21 december 2017

code kerst

Bert Jansen laat u de sfeer proeven op het Veluws College Twello. In deze blog schrijft Bert, docent Nederlands en maatschappijleer op deze middelbare school, over ontroerende, grappige of confronterende belevenissen, vaak gekoppeld aan de actualiteit.


21 december 2017

En dan is het opeens Kerst in de school. Eén avond keihard werken door teamleider, conciërges en ouders van de ouderraad en de sfeer ‘zit erin.’ Ieder jaar weer een mooi moment wanneer de aula prachtig versierd is en het ‘harde licht’ is vervangen door zachte tinten. Het lijkt of iedereen er zélf een beetje zachter van wordt. De sneeuw hielp natuurlijk ook een handje. Sneeuw dempt, brengt rust.

Nou ja… Het regende appjes, mailtjes en telefoontjes ‘of er wel school was.’ Nou, dé school was er in elk geval, het gebouw bleef keurig staan en we konden gewoon naar binnen, hoewel een groepje creatieve ‘schneebully’s ‘ had geprobeerd de voordeur van de school te barricaderen met het zachte witte goedje. Of ze zó lang bezig waren geweest, dat er zelfs gele sneeuw tussen zat, heb ik niet vernomen… De sneeuw lag opgehoopt tot bóven de deurklink. Maar ja, wij hebben een directeur die onze leerlingen elke ochtend bij diezelfde voordeur hartelijk welkom heet en dus op tijd op school is. Samen met de conciërge was hij alweer met de sneeuwschuiver in de weer voordat de eerste ‘Amundsens’ zich meldden. Sympathieke poging van die sneeuwboeven natuurlijk, want tja, ‘je bent jong en je wilt wat’, namelijk een paar dagen sneeuw- of ijsvrij, maar dat ging dus niet door. Wel mocht iedereen iets eerder weer richting huis die dag. Code rood is even wennen, maar iedereen kwam veilig op school én weer thuis! Gelukkig maar!

Over ‘hij of zij’ en kleurencodes gesproken; tussen de witte dagen en rode codes door hadden we ook nog even die ‘Paarse Vrijdag’. Om aandacht te vragen voor de acceptatie van wélke seksuele geaardheid dan ook. Da’s voor sommige mensen minstens zo bedreigend als code rood. Een verschil met sneeuw is dat dit niet (als sneeuw voor de zon) verdwijnt. Lastig? Nou, met lessen hierover hoopten we in elk geval wat van die angst, onwennigheid of zelfs intolerantie weg te nemen. In (gedeeltelijk of volledig) paarse kleding naar school komen om je solidariteit te tonen, dat was weer een stap verder. Soms een brúg te ver. Gelukkig had een groep leerlingen en collega’s nog wel iets van die misschien niet zo alledaagse kleur in de kast hangen (en iets uit de kast hálen is toch heel wat gemakkelijker dan uit die kast kómen…). Volgend jaar weer?!

Misschien weet je het nog. Dat je voor het eerst ergens je ouders kwijt was. In een warenhuis. Of erger, in De Efteling, of op een enorm strand in een vreemd land. Opeens besef je dat je alleen bent. En overal om je heen zijn alleen maar mensen die jij niet kent. En van wie je, vanwege jouw nog geringe lengte, vooral benen ziet. Dat gevoel van paniek. ‘Ze zijn weg!’

Altijd kwam het goed. Door die aardige, oudere dame die jou naar een balie bracht, waar je iets lekkers kreeg en een medewerker intussen via de intercom vroeg of de ouders van Bertje hem wilden komen ophalen. En de gespeelde boosheid van die ouders (‘we hadden nog zó gezegd dat je…!’) was meer een mengeling van opluchting en schaamte dan échte boosheid.

Overal over de wereld zijn kinderen hun ouders kwijt. Maar dan anders dan hierboven. Door een oorlog of natuurramp. Bombardementen, aardbevingen, tsunami’s. ‘As I write’ gebeurt het wel ergens. Ze weten van elkaar niet eens of ze nog in leven zijn en wáár ze zijn. ‘Breng ze weer samen’, is het thema van ‘Serious Request’ dit jaar. We gaan met een kerstmarkt geld inzamelen voor dat doel. En het zelf naar het Glazen Huis in Apeldoorn brengen! Ook het kerstgala staat in het teken van S.R. Daar gaat het weer over een andere code: de dresscode.

Laten we zorgen dat we elkaar niet kwijtraken. Misschien is dat de boodschap voor deze Kerst. Ouders en kinderen, ouders onderling, familie, vrienden, docenten en leerlingen.
Raak elkaar niet kwijt. Blijf geïnteresseerd in elkaar. Ga op zoek naar die ander. Je zult verbaasd zijn wat voor moois je vindt!

Fijne feestdagen en een mooi, (ge)zinvol en gezond 2018!