23 januari 2020

Blauwe maandagen en dolle dinsdagen

Bert Jansen laat u de sfeer proeven op het Veluws College Twello. In deze blog schrijft Bert, docent Nederlands en maatschappijleer op deze middelbare school, over ontroerende, grappige of confronterende belevenissen, vaak gekoppeld aan de actualiteit.

Column maandag 20 januari 2020

Ik moet snel zijn.

Het is zondagavond 23.10 uur en ik moet mijn column nog schrijven.

Regelmatig overschrijd ik de grens van 00.00 uur en dus van de zondag als dag, maar dat mag me dit keer niet gebeuren.

Het is morgen namelijk Blue Monday, blauwe maandag. De meest depressieve dag van het jaar. (Kan een dag depressief zijn? Hmmm, eerder deprimerend dan, lijkt me. Straks even veranderen?)

Waar komt dit vandaan en waarom besteden de media steeds meer aandacht aan deze doemdag?

De ‘uitvinder’ van de blauwe maandag is een Britse psycholoog. (Neem de laatste lettergreep van het woord psycholoog in dit geval serieus.) Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. De goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn alweer uitgewerkt of mislukt, de eerstvolgende vakantie is nog vér uit zicht en, natuurlijk, want het is een Brit, maar ook in Nederland geldt: het regent, het is somber weer, de dagen zijn kort en donker en een troostende, lichtgevende donsdeken van sneeuw wil ook maar niet op onze duistere tuinen vallen. Dat deze formule niet eens een echte formule is en al helemáál niet wetenschappelijk, is allang duidelijk. Je kunt net zo goed iets noteren als: ‘7 keer zuurkool gedeeld door Spanje plus donkergrijs is maandag’.

Toch springen met name reisbureaus er gretig op in. Geen betere tijd om alvast je vakantie te boeken dan in deze weken. Ka-ching! Kassa! Waar zo’n blauwe maandag al niet goed voor is…

Het zal trouwens je eerste dag zijn bij je nieuwe werkgever. Dat je al zó de zenuwen hebt dat je die hele eerste werkdag nauwelijks aanspreekbaar en depri in de personeelskamer zit, of je achterin het leslokaal verstopt. Eind van de dag direct ontslagen. ‘Veluws College Twello? Jaaaaah, daar heb ik ook nog een blauwe maandag gewerkt..!’ Waarbij blauwe maandag dan natuurlijk een dubbele betekenis heeft. Had je je thuis ook nog moed ingedronken, dan komt er zelfs nog een dérde betekenis bij…. (Nooit woordspelingen uitleggen! Straks misschien weghalen?)

Voor onze derde- en vierdejaars was het meer een ‘blue week’, want toetsweek. Je leert je blauw én je voelt je soms ‘blue’ en hebt ‘de blues’.

Vorige week maandag, tijdens een les aan een derde klas, brak bij één leerling opeens paniek uit.

Blijkbaar had ze ontdekt dat ze toch wat méér toetsen had in de aanstaande toetsweek dan ze gedacht (of gehoopt) had. Haar hele planning viel met één blik op het toetsrooster in het water. Een klasgenote nam het hoofd van eerstgenoemde leerling tussen haar handen en zei: ‘Carry! (gefingeerde naam) Carry! Kijk me aan!! Géén stress! Het komt goed! Kijk! Je gaat gewoon éérst dat en dat leren en dan kun je vandaag tijdens dit en dit nog dat en dat doen! En morgen ga je…’

In no time werd er een vriendinnenactie in gang gezet en ontstond er een heuse ‘puberplanner met behoud van een leven’ op een vel papier. Dat ontroert je dan toch even.

De dag erop was het een soort dolle dinsdag. We hadden de afsluiting van het brugklasproject ‘Over de grens’, waarbij de leerlingen tijdens een ‘vakantiebeurs’ hun land en stad aanprezen met informatie, een stedentrip, hapjes, drankjes. Zo leuk dat je alvast je vakantie zou willen boeken, al was het maar om Blue Monday vóór te zijn! We werden met z’n allen aangenaam verrast door het enorme aantal ouders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s en andere belangstellenden. Fantastisch om te zien hoe snel alles werd klaargezet, ingericht, opgetuigd. Het bruiste even een uur lang met al die honderden bezoekers in de school. Nog geen half uur na afloop was de aula weer keurig opgeruimd en stond alles weer strak in het gelid. Zo doe je dat. Samen! Een mooie opwarmer voor de komende ‘Waanzinnige Woensdag’: Open Huis!

Ik geloof trouwens dat we in het onderwijs niet zo’n last hebben van die Blue Monday. Waarom niet? Nou, mócht je je al ‘blue’ voelen op weg naar je werk, dan verdwijnt dat gevoel meestal al snel wanneer je die school binnenloopt.

En, ten tweede: ónze eerstvolgende vakantie is ALTIJD dichtbij…! 😊

Oei, het is 23.58 uur. Toch maar gauw afronden dit verhaal.

Voor de zekerheid.