18 april 2019

Een écht boek!

Bert Jansen laat u de sfeer proeven op het Veluws College Twello. In deze blog schrijft Bert, docent Nederlands en maatschappijleer op deze middelbare school, over ontroerende, grappige of confronterende belevenissen, vaak gekoppeld aan de actualiteit.


18 april 2019

Ergens vóór de zomervakantie van 2010 werd mij vanuit de organisatie gevraagd of ik het leuk zou vinden af en toe eens een column te schrijven over het leven op het Veluws College Twello. En dus ook over het leven van een docent.

Deze verhalen zouden dan geplaatst worden in twee regionale kranten in Twello en Deventer.

Dat vond ik natuurlijk méér dan leuk en zo begon ik te schrijven. Met een frequentie van eens per twee weken. Er kwamen veel positieve reacties van collega’s, leerlingen, ouders, vrienden.

Soms per mail, of zomaar op straat, van lezers van die kranten. Misschien was u er één van.

Na een paar jaar werd de column ook online geplaatst en was ik opeens ‘blogger.’

Toch weer een puntje hoger op de Schaal van Cool.

Een paar jaar terug ontstond het idee eens een aantal columns te bundelen. Het bleef nog een tijdje bij een vaag voornemen, totdat we écht rond de tafel gingen zitten. Mijn directeur Piet Oosting wist met zijn enthousiasme én connecties de financiering rond te krijgen, waarvoor ik hem zeer dankbaar ben. Ik kon columns gaan selecteren. En ontdekte toen eigenlijk pas dat ik al acht jaar aan het schrijven was! Dat werden lange selecteersessies van ‘die wel’, ‘die niet’, ‘die misschien….’

Kill your darlings’, om het maar eens in goed Nederlands te zeggen.

Het resultaat is een selectie van meer dan vijftig verhalen tussen 2010 en 2018. In een écht boek!

Mijn oudste dochter Leyla ontwierp de cover en Jan Terlouw schreef een voorwoord. Twee bijdragen waar ik erg trots op ben!

In de week na de meivakantie houden we met collega’s en nog een aantal genodigden de presentatie. Lijkt me een bijzonder moment!

Een weekje later, op zaterdag 18 mei, ga ik (net als een echte schrijver 😉 ) ’s middags een signeersessie houden bij boekhandel Oonk in Twello, waar de bundel dus binnenkort verkrijgbaar is! Lijkt me ook erg leuk! U bent/jullie zijn daar natuurlijk van harte welkom!

Intussen schrijf ik maar gewoon door.

Want over het onderwijs raak je niet snel uitgepraat.

Een school is de wereld in het klein. Er gebeurt zóveel.

Teveel om op te schrijven? Soms wel.

In elk geval genoeg om óver te schrijven.

Over leerstof en het leven. De titel van mijn bundel is dan ook: ‘Leerstof en Levenslessen’.

Natuurlijk ben ik er supertrots op.

Maar zonder al die leerlingen, oud-leerlingen, collega’s en ouders was dit boek er niet geweest.

Jullie geven de input.

Ik schrijf het alleen maar op.

Dankjewel!

Fijne meivakantie en voor alle vierdejaars, alvast heel veel succes met Het Leren en de komende examens!