetje boos. Dus moesten xxx1 en xxx4 voor de docentenkamer slapen en ik mocht wel in mijn bed blijven.  Ik ben toen ook gelijk weer gaan slapen maar rond 4 uur ochtends werd ik wakker gemaakt door Stan die dus blijk baar weer terug is gegaan naar zijn bed en toen hebben we nog even Blackjack gespeeld en zijn we weer gaan slapen tot 7 uur toen kwamen de meiden al weer langs.

 

Dag 2  De activiteiten dag

We begonnen de dag met een potje blackjacken. Daarna hebben we onze kamer een beetje opgeruimd. En een beetje op onze telefoon. Om 9:00 gingen we eten, maar omdat we de eerste nacht weg waren geweest hadden we corvee. Dus we moesten een kwartier eerder er zijn om de tafel te dekken. Rond 9 uur gingen we eten we hadden weer het zelfde als de eerste dag. Keizerbroodjes pistoletjes met kaas, ham, hagelslag en pindakaas. De docenten zeiden ook dat we een lunchpakket moesten maken voor de dag. Ik had toen geen zin om die broodjes te maken dus heb ik het ook niet gedaan, later heb ik daar wel spijt van gehad. Na het eten hadden we tot 10 uur voor ons zelf tot de mensen van het park weer kwamen.

Expeditie Jones                                                                                                                                                     Toen zijn we weer met de groepjes van gisteren expeditie Jones gedaan. We liepen naar het eerste onderdeel dat was een soort van puzzel waar je sommen moest oplossen. Voor elk onderdeel wat je goed deed kreeg je amuletten. Het onderdeel van die sommen kreeg je voor elk onderdeel wat je goed deed kreeg je een amulet. Ons groepje had alle 10 de vragen goed beantwoord dus kregen we 10 amuletten. Door naar het volgende onderdeel. Bij dit onderdeel moest je door touwen klimmen, maar die touwen hingen boven een plas met water dat als je viel werd je nat. En om het nog lastiger te maken kwam het andere team de tegengestelde richting in dus je moest elkaar onderweg passeren en dat was niet zo makkelijk. Gelukkig is het wel allemaal goed gegaan en is iedereen van ons groepje door zonder nat te worden dus hadden we alle amuletten te pakken. De opdrachten waren heel dicht bij elkaar dus je kon er gewoon heen lopen.  Bij activiteit 3 stonden 2 grote katapulten en wat ballen. Je moest met die katapulten de poppetjes van de boom stam af schieten. Aan het begin ging het al best goed we hadden er gelijk 3 er af geschoten. Maar de vierde wou er maar gewoon niet af. Daar bleven we heel lang bij hangen, het andere team kwam ondertussen ook weer bij. Toen haalden ze ons in dus gingen we valsspelen toen alle ballen op waren gingen wij ze halen. Toen we ze gingen halen ging ik heel per ongeluk met m’n arm tegen die pop waardoor hij viel en niemand had iets door. Je moest er in totaal 5 om hebben om te winnen de laatste lukte ook niet dus heb ik weer het zelfde gedaan als wat ik deed bij de vorige pop. Zo hebben we weer gewonnen  dus weer alle amuletten binnen. Nu door naar het laatste onderdeel dat was een soort van estafette. Je had 2 compleet verschillende banen met allemaal touwen en tonnen waar je op/langs moest. Maar hij zei de beide banen zijn even lastig, want die van hun leek veel makkelijker maar blijkbaar waren ze dus even lastig. Ik begon als derde in de rij voor mij zaten xxx5 en xxx6. Bij die ging het al heel snel dus dat was goed en toen kwam ik. Ik had het veel moeilijker verwacht maar het was best makkelijk. Ik zag ook in mijn ooghoek dat de tegenstander ook best goed ging dus ik wist dat ik het sneller moest doen en dat deed ik ook. Ben verder ook nog goed gevallen omdat ik het te snel deed, maar ik stond weer op en ging door. Ik finishte ook best wel snel vergeleken met de tegenstander zijn nummer 3. Aan het einde was het nog wel spannend wie ging winnen maar op het laatste moment viel hun laatste speler en wij wonnen dus weer alle amuletten. We gingen naar het eindspel tijdens de uitleg heb ik onze amuletten geteld en dat waren er 31 maar heb hierdoor wel de uitleg niet echt gehoord dus ik hoopte dat mijn teamgenoten het wisten en dat wisten ze ook. We moesten dus eerst een vuur zien te maken met flint en steel als je dat had gedaan dan kon je het touw door branden zo dat de sleutel viel waarmee je een zak kon open maken waar blokken en kaart in zat. Op die blokken zaten letters dus als je de blokken oplost dan zie je de letters en die letters waren  coördinaten. Met die coördinaten kon je op de kaart kijken waar jullie vlag was en dan kon je die zoeken en als je hem had gevonden moest je hem ophijsen en dan had je gewonnen. Bij ons begon het een beetje stroef. Het vuurtje maken lukte wel maar die blokken bouwen lukte maar niet. We zaten bijna 10 minuten te proberen maar het lukte maar niet. Ondertussen was het eerste team al klaar en had de vlag al gehesen. Toen hadden we een geniaal plan we gingen gewoon de vlag zoeken we wisten niet waar die was maar toch gingen we zoeken. We hadden hem gevonden en eindigde als 3de  wat nog best wel goed was. Aan het eind moest je je amuletten inleveren en ze gingen tellen wie de meeste amuletten hadden. Wij hadden er met het eindspel 37 amuletten dat bracht ons op een mooie 2de plaats Waar ik heel trots op ben. Toen we weer terug gingen dacht ik echt dat het al 15:00 was maar het was blijkbaar pas 12:15. We kregen tot 13:00 uur weer vrije tijd en we gingen tafelen en een beetje chillen.

De nooit stoppende route  13:00                                                                                                          Toen het 13:00 was kwamen de mensen van het park weer en die gingen uitleggen wat we moesten doen. De andere klassen gingen de dingen doen die wij gisteren hadden gedaan en wij moesten die gps route lopen. Er werd uit gelegd hoe je die gps moet bedienen en we kregen een kaart. We zagen ook dat er een Coöp op de weg lag dus daar gingen we even snel langs om snoep in te kopen. Ook kregen we een blad met vragen die we moesten in vullen, bijvoorbeeld moesten we naar een weiland en dan moesten we kijken hoeveel huizen er in de buurt zijn. De route ging aan het begin wel goed alleen ik had dus geen lunchpakket gemaakt dus ik had honger en het was ook nog eens heel warm geen goede combi dus. De rest had ook geen lunchpakket gemaakt dus het was bij iedereen zo. We moesten langs heel veel maisvelden door sommige moesten we zelf heen dat was best wel leuk. Door al dat lopen hebben ik het zo warm gekregen dat ik gewoon m’n T-shirts uit heb gedaan. Ik had m’n muziekbox mee dus we hadden ook lekker muziek. De mensen in Brabant zijn best wel aardig want best veel mensen hadden ons geholpen toen we bijvoorbeeld een vraag niet wisten of we hadden geen idee waar we waren helpen ze ons tot zo ver ze wisten. Aan het de route leek maar geen eind te komen we moesten door maisvelden velden, dorpen en een soort van kermis. Daar kon je 1 euro in gooien en dan kon je in een attractie gaan zoals een draaimolen boksbal helaas kon je alleen contant betalen en niemand van ons had contant mee. Zoals ik al zei er zat een Coöp heel dicht bij onze route dus daar gingen we even snel heen. Ik heb wat drinken gehaald en wat snoep. Ik had ook wel zin in een ijsje en naast de Coöp zat een snackbar dus daar gingen we even zitten en heb ik ook nog snel een ijsje gehaald. Ik ben geen ijsdeskundige maar ik weet wel dat dat ijsje niet goed  was zat bijna geen smaak in. Daarom wou ik hem ook bijna weggooien maar toen kwam xxx8 met een geniale idee om mezelf te transformeren in een unicorn met dat ijsje Heb ik uiteindelijk ook gedaan. Op de terugweg zagen we nog andere groepjes aan teruglopen Dus zijn we samen met hun teruggegaan. Ik ben toen we terug kwamen even bij het huisje gaan kijken hoeveel stappen ik heb gezet ik heb in die dag 20.221 stappen gezet omgerekend 15,30 km dus we hadden een heel stuk gelopen. Ik was voor die dag klaar met activiteiten dus ben ik naar de andere groepen gaan kijken die moesten zo’n vlot bouwen. Bij ons ging dat veel sneller bij hun duurde het echt heel lang. Maar die van hun bleef ook niet drijven maar zonk ook. Daarna ging ik weer terug naar het huisje, want we moesten gaan barbecueën.

Barbecue 18:00                                                                                                                                      Ik was zelf van al dat snoep al vol dus ik had niet zoveel honger dus dacht ik het is zonde om nu te gaan zitten en niks te doen dus ik gingen helpen met het bereiden van het vlees. Ik ging toen de kipspiesjes maken want de rest was varkensvlees en dat mag ik niet. Zoals ik al zei ik had niet veel honger maar toch heb ik nog wat lekker net van de grill warme kipspiesjes gehad. De rest mocht maar een stukje vlees per keer opscheppen dus eigenlijk had ik het wel goed. En natuurlijk als mijn vrienden kwamen gaf ik het wat meer dan 1 spiesje maar ja. Ik heb alle spiesjes zowat gemaakt, ik had dus een riem om met ijzer eraan en die was gloeiend heet omdat ik de hele tijd bij het vuur stond. Iedereen kreeg na het eten een ijsje ik kreeg wel voorrang met welke smaak ik wou dat was wel fijn.

De  laatste zonsondergang  19:00                                                                                                                     Die avond kregen we tot 21:00 vrije tijd. Ik ben met wat vrienden lekker naar het doolhof gegaan want die was daar ook hij was overigens niet heel lastig want aan het begin had je een hele grote paal dus als je om hoog keek zag je die paal en wist je waar je naar toe moest we zijn daarom ook na het binnen 5 minuten eruit zijn. Gelijk doorgegaan naar het springkussen daar was het wel iets leuker, want daar waren ook andere scholen dus daar gingen we ook mee praten een beetje salto’s doen op de trampoline. Daarna was het 20:45 dus gingen we weer terug om een paar potjes blackjack te spelen tot het 21:00 was, want om 21 uur begon de bingo met prijzen en daar wou ik wel aan mee doen. We waren er wel aan de late kant maar we mochten nog mee doen we gingen 2 rondes doen eerst 1 een rij en daar na volle kaart. Als je 1 rij had mocht je kiezen tussen markeerstiften en pennen en bij een volle kaart kreeg je of haar wax of deo. Ik heb alle 4 de keren niks gewonnen. Maar ja gelukkig hadt xxx7 wel wat gewonnen hij had een pot wax gewonnen dus we gingen met z’n allen heel veel wax in doen en dan een midden scheiding doen  nou dat stond me ook niet heel goed. Na de bingo was het ondertussen al 10 uur zijn we nog naar de springkussen gegaan. Een half uur later kwamen we weer terug want er was een feestje bij ons in het huisje. Er was muziek gezelligheid en drinken. Daar zijn we nog even los gegaan. Tot het uit eindelijk 23:00 was toen moest iedereen weer terug naar zijn kamer. We waren nog niet zo moe dus gingen we nog een paar potjes blackjacken spelen en toen even op onze telefoons. Ik was ook al moe geworden dus ging in rond 1:00 slapen de rest ging ook rond die tijd slapen.

Dag 3 Eindhoven centrum ontdekken

Opruimen en wegwezen 8:00

We moesten vandaag vroeg wakker worden, omdat we voor het eten onze spullen ingepakt moesten hebben en we gingen om 9 uur eten en rond 10 uur moesten we daar weg zijn. We werden om 8 uur wakker en gingen onze koffer in pakken. Al onze kleren en van alles moest erin. We moesten nog regelen wat ik vandaag ging aandoen en wie de kamer ging vegen en alle troep opruimen. Dat was xxx1 en niet  gelukkig maar ik heb wel nog even de gang geveegd. Daarna had ik nog tijd over dus gingen we tafelen tot we weg moesten. We hadden onze tas/koffer gepakt en gingen weg. Toen iedereen in de bus zat en er niks meer lag in het huisje gingen we naar Eindhoven.

Centrum van Eindhoven  11:00

Onderweg was er veel muziek en gepraat het ritje duurde maar 10 minuten. We kwamen aan bij een hotel daar moesten over we 2 en een half uur weer terug zijn. We gingen eerst kijken wat er allemaal is in het centrum van Eindhoven. Er waren heel veel winkels van schoenen en winkels van eten. Iedereen wou naar de McDonalds gaan maar ik had meer zin in een lekkere koffie dus ging ik naar de Starbucks. Ik had geen dorst of zo maar meer zin in koffie dus nam ik een espresso. Daarna ben ik richting de McDonalds gegaan en heb ik daar lekker een milkshake gehaald. En de rest had ook nog wat eten en drinken gehaald. Verder gingen we stemmen welke richting we op gingen ik had uiteindelijk gewonnen en we gingen naar de Bijenkorf. Daar hebben we een beetje naar kleren gezocht. Verder hebben we nog beetje gekeken wat leuk is om naar toe te gaan, dus zijn we naar een gamehal gegaan. Maar die was dus blijkbaar dicht dus we gingen verder zoeken naar leuke plekken om naar toe te gaan zoals speelgoedwinkels. We hadden uiteindelijk een leuke winkel gevonden waar je heel veel onnodige spullen hebt die je eigenlijk nooit gaat gebruiken. Daar gingen we gewoon kijken voor de leuk. Verder gingen we ook nog naar een paar schoenenwinkels om te kijken voor mooie schoenen en wat ze daar allemaal hadden. Op de terugweg zagen we hoe xxx7 uit een winkel werd gezet omdat hij in de PSV-shop vroeg naar Ajax kleren. Ook zijn we op de terug we nog langs de Albert Heijn geweest om wat snoep voor in de bus te halen. We moesten wel snel zijn want we kwamen bijna te laat. Gelukkig is onze bus niet zonder ons vertrokken. De terugweg was ook heel leuk en gezellig met veel muziek. Maar toen kwam het niet leuke, we zaten in de file. Gelukkig was die file na 15 minuten al weer klaar en konden we weer terugrijden en we kwamen om 15:46 op school aan.

Slotwoord conclusie

Ik vond het uitje naar Brabant ontzettend leuk. De activiteiten waren naar mijn menig wel iets minder. Ik vond ze net iets teveel. Ik had liever een of twee activiteiten minder gehad en dat we meer vrije tijd kregen, want er was daar best veel te doen. We hadden er geen tijd voor, omdat we of heel moe waren van die activiteiten of we hadden geen tijd ervoor. Ik had het daarentegen wel saaier verwacht, want ik had foto’s op internet gezien over hoe het park eruit zag maar dat was mooier en leuker dan verwacht. Heb ook veel nieuwe kinderen van onze school leren kennen en dat was heel interessant. Ik vond de medewerkers van het park helemaal top. Ze hielpen je met alles dus een duimpje omhoog voor hun. Verder ben ik heel blij en dankbaar dat ik dit mocht mee maken.