Leerjaar 3

Klaar voor het echte werk

Aan het eind van klas 2 heb je een leerwegadvies gekregen (op welk niveau je verdergaat) en een profiel gekozen. Met dit profiel ga je vanaf leerjaar 3 echt gericht werken aan je toekomst, aan wie je wilt zijn en wat je wilt worden. Als je op onderstaande link klikt, krijg je alvast een beeld van de toekomst als je gekozen hebt voor een van de profielen van Veluws College Cortenbosch:

Laat de toekomst maar komen!

Zeilen

In de eerste twee jaar zit je in dezelfde klas, in leerjaar 3 kom je in een nieuwe klas. Aan het eind van leerjaar 2 heeft iedereen immers een profiel en een leerweg gekozen en moeten er dus nieuwe klassen gemaakt worden. Om je nieuwe klasgenoten en mentor beter te leren kennen, ga je met je hele klas drie dagen zeilen op de Waddenzee.

PTA

In klas 3 bereid je je voor op het examenjaar en maak je alvast een aantal toetsen en opdrachten die meetellen voor leerjaar 4. Dit heet het PTA: programma van toetsing en afsluiting. Eigenlijk ben je dus al bezig met het examen. Voordeel is dat je alvast mooie cijfers kunt halen voor je examen. Een nadeel is dat je ook je onvoldoendes meeneemt naar de vierde klas. Probeer deze toetsen dus zo goed mogelijk te maken.

Vanaf oktober staat het hele PTA op de website. Hier kun je voor elk vak precies zien welke opdracht je wanneer krijgt en hoe vaak de opdracht meetelt. Zo heb je alle belangrijke informatie altijd bij de hand.

Stage

Voor alle profielen geldt niet alleen dat de praktijk wordt nagebootst, maar ook dat leerlingen in het derde en vierde jaar stage lopen bij verschillende aan het profiel gerelateerde bedrijven of instellingen. Leerlingen uit leerjaar 3 lopen twee weken stage.

Excursies en klassenuitjes

Ook in de derde klas is er natuurlijk weer van alles te beleven op het gebied van klassenuitjes en excursies. Zo gaan alle mavoleerlingen een dag naar Apenheul om daar een onderzoek naar apengedrag te doen. Ook gaan de derdejaars naar het museum Beeld en Geluid in Hilversum, een gezellige en leerzame dag.

In het derde leerjaar ga je ook speeddaten met bedrijven. Op deze dag organiseren wij gesprekken met bedrijven/organisaties, die bij ons op school komen, om te ervaren wat zij in de dagelijkse praktijk doen. Heel leerzaam en handig als je nog niet weet wat je wilt worden of als je het juist wel weet!