04 februari 2021

Lustig lekken en rustig rellen

Momenteel is er steeds frequenter sprake van het fenomeen ‘lekken’. Lekken is over het algemeen een verplaatsing van iets vloeibaars van de ene plek naar een andere, vaak ongewenste plek. ‘Meneer, mijn pakje drinken heeft gelekt!’ Dat is dan meestal niet in je mond, maar in iets ongewensts, zoals je rugtas. Tip: Neem kwark mee, dat lekt niet. Het kan wél ontploffen in je tas, zoals mij laatst gebeurde. Ik had m’n laptoptas laten vallen, laptop nog keurig heel, maar alle kwark zat nu keurig ‘los’ in het voorvak. Ik had, bij aankomst op school, geen tijd meer om hem schoon te maken en toen het eenmaal pauze was, heb ik voor een stomverbaasde klas met een lepeltje uit het voorvak van m’n laptoptas kwark zitten eten. We’re here to entertain you!

Maar terug naar dat lekken. Het is niet altijd vloeibaar wat er lekt, want informatie kan óók lekken! En dat gebeurt steeds vaker. Iets is dan ‘uitgelekt’, of iemand hééft informatie gelekt.

Ik verbaas mij er vaak over. Wéér een persco verklapt! Ik zou willen weten: wie doet dat elke keer?! En voelt diegene niet duidelijk zichtbaar nattigheid ná het lekken? Ik begon te denken dat het met opzet gebeurde, om het gepeupel alvast te laten wennen aan wát voor nieuwe maatregel dan ook weer. Maar deze zondag zag ik in een talkshow minister van onderwijs Arie Slob, die toch duidelijk liet merken dat hij het óók heel vervelend vond en er eigenlijk eens werk van wilde maken, dat gelek elke keer. Ik zeg: opsporen en voor straf een week met een luier laten lopen. Feit was wél dat ik vóór de persco al wist dat de basisscholen weer open zouden gaan. Want dat had een ándere minister alvast gel… eh verteld. Lekker!

Het was een roerige week. De avondklok was nauwelijks ingegaan, of protesten sloegen in no time om in rellen, waarbij op grote schaal geplunderd, vernield en brand gesticht werd. Tja, we hebben het steeds over achterstanden die jongeren oplopen door de lockdown, nou, als je je zó gedraagt, heb je inderdaad wel een fikse achterstand opgelopen, lijkt me. Het waren trouwens niet alléén jongeren hoor, dus die achterstanden loop je blijkbaar niet alleen tijdens een lockdown op…

Ik zag een mooi initiatief van een groepje moeders in een onrustige stadswijk. Ze gingen direct na de avondklok de straat op om hun eigen pubers, maar ook de vrienden van hun kinderen naar huis te manen. Een jongen die de eerste avond had ‘meegelopen’ zei dat hij het niet meer ging doen, omdat hij zich schaamde tegenover z’n moeder…!

Bij ons op school spreken we van de zogenaamde ‘driehoek’. Bij problemen of zorgen zo snel mogelijk de verbinding tussen school, leerling én ouders leggen. Wanneer je als ouders van niets weet, kan je kind lang volhouden dat ‘alles chill gaat’. Zo ontstond er nu hier en daar een (gevaren)driehoek tussen politie, puber-in-overtreding en ouders.

Inmiddels lijkt het vuur van de rellen alweer wat gedoofd. In mijn woonplaats Apeldoorn ging zondag het bericht rond dat er ‘een kopje koffie gedronken ging worden’ op een terrein langs het kanaal. Het bleek een soort codetaal voor ‘demonstreren’. Het bleef uiteindelijk vreedzaam en na een paar uur gingen de koffiedrinkers, waarvan er tóch een paar gearresteerd werden omdat ze in plaats van een theelepeltje een wapen hadden meegenomen, (‘Maar agent, ik gebruik deze stiletto alleen om in m’n cappucino te roeren!’) onder lichte dwang naar huis.

Ook uitgelekt: ‘Wij’ gaan nog niet open…dus, jongens en meisjes, volhouden maar weer, maak je niet té druk over leerachterstanden, die bedenken wij, volwassenen allemaal. Want wij bepalen wánneer jullie wát ‘moeten’ weten. Maar misschien heb je ándere waardevolle dingen geleerd de afgelopen tijd. Koken. Je jongere zusje lesgeven. Het nieuws volgen, je een mening vormen. Je verdiepen in het werk van je ouders.

Toetsen kunnen we aanpassen. Examens ook. En als dit heel lang duurt moeten we dat ook doen. Misschien loop je wat achter met begrijpend lezen. Maar heb je wél begrijpend léven geleerd.

Maar hey, school is ook: je vrienden, klasgenoten, samen lol maken. Natuurlijk mis je dat.

Ik ga nog even een kopje koffie drinken. Die avondklok ik nog even naar binnen. Blijf ik nog lekker ‘woke’.

Wil je de komende weken tóch even rellen, doe het dan héél rustig. In je eigen tuin.

En vertel het eerst aan je moeder.