Ben je nieuwsgierig? En creatief? Vind je het leuk om voor bedrijven producten te ontwerpen of onderzoek te doen? Dan is het Technasium echt iets voor jou!

Op het Technasium ben je op een praktische en creatieve manier bezig met techniek en technologie. Zou jij een geschikt nachtverblijf kunnen ontwerpen voor een gorilla? Of een belevenistuin voor gehandicapten? En hoe zou jij een cruiseschip ontwerpen?

Wat is het Technasium?

Op het Technasium krijg je het vak Onderzoek en Ontwerpen. Tijdens dit vak werk je samen met een paar klasgenoten aan uitdagende en interessante opdrachten. Elk project duurt ongeveer acht weken. Alle opdrachten komen van bedrijven of instellingen zoals ziekenhuizen. Het zou maar zo kunnen dat jouw oplossing door een bedrijf wordt uitgevoerd!

Het vak Onderzoek en Ontwerpen wordt gegeven in een speciale vleugel met goede voorzieningen, zoals computers, werkbanken en apparatuur die je nodig hebt om je opdracht uit te voeren. Voor het vak Onderzoek en Ontwerpen krijg je cijfers die meetellen voor je rapport. Ieder jaar worden de opdrachten moeilijker en uitdagender. Door de verschillende projecten maak je ook kennis met uiteenlopende kanten van bèta en techniek: architectuur, industrieel ontwerpen, (bio)medische wetenschap en technologie en nog veel meer! Uiteindelijk doe je eindexamen in het vak Onderzoek en Ontwerpen.

Wat leer je op het Technasium?

Op het Technasium maak je contact met bedrijven en leer je hoe producten worden ontworpen. Je moet dus goed weten wat je klant wil. Goed luisteren en gerichte vragen stellen zijn daarom erg belangrijk. Als team werk je daarna samen aan een ontwerp of onderzoek. Je bedenkt dan creatieve oplossingen waar de opdrachtgever iets aan heeft. Als je klaar bent met het ontwerp of onderzoek, ga je dit ten slotte presenteren.

Iets voor jou?

Als je creatief bent en samen met anderen aan de slag wilt om te ontdekken hoe iets beter kan en werkt, dan is het Technasium echt iets voor jou! Iedere leerling uit groep 8 kan op het Veluws College Walterbosch kiezen voor het Technasium. We bieden de richting op drie verschillende niveaus aan: havo, atheneum en Atheneum+ (VWO+ Technasium).
In de brugklas maken alle leerlingen kennis met het Technasium. Aan het eind van het eerste jaar kies je dan of je verdergaat met het Technasium.

Vragen?

Heb je vragen over het Technasium op het Veluws College Walterbosch? Neem dan contact op met één van de coördinatoren:

Dhr. dr. A.S.P. Jansen (Arthur): asp.jansenveluwscollege.nl
Dhr. drs. C.C. Stoop (Kees): cc.stoopveluwscollege.nl

Nieuwe vleugel

In januari 2017 werd een nieuwe Technasiumvleugel geopend. Hier is volop ruimte om te brainstormen, presenteren, ontwerpen en experimenteren. Bekijk hier een nieuwsitem van RTV Apeldoorn over de opening.