De leerlingen van het Veluws College Cortenbosch volgen hun lessen in het gebouw aan de Prinses Beatrixlaan. Deze locatie beschikt over zeer goed uitgeruste lokalen die voldoen aan de eisen van het moderne onderwijs.


Brugklasleerlingen krijgen les in een aparte gedeelte van het gebouw, waar bijna alle leslokalen bij elkaar zitten. De brugklassers volgen in het begin een ander lesrooster en hebben op andere tijden pauze dan leerjaar 2, 3 en 4. Op deze manier kun je als brugklasser langzaam wennen aan het voortgezet onderwijs in een veilige omgeving, waar iedereen elkaar kent, met een eigen mentor en teamleider en een kernteam van docenten die je vaak ziet.

Klas 2 is een belangrijk jaar, omdat je aan het eind van het jaar een leerwegadvies krijgt (op welk niveau je verder gaat) en een profiel gaat kiezen. Om je daarbij te helpen volg je dit leerjaar voor ieder profiel praktijklessen, afgekort PSO, gedurende een aantal weken. Tijdens deze lessen maak je kennis met de volgende profielen op het Veluws College Cortenbosch:

  • Zorg & welzijn
  • Produceren, installeren & energie (PIE oftewel Techniek)
  • Economie & ondernemen

In leerjaar 3 kom je in een nieuwe klas. Aan het eind van leerjaar 2 heeft iedereen immers een profiel en een leerweg gekozen en moeten er dus nieuwe klassen gemaakt worden. In dit leerjaar bereid je je voor op het examenjaar en maak je alvast een aantal toetsen en opdrachten die meetellen voor leerjaar 4. Dit heet het PTA: programma van toetsing en afsluiting. Eigenlijk ben je dus al bezig met het examen.

En uiteindelijk kom je terecht in het laatste leerjaar, leerjaar 4. Een spannend jaar, want je gaat examen doen! In het vierde jaar moet je ook gaan bedenken wat je gaat doen na het vmbo. Hiervoor ga je open dagen van mbo-opleidingen bezoeken en krijg je informatie van je decaan. Ook lopen leerlingen in het derde en vierde jaar stage bij verschillende bedrijven of instellingen, die bij het profiel passen. En om te kijken of het bij jou past.

Mentoruur

Alle klassen hebben eens per week een mentoruur. Tijdens deze lessen leer je hoe je goed kunt omgaan met je klasgenoten en bespreek je ook hoe je bijvoorbeeld problemen kunt oplossen. Je hoeft niet alleen te praten, maar je krijgt ook heel veel leuke opdrachten zoals rollenspelen of groepswerk.

Alleen maar lessen?

Je komt op school om iets te leren, maar dat doe je natuurlijk niet alleen uit boeken en tijdens de les! Vandaar dat we regelmatig verschillende activiteiten organiseren. Zo zijn er jaarlijks een aantal sportdagen en excursies, vier je met je klas Sinterklaas en geniet je samen van het traditionele kerstontbijt. Uiteraard zijn er ook verschillende feestavonden waarop je je lekker kunt uitleven!

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens bij de fotoalbums om alvast een leuke indruk te krijgen.