Leerjaar 4

En zo kom je terecht in het laatste jaar van het vmbo. Een spannend jaar, want je gaat examen doen!

In het vierde jaar moet je gaan bedenken wat je gaat doen na het vmbo. Hiervoor ga je open dagen van mbo-opleidingen bezoeken en krijg je informatie van je decaan.

PTA

In klas 3 ben je al begonnen met het maken van toetsen en opdrachten die meetellen voor je examen. Ook dit jaar kun je de planning van al je PTA-opdrachten vinden op de website. Hier staan al je toetsen en opdrachten van dit jaar. Toetsen noem je in het examenjaar ook wel tentamens. Houd je resultaten goed bij, zodat je weet welke vakken goed gaan en voor welk vak je een stapje harder moet werken.

Excursies en klassenuitjes

Ook in de vierde klas zijn er, afhankelijk van je vakkenpakket, een aantal excursies. Voor alle vierdejaars leerlingen staat een excursie naar Den Haag op het programma. Op deze dag bezoek je o.a. de gebouwen van de Tweede Kamer. Ook is er de mogelijkheid de gezellige binnenstad even te bekijken.

Buitenlandse reizen

Op het Veluws College Cortenbosch kun je kiezen voor een reis naar Londen of Berlijn. In Londen verblijf je in een hotel dichtbij de stad. Je volgt een gevarieerd programma. Een bezoek aan een theater of bijvoorbeeld het stadion van Chelsea is mogelijk. Op deze manier maak je kennis met een andere taal en cultuur, en met het leven in een dynamische wereldstad. In Berlijn overnacht je in een hotel. Een afwisselend programma tijdens deze week zorgt ervoor dat je kennis kunt maken met het oude Berlijn, maar ook met het moderne Berlijn. Want deze flitsende hoofdstad van Duitsland bruist aan alle kanten.

Stage

In het derde leerjaar heb je al twee weken stage gelopen, ook in leerjaar 4 loop je één week stage bij verschillende aan het profiel gerelateerde bedrijven of instellingen.

Examen

Na de meivakantie beginnen de examens. Voor elk vak moet je een examen doen. Het examen bestaat uit een aantal opdrachten die alle vmbo-leerlingen in Nederland moeten maken. Bijna elke dag moet je in 1 of 2 vakken examen doen. De examenperiode duurt ongeveer 2 weken. In de examenperiode heb je geen lessen.

Oefenexamens

Op het Veluws College Cortenbosch maakt iedere leerling, als voorbereiding op de examens, verplicht minimaal twee oefenexamens. De afname van deze examens gebeurt op dezelfde manier als de afname van het echte examen. Na afloop van het examen wordt dit nabesproken met een vakdocent.

Examensprint

Tijdens de meivakantie heb je natuurlijk de tijd om te leren voor je examen. Heb je nog vragen over een bepaald vak? Op het Veluws College Cortenbosch is er de mogelijkheid om rond de meivakantie een aantal uur extra naar school te komen en je vraag te stellen aan een docent. Voor deze lessen kun jij je inschrijven. Ze zijn niet verplicht maar wel erg handig om je goed voor te bereiden op de examens!

Gala

Na de examens ben je van harte welkom op het gala. Alle vierdejaarsleerlingen  en docenten zijn daarvoor uitgenodigd. De aula en hal van de school zijn omgetoverd tot een balzaal. Elk jaar zien onze examenkandidaten er fantastisch uit: de heren in smoking of pak, de dames in een galajurk. Het hoogtepunt is altijd aan het begin van de avond als iedereen aankomt. Leerlingen komen voorrijden in de meest spectaculaire vervoermiddelen, zoals een limousine, een motor of zelfs een brandweerauto!

Uitslag examen

In juni krijg je de uitslag van je examen. Je wordt altijd gebeld door je mentor, ongeacht of je geslaagd of gezakt bent. Voor elk vak krijg je een eindcijfer. Je eindcijfer is het gemiddelde van twee cijfers: het gemiddelde van je PTA en het cijfer van je examen. Het is dus belangrijk dat je de PTA-toetsen en opdrachten goed maakt, dan heb je de helft van je eindcijfer al binnen!

Diploma-uitreiking

Aan het eind van het schooljaar vindt de diploma-uitreiking plaats. Dit is de laatste keer dat je met je klasgenoten op school komt. De diploma-uitreiking is dus ook een afscheid. De meeste leerlingen gaan na het vmbo naar het mbo of naar de havo. We hopen dat je een leuke tijd hebt gehad op het Veluws College Cortenbosch en dat je nog eens langs komt om te vertellen hoe het met je gaat!