20 december 2018

Pieken en bufferen

Bert Jansen laat u de sfeer proeven op het Veluws College Twello. In deze blog schrijft Bert, docent Nederlands en maatschappijleer op deze middelbare school, over ontroerende, grappige of confronterende belevenissen, vaak gekoppeld aan de actualiteit.


20 december 2018

Op de dag vóór onze kerstmarkt verscheen het bericht in de media dat in Rotterdam een leerling van zestien jaar was doodgeschoten in het fietsenhok van haar school. Schokkend. De dader was ongeveer dubbel zo oud als zij. Hoe goed kun je je eigen leerlingen monitoren? We weten veel van onze leerlingen en hun thuissituaties, maar soms weet je blijkbaar nog niet genoeg. Aan de andere kant kun je als school ook niet álles zien aankomen en vóórkomen. We doen ons best.

Zo verscheen op diezelfde dag bijvoorbeeld een flinke groep agenten in óns schoolgebouw voor de jaarlijkse kluisjescontrole. Een aantal leerlingen schuifelde wat onrustig op de stoel heen en weer of moest opeens naar het toilet. Misschien een bundeltje inmiddels gistende en met schimmels begroeide gymkleding in die locker laten liggen en dat wil je zo’n agent niet aandoen. Of het aarzelende begin van een liefdesbriefje dat je nog niemand wilde laten lezen en dus al helemaal niet een onbekend politiemens. (Ik weet dat ook in deze tijd échte liefdesbriefjes nog bestaan, een groep achtster die de Meeloopdag bezocht liet er bij mij eentje achter voor een jongen uit één van onze klassen, je moet het maar durven…).

Afijn, het liep met een sisser af, op een heel klein vuurwerkdingetje na dat geen naam mocht hebben, daarom krijgt de bezitter ervan hier óók geen naam, het was niet eens een rotjoch, hooguit een rotjesjoch en zijn we (mannen) dat niet allemaal ooit geweest?

Zoals altijd werd door Van Dale weer het ‘Woord van het jaar’ gekozen. Wat een waanzinnig exemplaar was het dit jaar toch weer: ‘Blokkeerfries!’

De omschrijving van datzelfde Van Dale woordenboek luidt: ‘elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan.’ Maar… deze omschrijving zou betekenen dat je, ook al zou je géén Fries zijn, maar wel hebt meegedaan áán de wegblokkade IN Friesland, een blokkeerfries zou zijn…? Foutje ‘van’ Dale?

Op de dag dat onze kerstcommissie een kerstmarkt had georganiseerd had ik met een groepje collega’s een studiedag in Huizen. Na een lange zinvolle cursus reden we weer naar Twello. En dan loop je een school binnen waar het ‘zomaar’ gonst van de kerstactiviteit. Alle leerlingen van de onderbouw hadden plaatsgenomen achter kraampjes en verkochten zelfgemaakte etenswaren. Er was heel hard gewerkt, ingekocht, gebakken, gekookt, geknutseld, ingestudeerd. Er kon geboden worden op een prachtige mountainbike, beschikbaar gesteld door de (sport)man van een collega, op een surfcursus door ondergetekende, op een workshop handlettering door een andere collega en op nog meer mooie dingen. Geweldig om onze leerlingen zo ondernemend bezig te zien, zoveel dingen helemaal zelf te zien regelen en dik tevreden naar huis te zien gaan: ‘Uitverkocht! Tot morgen meneer!’ Even een avondje ‘pieken’ voor het goede doel. Dit jaar was dat ‘Save the Children.’ Bij het schrijven van mijn verhaal was de opbrengst nog niet bekend, maar lijkt die zo rond de drieëndertighonderd euro te liggen!

Er komt een vader naar me toe. Of ik mijn column alweer af heb. En dat hij ze zo graag leest. Leuk cadeautje vind ik dat. Ik zeg dat ik ‘m na de kerstmarkt ga schrijven. Waarover? Eh…

Ik zag veel liefde deze avond. Genoeg liefde voor het hele komende jaar volgens mij.

Ouders, broertjes, zusjes, collega’s, ‘onze’ kinderen. Wat waren er veel gekomen en wat was het een prachtige avond!  Misschien is dit een mooie gedachte voor de Kerst:

Soms moet je even pieken. Op het juiste moment alles geven.

Maar laten we ook wat van die liefde, aandacht en warmte, die er met Kerst in overvloed voor elkaar lijkt te zijn, bewaren. Bufferen.

En dan rustig uitsmeren over het hele komende jaar.

Dan is er ook in 2019 genoeg voor iedereen, op ieder moment dat het zo hard nodig is.

Fijne feestdagen gewenst!

En een prachtig 2019.

Met mooie piekmomenten.

En een flinke buffer met reserveliefde.