20 april 2018

Spring

Bert Jansen laat u de sfeer proeven op het Veluws College Twello. In deze blog schrijft Bert, docent Nederlands en maatschappijleer op deze middelbare school, over ontroerende, grappige of confronterende belevenissen, vaak gekoppeld aan de actualiteit.


20 april 2018

De wereld is weer aan het veranderen. Warmte en licht stromen de school binnen. De aula is in de pauzes nog maar voor een deel gevuld. We kunnen weer naar buiten! Ik zag een filmpje over hoe doldwaas koeien kunnen rondspringen wanneer ze na een winter op stal eindelijk weer de wei in mogen. Zoiets dus. Na een winter ‘opgehokt’ te zijn geweest, is er ook voor ons weer een zomers ‘buiten.’ Ik vind het altijd een mooi gezicht om die groepjes leerlingen rond de school te zien. Kletsen, staan, ‘hangen’, zitten. Hier en daar worden streetdancejes gedaan op muziek uit een mobieltje. Ook na schooltijd wordt er iets langer nog even nagekletst, al dan niet hangend over een fietsstuur, bagagedrager of zadel. Dat doe je niet in een ijskoude regenbui.

Ik stond voor het eerst dit jaar weer op m’n supboard. Vrijheid, stilte, licht, lucht en water. Mijn tocht voerde me over een klein meer dat spiegelglad was. Geen zuchtje wind, geen rimpel in het water. De lucht met zon en witte wolkenpartijen werd onder me weerspiegeld. Het was zo mooi, bijna surrealistisch. Ik maakte foto’s, maar bedacht tegelijkertijd dat het bijna onmogelijk was om dit gevoel te beschrijven. Ik moest opeens denken aan een lied van de te vroeg overleden zanger, cabaretier en liedjesschrijver Maarten van Roozendaal: ‘Mooi.’ Hij beschrijft op een prachtige manier de nieuwe lente. Het is een schitterend lied, vol met zogenaamde stijlfiguren. Thuisgekomen zocht ik de tekst en de uitvoering weer eens op. (youtu.be/rCepEN_oilc). Ik besloot de volgende ochtend met die tekst de les te beginnen en mijn foto’s te laten zien.
Maar ja, hoe cool is het om als leerling van een man op leeftijd te horen dat hij het lied van een ándere man, die niet eens meer leeft, zo mooi vindt? En dat het over de lente gaat? Not cool at all sir! Maar tot mijn blijdschap vond ik óók nog het verhaal van een rapper (en rappers hebben het cool zijn ongeveer uitgevonden), die uitgebreid vertelde dat hij dat nummer het mooiste vond wat ie ooit had gehoord. En prachtig uitlegde waarom. En het steeds weer aan z’n vrienden liet horen. We lazen de tekst, luisterden naar het lied, keken naar de ‘performance’ van ‘Mooi’, de uitleg van de rapper én we ‘deden’ nog een nummer van die rapper. Ook best mooi en virtuoos gemaakt trouwens. Ik doe het lied ‘Mooi’ letterlijk en figuurlijk te( )kort, maar toch een stukje: ‘Ach, zie de lammeren nou toch lurken/aan hun vers geschoren moeders/en hoe de jonge zwanen donzen in de zachte sloot/en hoe de zwoele wind de wolken waait tot pas gewassen luchten/kan iets mooier dan het mooi is/kan iets groter zijn dan groot?’ Prachtig. En rapper Freez zei: ‘Proost op de vergeten zinnen van het leven/Kijk naar alles wat je mist en voel je tevreden/ambieer een meter verder en begin te bewegen/ loop, al is ’t maar 2 stappen doe ’t met je hoofd omhoog/En droom/Schilder die stip aan de horizon/Vergeet de route en loop…(uit ‘Loop, droom, arriveer’). Taal is zo mooi.

Er is weer veel beweging in en rond de school. Vierdejaars die zich opwarmen voor de eindsprint en dan uitgezwaaid gaan worden. Nieuwe leerlingen die aangemeld zijn en waarvoor druk wordt gewerkt om ze straks een goeie startplek in een fijne klas te geven.

Maar eerst even twee weken om te wennen aan en te genieten van al dat ‘mooi.’ En te herdenken dat we dat nog steeds in vrijheid mogen doen. Je hoeft maar even naar het nieuws te kijken om te beseffen dat dat nog steeds bijzonder is. Gooi je mobieltje aan de kant en ga naar buiten! Spring is in the air! Dat betekent trouwens niet: ‘Spring eens in de lucht..

Maar het mág natuurlijk best.