15 januari 2018

Kechs en koolhydraten

Bert Jansen laat u de sfeer proeven op het Veluws College Twello. In deze blog schrijft Bert, docent Nederlands en maatschappijleer op deze middelbare school, over ontroerende, grappige of confronterende belevenissen, vaak gekoppeld aan de actualiteit.


18 januari 2018

Het is 2018.
Een rapper die z’n naam eer aandeed sprak op social media nogal respectloos over een stel dames die hem een lift hadden gegeven. ‘Kechs’, noemde hij ze. Hoeren. Dat sloeg sowieso nergens op, want hij had niet eens voor de rit betaald. Hij werd direct geboycot door de organisaties van aanstaande popfestivals. Onderzoekers ontdekten intussen dat tachtig procent van de rappers vrouwonvriendelijke teksten gebruikt. Joh…

Corpsballetjes en -ballerina’s vernederen nog steeds eerstejaars bij ontgroeningsrituelen. What’s new?

Voor m’n eerste les na de kerstvakantie kwam ik een leuke Loesje-tekst tegen: ‘Ik recycle gewoon mijn goede voornemens van vorig jaar.’ Je zou inderdaad denken dat iedereen dat doet, want elke januari stromen de sportscholen weer vol met after oliebolbuikjes, fietsen frisgemotiveerde ‘stoppers met roken’ naar hun werkplek met ex-broodtrommels vol koolhydraatarme twaalfuurtjes en laten we ons door niets en niemand meer gek maken.

Hoewel… een andere tekst van Loesje was: ‘Begon de dag met tien goede voornemens…. ze zijn nu al op…’

Een docent als voorbeeld nemen? Oké, komt ie: je nam je voor eens wat eerder te gaan slapen. Maar je schrok ervan dat je, terwijl je toch in de vakantie al je achterstallige nakijkwerk had weg-gecorrigeerd, ook nog moest lésgeven die eerste maandag. Toch maar even wat voorbereiden. Laat naar bed. Je nam je voor wat vroeger op te staan in 2018. Dat ging de eerste ochtend dus al mis. Met tandenborstel én boterham tussen je tanden geklemd struikel je met in één hand een plastic bekertje koffie en je andere schouder behangen met tassen naar je auto en zie je dat het gevroren heeft. Kwartier ruiten krabben. Drie meter verder zie je je buurman lachend zijn dekentje van de voorruit pellen en twee tellen later met een brandschone voorruit vertrekken. Hij wel. Onderweg voegt de laatste sneeuwschuiver (morgen dooit het weer) precies in voor jóuw auto, waardoor je met een gangetje van 40 km per uur je reisroute aflegt. Hijgend en struikelend wurm je je samen met de laatste leerlingen de dichtvallende schooldeur binnen en hoor je net de tweede bel. Je graait in je tas, ziet dat je lokaalsleutel in die ándere tas zit. Thuis. Collega met sleutel zoeken. Deur openmaken. Je had je voorgenomen strenger te zijn op leerlingen die hun lesboek niet bij zich hebben, maar je ziet dat je zélf je boeken niet bij je hebt. Oké, vanaf morgen dan maar. Aan het begin van het tweede lesuur heb je alle presentaties en lesschema’s klaarstaan op het digibord. Een stroomstorinkje van vijf minuten zorgt ervoor dat alles in het pikzwart geworden scherm verdwijnt. Weg.

In de pauze ontdek je dat je thuis geen tijd had gehad je koolhydraatarme lunch klaar te maken. Je hebt helemaal niets bij je. Geen tijd even naar de supermarkt te lopen, want het eerste deel van de pauze moet je surveilleren. Gelukkig zijn er twee collega’s jarig geweest in de vakantie. Slagroomtaarten en roomsoezen glimmen je tegemoet. Je propt met je handen een soes naar binnen en hakt op gevoel een stuk van de taart. Morgen koolhydraatarm.

Aan het eind van een veel te lange dag zoek je met trillende vingers naar een sigaret. Eentje maar. Morgen maar weer stoppen. Maar dan realiseer je je dat je niet eens rookte. Nooit gedaan ook.

Je rijdt naar huis en appt intussen dat je wat later bent. Iemand zegt op Facebook wat het woord van 2017 was. Je leest het en vliegt bijna uit de bocht. Het woord van 2017 was ‘appongeluk.’

Thuis ligt op de eettafel het maagdelijke pasje van de sportschool. Oké, kan nog straks. Eerst even zitten. Je zakt neer op de bank. Ergens halverwege het tienuurjournaal schrik je wakker. Naast je op de bank staat een halfleeg bord. Quinoa. Je schijnt ervan te hebben gegeten. Toch nog iets gelukt vandaag. Morgen weer een nieuwe dag. Met nieuwe kansen! Boeken mee!

Gelukkig nieuwjaar!